Liquidator – Andy Mulligan

Geplaatst op 14 augustus 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Liquidator – Andy MulliganLiquidator door Andy Mulligan
Uitgever: Gottmer Uitgevers Groep b.v. | juni 2015
Genres: Jeugd, Spanning
Aantal pagina's: 319
ISBN: 9789025760847
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Vicky en haar klasgenoten moeten voor school op snuffelstage. Al op haar eerste stagedag bij een frisdrankfabrikant komt Vicky achter een levensgevaarlijk geheim: het bedrijf gebruikt kinderen in Afrika als proefkonijn om verdachte ingrediënten in hun nieuwe frisdrank Liquidator te testen. De fabrikant is er alles aan gelegen om de affaire in de doofpot te stoppen. Dankzij hun moed, slimheid en trouw aan elkaar, en met gevaar voor eigen leven, lossen Vicky en haar klasgenoten een vreselijke misdaad op.

Een tijdje terug kreeg ik de vraag of ik Liquidator, het nieuwste boek van uitgeverij Gottmer, wilde lezen. Ik snap wel waarom de uitgever graag wilde weten wat men van dit boek vindt; de beoordelingen schieten namelijk alle kanten op. Hierdoor moet ik bekennen dat ik een beetje twijfelachtig over het boek was. Maar, als het boek in z’n waarde als spannend jeugdboek houdt, dan is het prima vermaak. Dit soort boeken moet je niet met een al te serieuze blik lezen. Het is geen literatuur en zo is het ook absoluut niet bedoeld. Dit boek is echter ideaal geschikt om tieners die niet zo graag lezen te overtuigen dat lezen wel leuk kan zijn. Sorry, maar ik ben zo klaar met de verplichte leesleest op de middelbare school. Liquidator is juist een boek wat door vele docenten weggeschreven zou worden, terwijl ik zo een handvol leerlingen kan aanwijzen die zich wel zou vermaken met dit boek.

Liquidator is geschreven door Andy Mulligan, die blijkbaar het bekende boek Trash heeft geschreven. Ik heb dit boek dus niet gelezen en kan dus ook niet oordelen of dit boek nou zo veel slechter of beter is. Het verhaal gaat over een groep 13 en 14 jarige leerlingen uit Londen, die voor school verplicht op snuffelstage moeten. Ze worden allemaal ergens ingedeeld en dit lijkt op eerste plaats volledig random en soms een beetje geforceerd humoristisch. Later zal echter blijken dat de puzzelstukjes toch wel in elkaar passen en het allemaal echt niet zo willekeurig is.

De personages zijn herkenbaar en een beetje vreemd, maar daardoor springen ze er wel uit. Het verhaal heeft een lekkere vaart en is ondanks de overdreven en onwaarschijnlijke situaties toch lekker leesbaar. En zeg nou zelf, hoe veel tienerverhalen zijn er nou niet over de top? Zo hoort het toch gewoon?

Het is niet het beste tienerboek nee, en het is absoluut geen YA, maar gewoon een jeugdboek. Maar verder prima vermakelijk. Vol onnodige en overdreven stukken.. maar dat maakt niet uit; het gaat immers om het leesvermaak.

Wat ik wel een beetje gek vind is dat de epiloog van Liquidator zo abrupt klaar is. Eh… was dat het?

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “Liquidator – Andy Mulligan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.