Honger bij de Sioux (Het ongetemde Amerika #9) – Gerben Graddesz Hellinga

Geplaatst op 4 juni 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Honger bij de Sioux (Het ongetemde Amerika #9) – Gerben Graddesz HellingaHonger bij de Sioux door Gerben Graddesz Hellinga
Ook door deze auteur: Moord in de rocky mountains
Serie: Het ongetemde Amerika #9
Andere boeken in deze serie: Goudkoorts
Uitgever: Verschijnsel | 2018
Genres: Young Adult, Historische fictie, Avontuur
Aantal pagina's: 198
ISBN: 9789078720539
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Duik mee terug in de tijd naar het ongetemde Amerika.
Een serie avonturenromans over de verovering van Noord-Amerika in de 19e eeuw.

Na de Indianenoorlogen worden de prairie-Indianen in 1868 definitief in
reservaten weggestoken. De
‘Indian agents’ die voor voedsel en onderdak moeten zorgen, houden er echter dubieuze praktijken op na.

Rancher John Benson sluit vriend­schap met een Sioux-krijger. De indiaan zorgt ervoor dat de Indianen zijn ranch met rust laten, John helpt het volk van de Sioux met moderne medicijnen en landbouw­technieken.
De regering wil de Sioux echter uit het gebied verdrijven, want er is goud ontdekt. Het conflict lokt al snel op goud beluste criminelen aan.

Ik ben alweer aanbeland bij het negende deel van de Het ongetemde Amerika serie, Honger bij de Sioux. Hoewel ik er wel echt zin in moet hebben, vind ik deze avontuurlijke (jongens)boeken erg vermakelijk en is het ook nog eens ontzettend educatief.

Na de oorlogen met de indianen, worden deze weggestopt in reservaten. Zogenaamde Indian agents moeten er voor zorgen dat de indianen voedsel en onderdak krijgen. Veel van het houden er echter een dubbele agenda op na. Rancher John Benson sluit vriendschap met een van de krijgers van de Sioux-stam. Als de indiaan er voor zorgt dat John’s ranch met rust laten, zal John hen helpen met medicijnen en landbouwtechnieken. Maar dan wordt er goud in de omgeving ontdekt, en komen de criminelen hun kant op.

Kijk, ik kan natuurlijk weer hetzelfde verhaal gaan ophangen, of ik probeer jullie kort te overtuigen om je eens te wagen aan de Het ongetemde Amerika serie. Honger bij de Sioux is alweer het negende deel, maar alle boeken zijn los te lezen. Probeer het eens, zou ik zeggen!

De pluspunten?

Het boek leest lekker makkelijk weg en is vooral op avontuur gericht. Vooral jongens zullen zich erg met dit verhaal vermaken, vooral als zij een beetje van geschiedenis houden. Vanwege de goed te begrijpen taal is het ook zeer gezicht voor de wat moeilijk lezende jongeren. Het is een vlot verhaal en het wordt nooit echt te heftig. Daarnaast is het ook nog eens super leerzaam.

De puntjes van kritiek

Hoewel ook Honger bij de Sioux weer erg leerzaam is en een goede inzage geeft in hoe het leven toen geweest kan zijn, is ook dit boek meer opgeschreven als een verslag. Ik voelde weinig emotionele betrokkenheid bij de personages. Maakt dit je minder uit, dan is een ideaal boek.. Zeker voor tienerjongens. Het gevolg is wel dat er niet echt naar een enorme climax wordt toegewerkt.

Honger bij de Sioux vind ik vooral zo boeiend omdat ik zo weinig over deze tijd weet.

Samengevat is Honger bij de Sioux een prima leesbaar boek. Als lezer was ik niet enorm betrokken bij het verhaal, maar ik vond het wel erg leerzaam om op deze manier meer over het leven in die tijd te leren.

three-stars

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.