Leef! – Laura Maaskant

Geplaatst op 13 september 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Leef! – Laura MaaskantLeef! door Laura Maaskant
Uitgever: Ten Have | Mei 2014
Genres: Non-fictie, Biografie
Aantal pagina's: 191
ISBN: 9789025903923
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

In LEEF! vertelt Laura Maaskant hoe haar leven is veranderd na de diagnose 'kanker'.

Die diagnose kreeg ze op haar vijftiende, en vier jaar later opnieuw. Laura wordt na een lang en zwaar behandeltraject genezen verklaard. Ze pakt haar leven weer op waar ze gebleven was: na haar vwo gaat ze studeren in Amsterdam. Als de ziekte kort daarna terugkeert, is de kans op genezing nihil. Ze heeft nu een levensverwachting van twee jaar.

Nogmaals loodzware behandelingen ondergaan wijst Laura af. Ze gaat voor kwaliteit van leven. Niet met een bucket list, maar in haar werk, met haar vrienden en haar familie.

Zoals ze zelf zegt, ervaart ze haar leven nu juist heel intens. Laura's ziekte brengt niet alleen rampspoed, maar ook de mogelijkheid om te genieten van de tijd die haar nog rest. Haar leven is 'in goud veranderd'.

Soms is het goed om niet alleen maar dezelfde soort boeken te lezen. Uitstapjes naar een ander genre of zelfs non-fictie kunnen niet alleen je smaak verbreden, maar ook je kennis. Ik wil me als lezer niet alleen vastgrijpen in het vertrouwde. Daarom besloot ik om een heel diverse stapel boeken mee te nemen op vakantie. Leef! geschreven door Laura Maaskant was daar een van. Ik kreeg het boek al een hele tijd terug op een event.

leef

Leef! is een autobiografisch boek van de jonge Laura Maaskant, die vanaf haar 15e de diagnose kanker kreeg. Ze overwon het, maar vier jaar later kwam het terug. Laura besloot te kiezen van kwaliteit in plaats van kwantiteit en heeft een behandeling geweigerd. In dit boek vertelde ze haar beleving, ervaringen, maar ook dat haar leven nu absoluut nog niet over is.

Ik ben echt een sucker voor verhalen waarin mensen een strijd met zichzelf moeten leveren die ze dreigen te verliezen. Ik had dan ook verwacht dat ik me helemaal kapot zou janken door dit boek, zo’n ugly cry bui waar je je op de camping dood voor zou schamen.

Echt moeten huilen om Leef! hoefde ik niet. Ja, het boek wist mij zeker te roeren (mede door Laura’s manier van schrijven), maar er kwamen geen tranen met tuiten aan te pas. Natuurlijk is het een sterk boek met een krachtige boodschap en zit het vol positiviteit en levenslust. Ze is een vechter en ontzettend intelligent. En dat laatste vind ik soms een beetje lastig. Krijg ik nu haters over me heen? Ik wil het graag even uitleggen.

Ik kan er persoonlijk niet zo goed tegen als mensen schrijven alsof ze heel erg wijs zijn. Ik weet niet wat het is, maar dat is een van mijn allergieën. Ja, Leef! zit vol mooie zinnen, maar af en toe vroeg ik me af of deze geschreven waren omdat Laura echt zelf zo denkt, of dat ze zich verplicht voelt om zoiets te zeggen. Er is namelijk een groot verschil tussen wijs zijn en wijs doen. Misschien zijn jullie het absoluut niet met mij eens hoor, maar zo beleefde ik de stem van Laura. Hij is krachtig, hij is ontroerend, ze heeft helemaal gelijk dat ze moet genieten van alles wat ze doet, maar het was geen stem waarmee ik snel bevriend zou kunnen raken. Aan de andere kant is het een grote plus dat zij in haar teksten heel duidelijk laat doorschemeren wie ze is (of wil zijn). Niet iedereen kan dat.

Maar misschien vond ik het op ten duur iets te positief omdat ik graag ook de keiharde realiteit wil zien. Hoe mooi Laura haar leven ook maakt, hoe positief zij ook in haar eigen leven staat. Ze gaat dood en die klote tumoren verwoesten haar leven. En niemand verdiend dat. Zo.

Laura heeft in Leef! een krachtige positieve boodschap.

Leef! is een ontroerend boek, een krachtig boek en een inspirerend boek van een jong persoon. Van mij had hij nog wel langer gemogen; vooral met stukken over de donkere kanten van haar beleving. De tweede helft van het boek ging mij te snel. Voor de rest is het een vlot lezende autobiografie.

leef2

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Leef! – Laura Maaskant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.