I Was Born for This – Alice Oseman

Geplaatst op 4 mei 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

I Was Born for This – Alice OsemanI was born for this door Alice Oseman
Ook door deze auteur: Solitaire
Uitgever: Harper Collins | Mei 2018
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 395
ISBN: 9780008244095
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

'I'm gonna die. I'm literally gonna die.'
'Wouldn't recommend that,' says Juliet, as if she's been on a two week holiday to Death and gave it a two out of five on TripAdvisor.

For Angel, life is only about one thing: The Ark – a pop-rock trio of teenage boys who are currently taking the world by storm. Being part of The Ark’s fandom has given her everything – her friend Juliet, her dreams, her place in the world.

Jimmy owes everything to The Ark. He’s their frontman – and playing in a band with his mates is all he ever dreamed of doing.

But dreams don't always turn out the way you think, and when Jimmy and Angel are unexpectedly thrust together they find out just how strange and surprising facing up to reality can be.

Funny and wise, I Was Born for This is a stunning reflection on the power of believing in something - especially yourself.

Sinds ik Heartstopper ben gaan lezen, ben ik verslingerd geraakt aan het werk van Alice Oseman. Ik vind het zo toegankelijk en het weet me keer op keer te raken. Ik vind het dan ook totaal geen straf om eens in de zoveel tijd een nieuw boek van haar te lezen. Ik heb er nog een paar te gaan en dan ben ik helemaal ‘bij’. Onlangs las ik I was born for this, een boek dat in eerste instantie wat minder in verband leek te staan met de rest, maar me uiteindelijk toch heel erg wist te raken.

Angel Rahimi is een enorme fan van The Ark, een boyband die ze wereld aan het veroveren is. Ze heeft haar hele leven aan te te danken: haar vrienden, haar dromen en haar plek in de wereld. Hetzelfde geldt voor Jimmy Kaga-Ricci. Als frontman van de band leeft hij nu zijn grote droom. Maar waarom voelt hij zich op dit moment dan zo verschrikkelijk? Beiden worden geconfronteerd met het feit dat dromen kunnen veranderen in nachtmerries. Ze moeten elkaar vertrouwen om de realiteit aan te kunnen. Maar kúnnen ze elkaar wel vertrouwen?

I was born for this en ik hadden geen perfecte start: het duurde even voordat ik er echt in kwam. Ik vond het niet vervelend lezen, maar op een of andere manier vond ik hem iets minder dan haar andere boeken. Dit kwam denk ik omdat ik aan het begin wat moeite had om me te identificeren met de personages: ze gedroegen zich heel anders dan ik zou doen en dat frustreerde me soms. Toch was het op den duur alsof ik door een bus werd geraakt: alles werd duidelijk en opeens voelde ik compleet met ze mee. Opeens was het alsof ik er helemaal middenin zat.

Angel’s POV leek ik in eerste instantie interessanter te vinden, maar langzaam wisselde dat om. Ik begon Jimmy steeds beter te begrijpen en zijn angst en depressie kwamen echt bij me binnen. Ik voelde hem echt. Angel raakte ik gedurende het lezen een beetje kwijt: haar energie schoot alle kanten op en daar kon ik niet altijd mee levelen. Maar toch genoot ik er wél van, juist omdat het zo echt voelde. De personages voelde zo realistisch. En daar is deze auteur erg goed in. Ze weet diversiteit op allerlei vlakken (etniciteit, religie, seksualiteit, geaardheid etc.) toe te passen op een heel toegankelijke, realistische en passende manier. En dat is nodig. De kracht van boeken lezen is dat het je een empathisch mens maakt en ik geloof echt dat boeken als dit daar aan bij kunnen dragen.

De personages en diens groei vond ik het meest interessant. Daaromheen vond ik het af en toe wat fanfic-achtige taferelen hebben van een fictieve boyband. En hoewel ik een absolute fangirl ben voor vanalles, snapte ik dat stuk heel goed. Maar ergens ook niet helemaal. Het wordt ook een beetje overschaduwd door andere aspecten van het boek natuurlijk. Want er is echt heel veel aan de hand. En dat is niet verkeerd, maar ik moest het wel leren waarderen.

I was born for this voelde in eerste instantie heel anders dan het werk dat ik tot nu toe van Alice Oseman had gelezen. Uiteindelijk bleek dat ik er vooral gewoon aan moest wennen: de plot, de personages, de setting. En toen ik daar aan gewend was, klopte het allemaal wel weer. Het is een erg mooi boek met allerlei belangrijke aspecten van het leven. Qua contemporary boeken behoren deze boeken echt tot enorme aanraders en ik vind het nog steeds bizar dat tot nu toe alleen de heartstopper boeken zijn aangekondigd. Alice Oseman is immers de stem van deze generatie en brengt de diversiteit onder jongeren tot leven.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.