Mini recensies #31

Geplaatst op 10 april 2023 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Het is weer tijd voor drie mini recensies. Ik heb weer een aantal boeken gelezen die ik wel wil laten zien, maar niet uitgebreid wil bespreken.

Eetgestoord

Mini recensies #31Eetgestoord door Charlotte Simons
Uitgever: Blossom Books | Augustus 2022
Genres: Non-fictie
Aantal pagina's: 256
ISBN: 9789463493765
Uitgave: Paperback
Source: Bibliotheek
Goodreads
four-stars

In 'Eetgestoord', het zesde deel uit de 'Hoofdzaken'-serie, vertelt Charlotte Simons zonder schroom over haar eigen eetstoornis maar bespreekt daarnaast ook de andere vormen die deze ziekte kent. Ze legt in heldere woorden uit wanneer een eetprobleem een stoornis wordt en probeert te verklaren hoe het ontstaat.

Simons geeft de lezer een kijkje in het brein van iemand met een eetstoornis, geeft haar (kritische) mening over de huidige hulpverlening, bespreekt de meest wijdverspreide misverstanden en beschrijft de lange weg naar herstel.

Als je aan een eetstoornis denkt, denk je snel aan anorexia of boulimia. In dit boek komen er ook andere vormen van eetstoornissen aan bod. Daarnaast is het verhaal van de auteur ook gewoon ontzettend indrukwekkend. Het is pijnlijk en ergens ook een beetje herkenbaar.

Jacoba, dochter van Holland

Mini recensies #31Jacoba, dochter van Holland door Simone van der Vlugt
Ook door deze auteur: , De reünie
Uitgever: Ambo Anthos | Oktober 2009
Genres: Historische fictie
Aantal pagina's: 318
ISBN: 9789041415318
Uitgave: Paperback
Source: Bibliotheek
Goodreads
four-stars

In deze historische roman kruipt Simone van der Vlugt op overtuigende wijze in de huid van Jacoba van Beieren (1401-1436). Jacoba was haar tijd ver vooruit, stak haar feministische ideeen niet onder stoelen of banken en koos ook in de liefde niet altijd voor de makkelijkste weg. We leren een vrouw kennen die veel te verduren krijgt, maar zich daar niet bij neerlegt en door het onrecht dat haar wordt aangedaan juist strijdbaarder wordt. Simone van der Vlugt laat ons niet alleen een hertogin zien die ten oorlog trekt om haar gewesten te verdedigen, maar ook Jacoba's persoonlijke kant: de ontwikkeling van een kwetsbaar, volgzaam meisje tot een volwassen, sterke vrouw. Haar relatie met haar moeder is er een die voor vele vrouwen herkenbaar zal zijn. Op een knappe manier weet Simone van der Vlugt ons deelgenoot te maken van een oud-Nederlands kostuumdrama en laat ze ons een duik nemen in een geschiedenis waar weinigen een duidelijk beeld van hebben.

Ik ben dol op historische fictie en ook dit boek vond ik erg mooi. Natuurlijk is het altijd een beetje een interpretatie van de auteur en opgefluft voor het verhaal, maar toch heb ik er van genoten. Daarna heb ik uren zitten lezen over het leven van Jacoba op internet. Ik hou gewoon van verhalen over sterke vrouwen in de geschiedenis!

Wicca Botanica

Mini recensies #31Wicca botanica door Cecilia Lattari
Uitgever: Librero Genres: Non-fictie
Aantal pagina's: 156
ISBN: 9789463598514
Uitgave: Hardcover
Source: Bibliotheek
Goodreads
three-stars

Al eeuwenlang gebruikt de mens planten als geneesmiddel, voedsel en voor spreuken en drankjes. Maar we kunnen er ook onze ongetemde kant, onze innerlijke heks, mee aanspreken. Planten waarnemen en herkennen, naar ze luisteren en hun werking toepassen: het is een kunde die diep in ons hart en onze ziel ligt opgeslagen.

Met dit boek boor je die oude kennis aan en laat je groene magie toe in je leven.

Ik noem mezelf een heks, maar wicca past niet helemaal bij me. Toch wilde ik dit boek lezen, omdat een vriendin het aan een andere vriendin had gegeven en ik de afbeeldingen zo ontzettend mooi vind. Het boek biedt informatie, maar voor mij niks nieuws. Het gaat ook niet echt de diepte in en werkt met behoorlijke stereotypering. Daarnaast merk je dat de visie van Hageheks anders is in Amerika dan hier. En dat is oké. Het is gewoon anders en vooral mooi.

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.