Koud vuur (Spiritwalker #2) – Kate Elliott

Geplaatst op 18 maart 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Koud vuur (Spiritwalker #2) – Kate ElliottKoud vuur door Kate Elliott
Ook door deze auteur: Koude magie
Serie: Spiritwalker #2
Andere boeken in deze serie: Koude magie
Uitgever: LS Amsterdam | Juli 2012
Genres: Young Adult, Fantasy, Sciencefiction
Aantal pagina's: 543
ISBN: 9789024554041
Uitgave: Hardcover
Goodreads
two-half-stars

Cat Barahal en haar nichtje Bee denken eindelijk een veilige plek te hebben gevonden om aan hun belagers te ontkomen, maar die weten niet van ophouden: zowel de koude magiërs als generaal Camjiata zijn ervan overtuigd dat de twee meisjes een grote rol zullen spelen tijdens de dreigende oorlog in Europa en doen er alles aan om Cat en Bee te pakken te krijgen.

Dan wordt het de nacht van Allerzielen, duistere krachten in de geestenwereld worden gewekt. Cat moet op zoek gaan naar bondgenoten om deze nieuwe dreiging af te wenden, maar wie kan ze nog vertrouwen? Zelfs Andevai, de man met wie zij moest trouwen en die duidelijk maakt dat hij haar graag mag, is gehoorzaamheid verschuldigd aan het magiërshuis dat haar opjaagt. De toekomst is onzeker. Wel zeker is dat in de nacht van Allerzielen traditioneel de Wilde Jacht wordt geopend, en die eist altijd mensenbloed. Wie is deze keer het beoogde slachtoffer? Bee? Cat?

Ik kocht Koud Vuur op het boekenfestijn samen met het eerste deel, Koude Magie. De boeken spraken me wel aan en waren erg voordelig. Daarnaast leek het me wel tof om weer eens een boek te lezen dat eigenlijk een beetje voor de YA hype in Nederland is uitgegeven. Het eerste deel bleek best leuk; de steampunk elementen bevielen me wel en ik vond de personages wel tof. Ondanks dat ik het soms wat storend vond dat de wereld behoorlijk op de onze leek, zonder daadwerkelijk hetzelfde te zijn.

Cat en Bee zijn gevlucht maar denken nu eindelijk een veilige plek gevonden te hebben. De koude magiërs en generaal Camjiata zitten echter nog steeds achter de meiden aan, omdat ze er van overtuigt zijn dat de meiden een sleutelrol spelen in de dreigende oorlog in Europa. Maar dat is niet het enige dreigende; tijdens Allerzielen worden er duistere krachten in de geestenwereld opgewerkt, waardoor Cat – als spiritwalker – gedwongen wordt om nieuwe bondgenoten te zoeken. Maar wie kan vertrouwen? De Wilde Jacht is geopend en die snakt naar mensenbloed.

Van sommige boeken merk je gewoon dat ze uit zijn gegeven toen er nog niet heel veel young adult op de markt was. Koud Vuur is ook zo’n boek. Nu zou het verzuipen tussen alle young adult boeken in dezelfde categorie. Niet dat het een slecht boek is, integendeel, het is alleen nog zo opvallend. Niet bijzonder genoeg. Het had geen wow-factor.

De personages waren leuk, maar ik had nog altijd moeite met de setting. De auteur gebruikt namelijk bekende namen voor andere plekken of volkeren. In haar wereld spreekt ze van een alternatieve wereld (en tijdlijn) als de onze, maar op een of andere manier komt dit voor mij niet goed uit de verf. Ik raakte niet verloren in het boek en daardoor dwaalden mijn gedachten snel af. Sterker nog, er zijn momenten geweest waarop ik mezelf gewoon verveelde.

Ik kan niet ontkennen dat er geen vaart in het verhaal zit, want dat is er zeker. De personages trekken de halve wereld over en komen uiteindelijk terecht op een plek die wij nu zouden zien als de het Caribbische gebied. Kate Elliott heeft hierbij geprobeerd om de locatie tot leven te brengen door de gebruiken en gewoontes van het volk te beschrijven. Dit lijkt in eerste instantie goed gelukt, totdat je je enorm gaat ergeren aan het taalgebruik. Dat wijkt namelijk af en levert kromme zinnen op. Even leuk, maar honderden pagina’s verder was ik er echt klaar mee. Het boeide me gewoon niet echt. Daarnaast denk ik dat ik het leuker vond in Europa…

Waar ik het eerste boek tof vond op een aantal punten na, waren er een aantal van die toffe punten compleet verdwenen in het tweede boek. Het sprak me daardoor veel minder aan en ik ben uiteindelijk niet zo tevreden met het eindresultaat. Zou dit boek het beter doen als het nu was uitgegeven? Nee, dat denk ik niet. Het is – in mijn ogen – niet bijzonder genoeg, terwijl het wel de potentie heeft om dat te zijn. Er zitten onnodig verwarrende stukken in die Koud Vuur helaas niet ten goede komt.

Ik ben blij dat ik Koud Vuur heb geprobeerd, maar echt helemaal geslaagd is het boek helaas ook niet.

Koud Vuur moet het in mijn ogen vooral hebben van de personages, die de boel levendig houden. De setting is gewoonweg niet overtuigend genoeg voor mij (kies of voor een eigen wereld, of voor historisch Europa, maak er geen weird-ass mix van) en ook de plot vond ik weinig verrassend. Al met al is het duidelijk dat dit boek verscheen toen YA nog niet echt een ding was…

(Op het boekenfestijn is dit boek voor slechts enkele euro’s te koop).

 

two-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

2 responses to “Koud vuur (Spiritwalker #2) – Kate Elliott

  1. Andrea

    Jammer dat dit deel zo tegenviel. Ik heb de boeken al vaak in de bieb zien staan en ik was van plan om ze “een keer” te lezen. Ik zal ze dus niet kopen, maar een keertje lenen kan geen kwaad 🙂 Als ze niet voor die tijd afgeschreven worden tenminste 😮

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.