Koude Magie (Spiritwalker #1) – Kate Elliott

Geplaatst op 24 oktober 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Koude Magie (Spiritwalker #1) – Kate ElliottKoude magie door Kate Elliott
Ook door deze auteur: Koud vuur
Serie: Spiritwalker #1
Andere boeken in deze serie: Koud vuur
Uitgever: LS Amsterdam | Juli 2011
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 478
ISBN: 9789024533008
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

We schrijven eind achttiende eeuw.
Europa staat op de drempel van een industriële revolutie, de eerste luchtschepen varen net uit en het volk lijkt eindelijk in opstand te durven komen tegen de wrede, koude magiërs die het continent onder controle houden. Magiërs die de lucht om hen heen letterlijk bevriezen en de technologische vooruitgang van het gewone volk verafschuwen.
Cat Barahal en haar nichtje Bee volgen op school lessen in nieuwe technologieën, maar hen wordt ook geleerd de koude magiërs te vrezen. Als op een dag zo’n koude magiër aanklopt bij het huis van haar oom en tante, waar Cat sinds de dood van haar ouders woont, verandert haar leven van de ene dag op de andere. Haar oom en tante worden gehouden aan een contract dat jaren geleden is afgesloten en Cat wordt zonder pardon aan de magiër uitgehuwelijkt. Wie kan zij nog vertrouwen nu zelfs haar familie haar in de steek laat...

Toen ik Koude magie een hele tijd terug kocht op het boekenfestijn leek het boek (en het vervolg) helemaal mijn ding. Ik kon niet wachten om het te gaan lezen en toch raakte het een boek een beetje in de vergetelheid. Uiteindelijk besloot ik het dan toch een kans te geven, maar mijn verwachtingen waren ondertussen erg laag. Niemand had het over deze boeken en ik was ergens van mening dat het daarom ook niet zou goed kon zijn.

Cat woont sinds de dood van haar ouders bij haar oom en tante. Samen met haar nichtje gaat ze naar de universiteit. En dan wordt ze thuis plots opgehaald door een magiër, aan wie ze is uitgehuwelijkt. Haar oom en tante lijken haar gewoon verkocht te hebben! Wie kan ze nu nog vertrouwen?

Dit boek is in 2011 uitgegeven. Ik blogde toen nog niet over boeken en het was ook een beetje voordat de Young Adult boekenblog in het algemeen bekend werd. Er waren wel young adult boeken, natuurlijk… Maar het werd op een heel andere manier verspreid. Nu zou dit boek als YA op de markt gezet worden, terwijl het destijds als fantasy is uitgegeven. Is het ook, natuurlijk, maar toch.

Tijdens het lezen voelde ik me niet heel erg emotioneel betrokken bij het boek. Ik had moeite met een aantal dingen, waaronder het feit dat dit boek zich afspeelt in een soort alternatief Europa. Sommige namen zijn hierbij hetzelfde gebleven, anderen zijn compleet anders. Het speelt zich af tijdens het eind van de 18e eeuw, maar het voelt veel meer eind 19e eeuw. Zo verwarrend. In hoeverre loopt deze wereld parallel met de onze? Is de tijdlijn anders? Is het te vergelijken met een ander tijdperk? Moet ik het zien als een andere wereld. Het gebruik van begrippen en bevolksgroepen maar deze vervolgens anders in te richten maakt de boel onnodig verwarrend. Een eigen wereld was denk ik sterker geweest.

Koude magie is zeker goed geschreven en heeft echt elementen waar ik van heb zitten smullen, maar toch is het geen heel bijzonder boek geweest. Er zitten veel clichés in en de schrijfstijl heeft soms onnodig veel details. De clichés waren misschien nog geen clichés toen dit boek werd geschreven, daar ben ik me zeker van bewust, maar voor nu voelt dit als een typisch fantasyboek van rond 2010. Bizar toch, hoe snel iets niet meer opvallend is, omdat het is opgegaan is in een massa.

Aan het ene kant vond ik het leuk om Koude magie gelezen te hebben en hierdoor heb ik het vervolg ook niet meteen afgeschreven. Toch weet ik niet of ik getriggerd genoeg ben om dit snel te doen.

Koude magie is goed geschreven, maar heeft een onduidelijke wereld die ik maar bleef vergelijken met de onze.

Cat is een prima hoofdpersonage, maar niet heel bijzonder. Ze zal me niet lang bijblijven, evenals de plot van dit boek. Het is gewoonweg niet heel bijzonder, omdat er ondertussen een tal van boeken met dezelfde soort globale plotlijn op de markt zijn die ik al heb gelezen (en leuker vond). Het is prima geschreven, zij het met veel clichés en overmatig veel details. Mijn grootste afknapper was de verwarrende wereld die teveel gelinkt werd aan de onze, maar toch weer anders was. Voor mij was dit geen enorm geslaagde uitwerking. Het was aardig om te lezen en ik ben wel benieuwd naar deel twee, maar om nou te zeggen dat ik echt over dit boek kan fangirlen? Nee.

three-stars

Tags: , , ,

Divider

2 responses to “Koude Magie (Spiritwalker #1) – Kate Elliott

  1. Andrea

    Jammer dat het boek tegenviel. Ik heb het al een paar keer in de bieb zien staan en steeds liet ik het staan, maar wel met de gedachte om het ooit te gaan lezen. Het blijft voorlopig op het lijstje van “ooit” staan, maar ik haal het er niet af, want ik wil toch een keer kijken wat ik ervan vind.

  2. Audrey

    Ik heb dit boek en het vervolg een aantal jaar terug gelezen en toen vond ik het een van de beste fantasy’s ooit. Maar nu heb ik al zoveel andere eisen dat ik wel benieuwd ben of ik het nog zo goed zou vinden!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.