IJzer – Holly Black

Geplaatst op 27 oktober 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

IJzer – Holly BlackIJzer door Holly Black
Ook door deze auteur: Witte Kat
Serie: Modern Faerietales #3
Uitgever: Boekerij | September 2022
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789022595503
Uitgave: Hardcover
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
three-stars

Het slotdeel uit de betoverende Faerie-trilogie, verschijnt in limited edition.

Als je bij Faeries denkt aan zachtaardige sprookjesfiguren, dan moet ik je teleurstellen. Deze Faeries zijn sinistere, verwilderde schepsels die enkel chaos aanrichten. Chaos die je met een beetje pech je leven kan kosten.

In het rijk van de Faeries is het moment van Roibens kroning aangebroken. Kaye is van één ding zeker – haar liefde voor deze koning. Maar als ze, dronken van de Faeriewijn, hem haar liefde verklaart, stuurt hij haar op een onmogelijke queeste. Ze zal hem nooit meer kunnen zien of spreken, tenzij ze datgene kan vinden wat absoluut niet bestaat: een Faerie die een leugen kan vertellen.

Verslagen besluit Kaye naar huis te gaan en de waarheid aan haar moeder te vertellen – dat ze een wisselkind is dat jaren geleden is omgeruild voor Ellens menselijke dochter. Woedend stuurt haar moeder Kaye terug naar de Fairiewereld om het mensenkind te vinden waarmee zij is verwisseld. Maar aan het hof van de Faeries gonst het van de intriges en leugens, en al snel is Kaye wederom een pion in een veel groter complot.

Kan een enkele pixie het, in een machtsspel van listen en wapens, opnemen tegen een koninkrijk?

IJzer, het derde en laatste deel in de Modern faerietales-trilogie van Holly Black, is onlangs in het Nederlands verschenen. Het is wederom een prachtige limited edition geworden en hoewel ik het boek in het Engels maar matig vond, wilde ik hem wel heel graag in het Nederlands herlezen. Wie weet dat ik er toch met een andere blik naar zou kijken (plus er was al superveel weggezakt).

Kaye houdt van Roiben en tijdens zijn kroning verklaard ze hem – dronken van de faeriewijn – de liefde. Hij stuurt haar op een onmogelijke queeste: ze moet hem een faerie leveren die leugens kan vertellen. Zoiets bestaat helemaal niet en ze vreest dat ze hem nooit meer kan zien of spreken. Verslagen keert ze terug naar haar moeder om haar te vertellen dat ze een wisselkind is. Haar moeder is woest en draagt haar echte dochter te vinden. Al snel bevindt Kaye zich weer in het web van intriges in de wereld van de fey.

Er zijn een paar elementen aan dit verhaal die ik fantastisch vind.

Allereerst vind ik de manier waarop Holly Black de fae neerzet echt geweldig. Heerlijk duister en chaotisch. En dat komt goed naar voren in IJzer. De opdracht die Roiben geeft is gewoon kwaadaardig en past perfect bij de streken die bij dit magische ras horen. De uitkomst past daar ook heel goed bij.

Ten tweede is het hele concept van de queeste fantastisch. Niet alleen op zoek gaan naar de liegende fae, maar ook naar het menselijke kind. Je merkt daar toch echt al een soort opstapje naar de Elfhame serie. (En dat extra verhaal, love it).

Toch miste ik wat aan het verhaal. Het deed me minder dan ik hoopte en ik vond de hele reis zoals hij beschreven werd niet heel interessant. Wel ben ik heel blij dat dit verhaal weer over Kaye gaat. Het tweede deel is namelijk helemaal niet zo relevant voor de rode verhaallijn van de trilogie en ik vond Kaye ook echt veel leuker.

Ik lees Holly’s boeken al jaren en dit is helaas een van de mindere van haar, vind ik. Je merkt ook echt wel dat deze serie ouder is dan Elfhame. En toch blijft het me ook op een bepaalde manier enorm trekken en blij ik haar boeken lezen. Want er zitten boeken tussen die ik fantastisch vind. Deze is dan wat minder, als je van faeriestreken houdt, is het wel een aanrader om een keer gelezen te hebben.

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “IJzer – Holly Black

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.