IJzeren Engel (De Helse Creaties, #1) – Cassandra Clare

Geplaatst op 5 juli 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

IJzeren Engel (De Helse Creaties, #1) – Cassandra ClareDe IJzeren Engel door Cassandra Clare
Ook door deze auteur: City of Ashes
Serie: De Helse Creaties
Andere boeken in deze serie: De IJzeren Prins
Uitgever: Full Moon | juni 2015
Genres: Young Adult, Fantasy, Urban Fantasy, Historisch
Aantal pagina's: 460
ISBN: 9789048826551
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Magie is gevaarlijk - maar liefde is nog gevaarlijker...

In 1878 reist de zestienjarige Tessa Gray van New York naar Londen in de hoop haar vermiste broer terug te vinden. Er wacht haar niet veel goeds: in de onderwereld van Londen bevolken vampiers, heksen en andere bovennatuurlijke wezens de straten. Alleen de schaduwjagers - vastberaden de wereld te ontdoen van alle demonen - brengen wat orde in de chaos.

Tessa blijkt over een zeldzame gave te beschikken: het vermogen om te transformeren. En in de duistere wereld waarin ze terecht is gekomen, is
dat bepaald geen zegen - ze wordt van alle kanten belaagd door figuren
die zich haar gave willen toe-eigenen.

Alleen en opgejaagd zoekt Tessa toevlucht bij de schaduwjagers. Zij kunnen haar helpen haar broer te vinden, als zij belooft haar krachten voor hen in te zetten. Ze raakt bevriend met de twee schaduwjagers Will en Jem - die ieder totaal verschillend zijn. Al snel realiseert Tessa zich dat ze in een dodelijk web verstrikt zit waarin haar liefde voor haar broer en haar twee vrienden weleens gevaarlijker zou kunnen zijn dan welke andere bedreiging dan ook. Ze zal moeten kiezen.

De IJzeren Engel is het eerste deel van de onweerstaanbaar spannende fantasytrilogie De Helse Creaties die voorafgaat aan de Kronieken van de Onderwereld.

Eindelijk konden vele Schaduwjagerfans eens positief antwoord krijgen op de vraag ‘Wordt de andere serie ook vertaald?’. Want onlangs bracht uitgeverij Moon het verlossende woord: JA! Niet lang daarna lag De IJzeren Engel, het eerste boek van De Helse Creaties, in de boekhandel. Ik kreeg de mogelijkheid het boek in het Nederlands te recenseren en greep die kans meteen aan. Ja, ik heb het boek inderdaad al in het Engels gelezen en nee, dat weerhield me er absoluut niet van om het te herlezen. Het was immers al een tijd geleden en ik was al veel details kwijt.

Ondanks dat ik het verhaal al kende, heb ik er ontzettend lang over gedaan het boek uit te lezen. De verhuizing en de klap van vermoeidheid die daarop volgden waren killing voor mijn leesmood. Daarnaast had ik ook die ellendige scripties nog liggen.

Toch vond ik het heerlijk om weer in de wereld van de Schaduwjagers te duiken, ditmaal in mijn eigen taal. Ik merk dat ik destijds toch over wat details heb gelezen (of ik ben ze vergeten), dus dat werd nu mooi goedgemaakt. De heerlijke dimensie die Cassandra Clare heeft weten te schapen kwam weer eens tot leven voor mijn geestesoog. Het was alsof de runen over mijn eigen armen krioelden en ik terug in de tijd was gereisd.

De vertaling vond ik prima. Even was ik bang dat er te veel hippe woorden zouden langskomen, zoals ik bij Stad van Beenderen het geval vond, maar niets was minder waar. Alles paste goed bij de tijdsgeest en ik vond het lekker lopen. Ja, natuurlijk zijn specifieke quotes mooier in de oorspronkelijke taal, maar ik vond het prima weglezen.

Clare krijgt veel commentaar over de grote hoeveelheid Shadowhunter boeken die al zijn verschenen en nog op de planning staan. Het zou worden uitgemolken en niet origineel meer zijn. Nou, fans van de eerste reeks kan ik verklappen dat De Helse Creaties juist heel erg origineel is. Tessa is een leuk karakter en doordat het zich in een andere tijd afspeelt heeft het een heel andere sfeer. Daarnaast bieden terugkerende namen een extra dimensie; generaties schaduwjagers en dat soort dingen. Ik hou daar wel van!

Toch zijn er ook wel elementen die terug komen. Wederom is er sprake van een groep jongeren die de hoofdrol vertolken, bestaande uit, jawel 2 meiden en 2 jongens. 1 jongeman is een sterke gozer met een opvallende persoonlijkheid en en bloedmooi gezicht, de ander heeft meer mysterie om zich heenhangen en draagt een geheim met zich mee. Tessa en Clary hebben juist weer beiden dat ze zichzelf moeten leren kennen. Het grote verschil zit hem tussen Isabel en Jessamine; de een houdt van het leven, de ander zou zichzelf het liefst afzonderen van de magische wereld. Maar qua karakter vind ik ze juist wel op elkaar lijken; koppig en krachtig. Natuurlijk is het een soort van succesformule, want het werkt, maar het valt mij wel op dat er elementen overeen komen. Maar wees niet bang, het algehele verhaal is heel anders en biedt meer diepgang. Je komt namelijk veel meer te weten over de wereld waarin de Schaduwjagers leven, in vergelijking met Stad van Beenderen. Tja, je merkt daaraan dat dit boek later is geschreven.

Persoonlijk vind ik deze reeks echt ontzettend leuk, al is het alleen al om het historische tintje. De magie en de originaliteit daarin zijn weer erg prettig uitgewerkt. Ik ben blij dat deze boeken nu ook in het Nederlands verschijnen.. En eerlijk is eerlijk; ik kan niet wachten op de volgende delen, zodat ik ze lekker in het Nederlands kan herlezen.

four-stars

Tags: , , , , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.