De Gouden Jaguar – Gerben Graddesz Hellinga

Geplaatst op 30 juli 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De Gouden Jaguar – Gerben Graddesz HellingaDe Gouden Jaguar door Gerben Graddesz Hellinga
Ook door deze auteur: Moord in de rocky mountains
Uitgever: Verschijnsel | 2017
Genres: Young Adult, Historische fictie, Avontuur
Aantal pagina's: 222
ISBN: 9789078720461
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Apachen verwoesten de rancho van de vader van Maria Gonzales. Het enige dat te redden valt is een gouden beeldje van een jaguar waarop de kaart van het geheimzinnige Cíbola gegraveerd staat.

Maria gaat samen met haar broer Juan en karavandrijver en ex-bontjager Fred Barker op zoek naar Cíbola, voortdurend bedreigd door Apachen en door een bende blanke misdadigers.

Gerben Hellinga was zo aardig om mij een aantal boeken te sturen van de jeugdserie die hij opnieuw aan het uitgeven is. Onlangs las ik al het eerste boek, maar nu heb ik mij gewaagd aan het tweede deel, De Gouden Jaguar. Wat prettig om te weten is, is dat deze boeken afzondelijk van elkaar te lezen zijn. Zo nu en dan komt er wel een personage terug, maar het zijn allemaal losstaande verhalen over de ontwikkeling van Amerika. In De Gouden Jaguar zakken we af naar het woestijnrijke en warme zuiden van het land.

De Apachen verwoesten de ranch van de vader van Maria. Ze verliest alles, maar weet een gouden jaguarbeeldje te redden. In dit beeldje staat iets mysterieus gegraveerd. Samen met haar broer Juan en John reist ze de schatkaart na. Een barre tocht door de woestijn met misdadigers op hun staart en gevaarlijke Indianen op hun pad.

Ik vond het verhaal van de bontjagers in het eerste deel best leuk, ondanks dat ik me niet helemaal met de hoofdpersonages kon identificeren. Ik hou nu eenmaal ontzettend van geschiedenis en het avontuurlijke aspect sprak me ook aan. In De Gouden Jaguar wordt deze toon voortgezet. De setting trok mij daarbij wat minder.

In principe werk het boek volgens eenzelfde volgorde als het eerste boek; 2 mannelijke personages en 1 vrouwelijk – iets wat hulpeloos – die in een benarde situatie zitten en daar uit moeten zien te komen. De personages verschillen gelukkig wel van elkaar, waardoor het boek wel een heel andere feeling krijgt.

Er komen best wel weer wat heftige thema’s aan bod, maar omdat er niet heel diep op in wordt gegaan op emotioneel vlak, lijkt het ergens minder erg. Ikzelf hou er juist wel van om echt te beleven wat iemand voelt, dus van mij hadden de emoties wel meer terug mogen komen. Jongens zullen hier echter minder behoefte aan hebben en het boek juist willen leven om het avontuur. Ik mag dus niet klagen.

Omdat ik wist wat ik ongeveer kon verwachten, kwam ik sneller in De Gouden Jaguar dan ik in eerste instantie dacht. De inzichten in het oude Amerika waren aantrekkelijk en ik vond het fijn om weer een andere regio te bezoeken. Er waren zeker ook verbintenissen met de vorige locatie en dat vond ik goed gevonden.

En waarom sprak het boek mij dan toch wat minder aan? Ik miste een echte climax en vond het verhaal hier daar met nogal veel toevalligheden aan elkaar hangen. Het had op dat vlak wat vloeiender gemogen. Ik ben ook erg benieuwd of de serie uiteindelijk anders van opzet wordt, maar dat zal alleen de toekomst kunnen uitwijzen.

De Gouden Jaguar is weer ontzettend avontuurlijk en barst van de historische feitjes

Al met al heb ik me best vermaakt tijdens het lezen van dit avontuurlijke jongensboek. De geschiedenis van Amerika zal veel mensen aanspreken en het gebruik van Indianen maakt het ook educatief nog toepasbaar. De boeken in deze serie zijn los van elkaar te lezen en bevinden zich steeds op een andere plek. De Gouden Jaguar heeft een echte woestijnvibe.

three-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “De Gouden Jaguar – Gerben Graddesz Hellinga

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.