Lichtjaren – Kass Morgan

Geplaatst op 8 januari 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Lichtjaren – Kass MorganLichtjaren door Kass Morgan
Ook door deze auteur: De 100
Uitgever: Blossom Books | Oktober 2018
Genres: Young Adult, Sciencefiction
Aantal pagina's: 272
ISBN: 9789463493307
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Na een aanval door een mysterieuze vijand, laat de exclusieve Quatra Fleet Academy voor het eerst studenten toe van elke planeet in het zonnestelsel. Vier studenten maken zich op voor een nieuw schooljaar:

Vesper is een ambitieuze piloot die alles op alles zal zetten om als kapitein geselecteerd te worden. Maar nog voor het jaar echt is begonnen, verliest ze die positie aan een briljante jongen van de verkeerde kant van het zonnestelsel.

Cormak komt van de giftige planeet Deva, en grijpt elke kans aan om daar voorgoed weg te kunnen – zelfs als hij daarvoor iemands identiteit moet stelen.

Arran droomde van meer dan een leven lang werken in de mijnen. Hij hoopte op een nieuwe toekomst, maar hij had nooit verwacht dat die in de armen van een jongen van andere planeet zou zijn, aan de meest prestigieuze school van het universum.

Orelia verbergt een duister geheim: ze is infiltrant op de academie en heeft één missie die iedereen in gevaar zal brengen. Als iemand ontdekt wie ze echt is, is zíj degene in levensgevaar.

Lukt het Vesper, Cormak, Arran en Orelia om een team te worden, hun eerste schooljaar af te maken en het zonnestelsel te redden (of juist te vernietigen)?

Kass Morgan werd vooral beroemd vanwege haar De 100 serie, wat tevens een enorm populaire serie op Netflix is. Nu heeft ze een nieuwe serie, waarvan het eerste deel Lichtjaren heet. Wederom een echte space opera en ik kreeg een exemplaar om te recenseren. 

De mens woont verspreid door het heelal, maar het was tot nu toe nooit eerder toegestaan om studenten van andere planeten toe te laten aan de Quatra Fleed Academy. Vier totaal verschillende studenten maken zich klaar om aan hun eerste jaar te beginnen. Vesper, de ambitieuze piloot die er alles voor overheeft om kapitein te worden en haar moeder te pleasen. Cormak, die zich voordoet als zijn broer om aan de giftige planeet Deva te kunnen ontsnappen. Arran, die nooit gedacht had aan de mijnen op zijn planeet te ontsnappen en verliefd wordt op een van de elitestudenten van de school en Orelia, een infiltrant van de vijand. En die vijand komt steeds dichterbij… Zullen deze vier een team kunnen vormen om hun eerste schooljaar door te komen en hun school te redden? 

Ik ben eerlijk gezegd geen enorme sciencefiction lezer. Ik vind het wel tof, maar het is niet zo dat ik snel uit mezelf een boek zou kopen wat zich in de ruimte afspeelt. Ik weet niet wat dit precies is, want ik ben wel dol op fantasie-werelden en andere planeten lenen zich hier natuurlijk perfect voor. Het is denk ik een soort van… toepassing ofzo. Het gebeurt namelijk wel eens dat een verhaal zich dan wel in de ruimte afspeelt, maar uiteindelijk overal had kunnen afspelen en het dus weinig toegevoegde waarde heeft. Bij Lichtjaren had ik hier gelukkig minder last van. Hoewel de nieuwe cadetten ook uit andere landen hadden kunnen komen, heb je wel te maken met ruimtereisjes en de bijbehorende gevaren. 

Lichtjaren is een space opera. Het zit dus boordevol drama en in dit geval uit zich dat in mensen die zich anders voordoen dan anderen, jezelf willen bewijzen aan je ouders én een flinke dosis romantiek. Deze romantiek vond ik zelf misschien wel een van de mindere punten van het boek, wat mede kwam door de enorme voorspelbaarheid. Ik wist vanaf het begin al wie er een koppel zouden gaan vormen en welke drama dit met zich mee zou brengen en dit kwam inderdaad uit. 

Ik moest aan het begin ook even wennen aan de vele personages en hun POVs. Het nadeel van zo veel verschillende vertelstemmen vind ik dat je net gewend bent en dan weer moet overspringen naar een andere. Het duurde dus even voor ik echt in het boek zat. Daarna vond ik het wel steeds leuker worden, ook al was het een en al (voorspelbare) drama. 

Vond ik het daardoor een slecht boek? Nee. Ja, niet elk personage vond ik even boeiend en het duizelde me zo nu en dan echt, maar het was wel tof en zeker het einde smaakt naar meer. Ik denk dan ook dat veel lezers – zeker fans van de tv-serie – dit boek erg leuk vinden. Het bevat veel elementen waar tieners dol op zijn en is geen enorm zware sciencefiction, wat het een goed instapboek maakt. 

Lichtjaren is wennen vanwege de vele POVs, maar zit boordevol drama waar young adult lezers vaak dol op zijn. 

Hoewel ik wel wat puntjes heb die me minder bevallen, is Lichtjaren toch een boek dat me positief heeft weten te verrassen. Zeker het einde – toen ik aan alle personages, de drama en de voorspelbaarheid was gewend – vond ik het toch een beetje verslavend worden. Het einde smaakt ook zeker naar meer! 

three-half-stars

Tags: , , ,

Divider

2 responses to “Lichtjaren – Kass Morgan

  1. Ik ben geloof ik een van de weinige lezers die een bepaalde mate van voorspelbaarheid eigenlijk geen probleem vind. Ik heb een heel groot probleem met van die wendingen die volledig uit het niks komen en die je als lezer met geen mogelijkheid had zien aankomen. Ik vond dit boek wel vergelijkbaar met soap series. Je weet zo ongeveer wel hoe het gaat lopen en toch blijf je kijken. (Ik vond de thema’s overigens wel echt heel leuk en goed uitgewerkt. Ik denk zeker voor jongeren van 15/16 dat dit boek echt goed bij hen aansluit!)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.