Marionet (The Blackcoat Rebellion #1) – Aimee Carter

Geplaatst op 29 september 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

Marionet (The Blackcoat Rebellion #1) – Aimee CarterMarionet door Aimee Carter
Ook door deze auteur: De Godinnentest
Serie: Blackcoat Rebellion #1
Andere boeken in deze serie: Koningin
Uitgever: Harper Collins | augustus 2015
Genres: Young Adult, Fantasy, Sciencefiction, Dystopia
Aantal pagina's: 318
ISBN: 9789402701609
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

'Ik bied je dit maar eenmaal aan, en mijn aanbod is nog dertig seconden geldig.' `En als ik nee zeg?' `Vijf,' zei hij, en hij begon af te tellen. `Vier, drie, twee...'

Een schamele III. Meer heeft Kitty niet weten te scoren bij het geschiktheidsexamen. Met een III in haar nek getatoeëerd is ze gedoemd om de rest van haar leven in armoede te slijten - ver van alles wat ze kent, en een eeuwigheid verwijderd van haar grote liefde, Benjy. Totaal onverwacht krijgt Kitty de kans een VII te worden, de hoogste rang die er is! Helaas staat daar wel iets tegenover. Ze moet in de huid kruipen van Lila Hart, die kort daarvoor op raadselachtige wijze is verongelukt. Zo wordt ze de inzet van een levensgevaarlijk spel. Gevangen in een web van leugens en manipulatie komt Kitty voor een moeilijke keuze te staan: kiest ze voor overleven of durft ze haar nieuwe identiteit in te zetten voor de rebellen die bezig zijn met een opstand?

Marionet van Aimee Carter was een van de boeken waar ik stiekem al heel erg lang naar uitkeek, omdat ik wist dat Harper Collins hem uit zou gaan geven. Het klonk namelijk als een erg spannend boek. Maar was dit het ook?

Het verhaal gaat over Kitty. Zij kan niet lezen en is een overbodige en is dus zonder haar ouders ooit gekend te hebben bij de andere ‘Doe’ kinderen opgevoed. Als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt, dan moet je een speciale test doen, wat bepaald in welke bevolkingsgroep je komt te leven. Kitty kan niet goed lezen en is dus ‘maar’ een III geworden en ergens gedoemd om te leven als prostituee (hoe erg hebben de 2’en het dan wel niet? 1’en worden volgens mij ter plekke vermoord). Dan krijgt Kitty de mogelijkheid om tot de hoogste rang verkozen te worden… maar daar moet ze dus haar hele leven voor achterlaten.

Allereerst de omslag. Ik vind het titellettertype niet zo mooi, maar ik vind het wel tof dat er glitters op de glassplinters zitten. Nu lijkt het net alsof er echt glas gebroken is. En ondanks dat ik geen meisje van zes meer ben, vind ik dat sommige dingen nu eenmaal glitters nodig hebben.

Marionet is op zich een spannend boek met een aantal leuke plottwists die soms ook best wel de term ‘heftig’ kunnen krijgen. Toch is het geen dystopia die iedereen omver zal blazen. Daarvoor lijkt het te veel op het andere aanbod. Het is wat mij betreft geen boek dat er uit springt qua personages, qua gebeurtenissen en qua genre. Het is een heel vermakelijk boek, maar verwacht geen hoogstandje.

Het boek bevat veel clichés, maar ik heb dit niet als vervelend ervaren. Ja, er waren meerdere mannen in het spel.. Maar het is niet zo dat je pagina’s lang alle drama moet beleven. Er zit vooral lekker veel vaart in het boek.

Wat ik wel een beetje over de top vond, was het feit dat Kitty letterlijk gemaskerd wordt (helemaal verbouwd) zodat ze op iemand anders lijkt. Dit vond ik net te ver gaan en helemaal niet nodig. Het was toffer geweest als ze gewoon bizar veel op de ander had geleken.. Dan was de keuze die men voor Kitty heeft gemaakt ten minste ook een beetje logisch geweest. Die logica… tja.. die kon ik niet echt vinden.

Toch vond ik het een vermakelijk verhaal waar ik van genoten heb en waar ik graag het vervolg op wil lezen. Er wordt namelijk al best veel afgerond in het boek (ze doet er geen 3 boeken over om iemand weg te werken), maar daardoor vraag je je juist meer af wat er nu gaat gebeuren.

Al met al is Marionet een lekker weg te lezen boek volgens een vrij standaard dystopia YA formule. Maar dat is prima; niet over elk boek hoeft heel veel nagedacht te worden. Een vlot boek tussendoor is ook heel fijn!

Deel 2 zal in het voorjaar van 2016 verschijnen.

Marionet

 

three-half-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

8 responses to “Marionet (The Blackcoat Rebellion #1) – Aimee Carter

  1. Ik heb er wel een beetje moeite mee dat het hoofdpersonage ‘Kitty’ heet :p maar verder wil ik deze zeker lezen! En idd: most things in life are better with glitter ^^

  2. Dit lijkt me een leuk boek. Maar als je heel veel boeken van een genre hebt gelezen, lijkt er inderdaad veel op elkaar. Ik heb nog niet veel dystopische boeken gelezen, dus deze gaat op m’n lijstje!

  3. Ik vond die hele verbouwing ook erg overdreven. Helemaal toen ik las dat ze haar ook nog eens langer hadden gemaakt. Toen moest ik me echt inhouden om niet met mijn ogen te rollen en het boek in een hoekje van de kamer te smijten 😛

  4. Glitters maken alles mooier, dat is sowieso waar :’D Ik ga dit boek in oktober (hopelijk) lezen, dus ik ben benieuwd :3 Ik had nog niet echt gelezen waar het over ging maar ben wel heel benieuwd nu. De Godinnentest serie vond ik echt heel leuk van Aimee Carter!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.