Muze (Zonderling #2) – Laini Taylor

Geplaatst op 21 januari 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Muze (Zonderling #2) – Laini TaylorMuze door Laini Taylor
Ook door deze auteur: Days of Blood and Starlight
Serie: Zonderling #2
Uitgever: Van Goor | Oktober 2019
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 438
ISBN: 9789000360741
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Sarai heeft al heel wat nachtmerries gezien en dacht dat ze elke verschrikking inmiddels wel kende. Ze had het fout. Zij en Lazlo zijn niet langer wie ze waren – hij een god, zij een geest. Terwijl Minya hen gevangenhoudt om wraak te kunnen nemen op Ween, worstelt Lazlo met een onmogelijk dilemma: redt hij de vrouw van wie hij houdt, of alle anderen? Sarai voelt zich machteloos, maar is ze dat ook? De muze van nachtmerries heeft nog niet ontdekt waar ze toe in staat is.

Een nieuwe vijand verwoest het laatste beetje hoop dat de inwoners van Ween nog hadden, en de mysteries van de mesarthim worden weer opgerakeld: waar komen de goden vandaan, en waarom? Wat is er gebeurd met de duizenden kinderen die in de citadel geboren werden? En terwijl vergeten deuren worden geopend en nieuwe werelden onthuld is de belangrijkste vraag van al: horen helden monsters af te slachten, of is het misschien mogelijk ze te redden?

Liefde en haat, wraak en verlossing, vernietiging en redding komen samen in dit schitterende vervolg op Zonderling.

Onlangs verscheen de Nederlandse uitgave van Muze, het vervolg op Zonderling en omdat deze duologie zo complex is qua verhaal en taal, leek het me goed om het eerste deel opnieuw te lezen. Het kwam sowieso goed uit, want we zouden het boek ook bespreken met de leesclub. En dus koos ik ervoor om daarna meteen door te pakken en het vervolg te lezen, nu ik er nog zo ‘vers’ in zat.

Alles is verandert. Sarai is nu een geest en Lazlo een god. Hier moeten ze natuurlijk enorm aan wennen, maar echt tijd hebben ze daar niet voor. Minya houdt hen namelijk gevangen om wraak te kunnen nemen op Ween. Lazlo moet kiezen: redt hij de vrouw van wie hij houdt of alle anderen? Sarai voelt zich machteloos, maar wellicht dat de muze van nachtmerries tot meer in staat is dan ze denkt. Daarnaast proberen ze de mysteries rondom Ween te doorgronden…

Net als Zonderling is Muze weer prachtig. Complex, maar prachtig. Het is een boek waar je je aandacht er voor de volle 100% bij moet houden. Een boek wat je keer op keer opnieuw kan lezen en constant nieuwe dingen zal ontdekken. Een boek met een poëtische schrijfstijl, waar je – als je er van houdt – vanaf het eerste woord verliefd op zult zijn. Zoals die speciale woorden tussendoor: wow.

Heel af en toe merkte ik wel dat mijn aandacht verslapte. Het boek zit namelijk zo vol mooie dingen, dat het me soms een beetje duizelde. Het is geen gemakkelijk verhaal en ook geen boek waar je even doorheen moet knallen. Af en toe verslapte mijn aandacht en dat vind ik wel zonde. Reden te meer om het boek over een jaar nog eens te willen lezen.

Laini Taylor heeft een bijzondere wereld weten te scheppen. Een wereld die je als lezer doet verwonderen en die heel eigen aanvoelt. Het is geen verhaal dat aan andere boeken doet denken: het is echt uniek in z’n soort en dat laat alleen maar zien hoe goed Laini in vertellen is. Haar manier van schrijven is krachtig, beschrijvend en betoverend. Het is ook een uitdaging, dat geef ik ook meteen toe.

Wat ik ook erg tof vond is dat er in Muze meer ruimte is dan alleen het verhaal van Sarai en Lazlo. Je krijgt meer achtergrond verhaal mee en ook meer over andere personages te weten. Dit maakt het verhaal gelaagder.

Ik wil niet zo veel over de inhoud verklappen, want ik vind dat je deze duologie echt zelf moet ervaren. Muze en haar voorganger behoren tot de meest bijzondere young adults op de markt en ik hoop dat je deze serie een kans wilt geven. Laat je betoveren.

Laini Taylor laat met Muze zien wat voor auteur ze is. Het boek is krachtig, beschrijvend en bovenal betoverend.

Ik heb erg genoten van Muze en ik ben blij dat ik het eerste deel opnieuw heb gelezen voor ik aan dit deel begon. Het complexe verhaal was namelijk soms behoorlijk pittig om in meegesleurd te worden. Ik moest er echt mijn volledige aandacht bij hebben. Ik vond het een betoverend boek en ik weet zeker dat wanneer ik het herlees, ik weer een tal van nieuwe dingen zal ontdekken.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.