Moon Chosen (Tales of a New World #1) – P.C. Cast

Geplaatst op 10 augustus 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Moon Chosen (Tales of a New World #1) – P.C. CastMoon Chosen door P.C. Cast
Ook door deze auteur: Godin bij vergissing
Serie: Tales of a New World #1
Uitgever: Griffin | Oktober 2016
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 608
ISBN: 9781250125781
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Chosen to embrace her true identity. Chosen to follow her destiny. Chosen to change her world.

Mari is an Earth Walker, heir to the unique healing powers of her Clan, but she has been forced to turn from her duties, until she is chosen by a special animal ally, altering her destiny forever. When a deadly attack tears her world apart, Mari reveals the strength of her powers and the forbidden secret of her dual nature as she embarks on a mission to save herself and her people. It is not until Nik, the son of the leader from a rival, dominating Tribe, strays across her path that Mari experiences something she has never felt before…

Now evil is coming, and with it, a force more terrible and destructive than the world has ever seen, leaving Mari to cast the shadows from the earth. By breaking Clan Law and forming an alliance with Nik, she must make herself ready. Ready to save her people. Ready to save herself and Nik. Ready to embrace her true destiny…and battle the forces that threaten to destroy them all.

P.C. Cast is voor mij een onvoorspelbare schrijfster; de ene keer vind ik haar boeken echt om te huilen zo slecht, en de andere keer vermaak ik me er echt prima mee. Op een of andere manier sprak Moon Chosen me aan. De titel en de omschrijven dezen me denken aan haar Godinnen trilogie, waarin romantiek en mythologie zo met elkaar verweven zijn dat het me enorm aansprak.

Mari is een Earth Walker en heeft de helende gaven geerfd van haar moeder, waardoor ze haar gaat opvolgen. Maar als Mari door een hond wordt uitgekozen als partner, zal haar hele lot veranderen… Want alleen de revaliderende stam heeft dieren aan hun zijde. Mari moet zichzelf verstoppen, maar is tegelijkertijd het antwoord tegen het naderende gevaar dat beide stammen dreigt te vernietigen. Moon Chosen is een zoektocht naar je ware ik, het accepteren van je lot en het strijden voor liefde.

P.C. Cast probeert al vanaf het eerste hoofdstuk veel uit te leggen, want ze heeft een wereld geschapen waarin je het een en ander moet snappen voordat de puzzelstukjes in elkaar vallen. Soms had ik de indruk dat ik nog wat stukjes heb gemist, maar dat vond ik niet zo erg. Waar ik wel last van had was dat de dialoog soms ontzettend geforceerd overkwam, omdat ze middels die weg zo veel mogelijk informatie op je af probeerde te gooien. De dialogen klonken soms al een toneelspel, zo dramatisch en groots. Toch intrigeerde de sfeer en de setting mij meteen.

Elk hoofdstuk bevat ook een illustratie, passend bij het verhaal. Dit vond ik goed gekozen, omdat de hoofdpersoon zelf ook graag tekent.

De hoofdpersoon, tja.. Die was aardig, evenals de meeste andere personages. Ze kwamen niet heel vernieuwend over, maar waren gelukkig niet zo kut als Zoey Redbird. Stella was echter haast een kopie van Afrodite. Tja…

De setting is bijzonder; het is een beetje alsof onze wereld vergaan is en mensen deels terug zijn gegaan naar hun roots en daarbij bijzondere vermogens (die passen bij natuurlijkreligies) hebben gekregen. Dit intrigeerde me wel; ik hoop zelf ook dat we in de toekomst meer stilstaan bij wat de natuur ons te bieden heeft.

Toch is er ook het een en ander mis met dit boek wat – vooral in Amerika – veel mensen het hoofd gestoten heeft. Rascisme. Hoewel het niet uitvoerig beschreven is, kan je er vanuit gaan dat Mari’s volk donker is en dat van Nik licht. Er is sprake van onderdrukking en walging tussen de twee. En dat vind ik zo overbodig. Dat er twee clans ruzie hebben, oke, maar moet dit perse met de kleur van de huid te maken hebben? Beetje jammer. Mari is natuurlijk een halfbloed en brengt de clans een soort van samen, maar daar is niet iedereen het mee eens. Tja.

Moon Chosen heeft veel last van tell in plaats van show en dit maakt sommige stukken vaag en moeilijk voor te stellen. Daarnaast zitten er elementen in die teveel afleiden van de belangrijkste plotlijn (bijvoorbeeld de Skin Stealers), waardoor het soms een rommeltje wordt. Ik vond het soms ook lastig dat bepaalde hoofdstukken spontaan over een ander onderwerp gingen. Chaos. Ahhh.

En dat niet alles goed wordt uitgelegd of uitgewerkt (Night Fever) maakt het onbevredigend. Oftewel; ik vond er toffe dingen inzitten, maar ook veel onafgemaakte dingen. Alsof het wandkleed toffe plaatjes hebben, maar geen samenhang en heel veel losse draden. Jammer. Toch ben ik wel benieuwd naar het vervolg; zal alles daarin duidelijker worden?

Moon Chosen heeft toffe elementen, maar schiet op veel zaken te kort.

Gemengde gevoelens dus voor Moon Chosen. Ik ben dol op mythologie en dingen als krachten van de maan en het idee van een verre toekomst waarin dit weer belangrijk wordt vind ik heel tof.. Maar de karakters zijn vlak en tja.. sommige stukken zijn gewoon kut. Niet helemaal geslaagd dus.

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.