Goudkoorts (Het ongetemde Amerika #4) – Gerben Graddesz Hellinga

Geplaatst op 3 februari 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Goudkoorts (Het ongetemde Amerika #4) – Gerben Graddesz HellingaGoudkoorts door Gerben Graddesz Hellinga
Ook door deze auteur: Moord in de rocky mountains
Serie: Het Ongetemde Amerika #4
Andere boeken in deze serie: De vlucht naar het noorden
Uitgever: Verschijnsel | November 2017
Genres: Young Adult, Avontuur, Historische fictie
Aantal pagina's: 222
ISBN: 9789078720485
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Bob Mobley gaat op zoek naar zijn vader in San Francisco en ontdekt dat die vermoord is. Zijn vader heeft een rijke goudader ontdekt, maar Bob weet niet waar hij die kan vinden. De plaatselijke Chinese onderwereld wil Bob toch dwingen hun die vindplaats te vertellen.
Laura, de dochter van een beroeps­gokker op een Mississippi-boot, en de vrijgelaten slaaf Jim doen hun best Bob te redden uit de klauwen van zijn Chinese vijanden. Maar dan beginnen hun moeilijkheden pas goed.

Nadat ik vorig jaar kennismaakte met de boeken van Gerben Graddesz Hellinga en Amerika in de 19e eeuw, kreeg ik onlangs deel vier, vijf en zes van de serie thuisgestuurd. Onlangs las ik het vierde deel, Goudkoorts, over de opkomende en heftige zoektocht van goud bij de westkust van Amerika. Onlangs las ik ook een ander boek over dit thema, maar zoals Gerben altijd beloofd, zou dit deel stuk getrouwer aan de werkelijkheid blijven.

Goudkust gaat over een aantal personages; een dochter van een beroepsgokker, een vroegere slaaf en de zoon van een prospector die samen met zijn moeder en zus van de Oostkust naar de Westkust reist. Hun paden kruisen en ze slaan de handen ineen om hun einddoel te bereiken.

Hoewel ik de vorige delen best wel met plezier gelezen had, waren er best wel wat elementen die mij stoorde. In Goudkoorts was dit een stuk minder! Dit kwam mede door de sterke houding van Laurie en het feit dat het hele goudzoeken mij ergens wel fascineert. Daarnaast hadden de personages interessante interacties met elkaar en had ik gedurende het boek constant het gevoel dat ik in de juiste tijd zat en op de juiste plek. De tijdgeest was dus goed voelbaar.

Goudkust is absoluut leerzaam. Via fictie leer je een heleboel over hoe het er echt aan toe is gegaan. Dit kan vele jongeren helpen om de geschiedenis beter te begrijpen, maar juist ook veel (vooral jongens) aanspreken omdat het iets stoers en ruigs heeft. Het boek voelt tevens erg tijdloos; dit zou over tien jaar ook nog prima leesbaar zijn.

Het boek las lekker weg, maar er was ook iets waar ik soms wat meer moeite mee had. En dat was dat ik soms een emotionele afstandelijkheid voelde. Ik ben van de meeste young adults gewend dat je echt hun emoties meebeleeft en dat ontbrak er nog wel eens aan. Het was soms wat afstandelijk, wat misschien komt door de iets wat feitelijke vertelling. Maar dit is puur smaak, hoor!

Ik heb me erg vermaakt tijdens het lezen van Goudkoorts. Meer dan ik in eerste instantie verwachtte. Het nodigt uit om verder te lezen in de serie en het feit dat je alle boeken los kunt lezen maakt het natuurlijk helemaal toegankelijk! Heel subtiel zitten er soms verwijzingen in naar andere boeken of gebeurtenissen, maar op een dusdanige manier dat je niet afhankelijk bent van de andere boeken om te genieten van dit boek. Wat Gerben doet – en dat is heel slim – is steeds een ander thema en een andere tijd van de Amerikaanse geschiedenis belichten. Het ene boek zal je dan meer aanspreken dan het andere, maar je krijgt zo wel een goed beeld van het verleden van deze wereldleider.

Goudkoorts is leerzaam, leest lekker weg, heeft interessante personages en een onderwerp wat velen zal aanspreken.

Jongens zullen genieten van Goudkoorts, maar ook voor stoere- of geschiedenisliefhebbende meiden zal dit boek erg leuk zijn om te lezen, door stoere hoofdpersoon Laurie. Het boek tackelt een belangrijke periode in de Amerikaanse geschiedenis die velen tot de verbeelding zal spreken. Gerben heeft dit op een realistische wijze tot leven weten te brengen.

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.