Moord in de Rocky Mountains – Gerben Graggesz Hellinga

Geplaatst op 28 juni 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Moord in de rocky mountains door Gerben Graddesz Hellinga
Ook door deze auteur: De Gouden Jaguar
Uitgever: Verschijnsel | 2017
Genres: Young Adult, Avontuur, Historische fictie
Aantal pagina's: 215
ISBN: 9789078720454
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Bontjagers jaren op pelzen rond 1830 in het levensgevaarlijke berggebied van de Flathead- en Blackfoot-Indianen.

Het indiaanse meisje Espenblad ontvlucht de blokhut van de wrede bontjager John Clarkin aan wie zij is uitgehuwelijkt. Met de hulp van de twee jonge beverjagers Alen en Fred ontdekt zij Clarkins geheim.

Een tijdje geleden werd ik door schrijver Gerben Graddesz Hellinga benaderd of ik interesse had in het lezen van zijn historische jeugdboeken over Amerika. De boeken verschijnen momenteel in een nieuw jasje en dat verdiend natuurlijk de nodige aandacht. Ik had namelijk meteen de indruk dat dit een serie boeken zou zijn voor avontuurlijke jongens. En jongens vinden het soms juist heel lastig om een stoer boek te vinden onder de Young Adult boeken. Ik kreeg de eerste drie delen binnen en begon met Moord in de Rocky Mountains.

Moord in de Rocky Mountains gaat over drie personages; bontjagers  Fred en  Alen en indianenmeisje Espenblad. Espenblad wordt uitgehuwelijkt aan een vreselijke man, maar weet te ontsnappen. Wat zij echter niet weet is dat er moorden zijn gepleegd waar haar man bij betrokken is. Fred en Alen zijn vooral op zoek naar hun plekje in de wereld.

Het is alweer een tijdje terug geweest dat Moord in de Rocky Mountains is geschreven. Je merkt dat het boek aan de ene kant een wat minder moderne schrijfstijl heeft, maar aan de andere kant ook wel weer ontzettend tijdloos is. Hellinga neemt je mee naar het verleden van Amerika. Niet perse mijn voorkeur (oke, ik was als kind wel echt verslaafd aan Het kleine huis), maar toch ontzettend leerzaam. Per boek worden er thema’s uitgelicht en we beginnen dus met beverbontjagerij.

Gedurende het boek krijgen we een goed beeld van hoe het leven vroeger was; hoe de omgeving was en vooral welke invloed de indianen op de omgeving hadden. Fred en Alen beginnen een heftige tocht waarin overleven centraal staat en dit komt goed naar voren.

Ik vind Moord in de Rocky Mountains een echt stoer jongensboek. Het is absoluut niet kinderachtig; het is vooral goed geschikt voor avontuurlijke lezers vanaf 15 jaar. Je moet wel echt je aandacht erbij houden; er wordt zo nu en dan van personage gewisseld en dat vraagt om oplettendheid. Het voelt af en toe wat hak op de tak.

Ook moet je er als lezer rekening mee houden dat in dit boek de blanken het vooral voor het zeggen hebben en het boek soms behoorlijk moordlustig lijkt te zijn. Kan je daardoorheen kijken? Dan is dit jouw type boek.

Ondanks dat de historische setting goed omschreven wordt, miste ik persoonlijk een klik met de personages. Ik voelde me niet erg emotioneel betrokken bij wat hen overkwam. Er gebeuren heftige dingen, maar omdat ik een bepaalde afstand met hen voelde, werd ik er niet door geraakt. Maar he, niet iedereen zoekt een boek om emotioneel bij te worden.

Ik denk dat er tal van avontuurlijke lezers zijn die zullen genieten van Moord in de Rocky Mountains. De realistische historische setting is overtuigend en het boek is ontzettend stoer. Geschikt voor lezers vanaf ongeveer 15 jaar, maar ook voor de beter lezende jongere lezer. Ik ben benieuwd naar het tweede boek.

Moord in de Rocky Mountains is een voorbeeld van een stoer historische jongensboek voor jongeren

Veel boeken gericht op jongens zijn vooral voor wat jongere lezers. Hellinga zet met deze reeks echter passende boeken voor de doelgroep neer. Moord in de Rocky Mountains is spannend, avontuurlijk en leerzaam, al miste ik zelf een emotionele betrokkenheid bij de hoofdpersonages.

Moord in de rocky mountains: het is echt een jongensboek. Stoer, avontuurlijk. Wel soms wat hak op de tak. Stoer. Avontuur, geschiedenis, amerika. Goed beeld. Wel erg blank gericht, en moordlustig?

(waar je dit boek scoort? Zodra ik het zelf weet, laat ik het weten!)

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “Moord in de Rocky Mountains – Gerben Graggesz Hellinga

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.