Het zusje van – Carlie van Tongeren

Geplaatst op 27 mei 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Het zusje van – Carlie van TongerenHet zusje van door Carlie van Tongeren
Ook door deze auteur: Heerestraat en Rozenlaan
Uitgever: Blossom Books | Augustus 2020
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 195
ISBN: 9789463492225
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Wat als je broer iemand doodrijdt?

Het zusje van gaat over Liv: een gewoon meisje op een gewone school, waar ze gewoon gelukkig is. Tot haar broer Alex in het ziekenhuis belandt door een auto-ongeluk. Niet alleen is Alex zwaargewond, het meisje dat hij aanreed heeft het niet overleefd. Zoë heette ze, en ze zat bij Liv op school.

Vanaf dat moment is Liv niet langer Liv, maar ‘het zusje van’. Van die dronken automobilist die de lieve, vrolijke Zoë heeft doodgereden. Ze wordt genegeerd, nagewezen en lastiggevallen. Alsof zij die avond achter het stuur zat. En dan heeft ze ook Alex nog: hij blijft haar broer, maar moet ze voor hem opkomen terwijl ze wat er met Zoë gebeurd is net zo erg vindt? En wie komt er eigenlijk voor haar op?

Het zusje van is een BLOSSOM BOOKS SHORTIES. Speciaal voor alle middelbarescholieren die graag willen lezen, maar schrikken van een dik boek komt Blossom Books met deze korte, toegankelijk geschreven novelles.

Dat Carlie van Tongeren een auteur is om in de gaten te houden wist ik al: haar young adults spraken me tot nu toe namelijk enorm aan. Toen Het zusje van beschikbaar was in de mediatheek besloot ik dan ook meteen dat ik het wilde lezen. Zodra het weer ingeleverd was, trouwens. Binnen een dag waren beide exemplaren uitgeleend. En dat snap ik: spannend, niet te dik en met thema’s die tieners aanspreken.

Als Liv’s broer in het ziekenhuis belandt na een auto-ongeluk, deelt ze haar vreugde wanneer hij ontwaakt uit zijn coma. Het blijkt echter dat hij een schoolgenootje van haar heeft aangereden, dus haar stories op Instagram worden niet bepaald goed ontvangen. Op school is ze niet langer Liv, maar ‘het zusje van’ degene die Zoë heeft doodgereden. Ze behandelen haar alsof ze zelf in de auto reed en daar heeft ze flink onder te lijden. Zal ze ooit nog van die rol afkomen?

Het zusje van is een Blossom Books Shortie, oftewel meer een novelle dan een complete roman. Dit is heel slim, want er zijn genoeg jongeren die wel zouden willen lezen, maar een dik boek te intimiderend vinden. Ondanks dat het niet heel veel pagina’s heeft, voelt dit verhaal verrassend groots. Het is een achtbaan aan emoties en naast alles wat er gebeurt is er nog genoeg ruimte voor de personages om te groeien.

Dit verhaal raakte me. Ik kon me zo goed inleven in Liv, hoe ze er opeens alleen voor leek te staan en hoe iedereen haar opeens liet vallen. Ze wordt met de nek aangekeken, puur omdat haar broer wat misdaan heeft. Je denkt misschien: dat zou mij niet overkomen, maar ik denk dat Carlie van Tongeren eng dicht bij de realiteit zit. Dat maakte het boek voor mij zo indrukwekkend.

Naast de grote plotlijn over hoe Liv omgaat met wat er gebeurd is met haar broer en hoe zij opnieuw een soort van een plek moet veroveren op school, is er plaats voor meer. Romantiek, bijvoorbeeld. Vriendschap, en dan met name wanneer een vriendschap echt is of niet. Maar ook een stukje mentale gezondheid. Zelf vind ik dat erg belangrijk en ik ben dan ook blij om te zien dat daar aandacht aan wordt besteed. Ieder personage uit zijn/haar/hen rouw en trauma op een andere manier en dat vond ik erg realistisch. Heftig, maar realistisch. Het was in ieder geval erg overtuigend.

Ik hield enorm van de vriendschap tussen Liv en haar beste, maar ook de band tussen broer en zus en hoe die opnieuw ontdekt moest worden. Zowel Liv als Alex hebben als het ware mentale littekens opgelopen en ik vond het heel fijn om te lezen dat daar ook aandacht aan werd besteed.

De romance was dan wel voorspelbaar: hij was wel schattig. Oh en ik vond het ook een mooi detail dat Liv een ander Blossom Books boek bespreek tijdens de les Nederlands. Heb jij al ontdekt welk boek?

Kortom: ik vond Het zusje van een erg indrukwekkend boek. Ik ga hem zeker aanraden aan mijn leerlingen, omdat ik zeker weet dat het boek hen zal aanspreken. Ennuh, ik kijk nu al uit naar Carlie’s volgende boek!

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Het zusje van – Carlie van Tongeren

  1. Marjolijn

    Wat een goed initiatief van Blossom Books en fijn dat dit boek in jullie mediatheek al meteen opgepakt wordt door leerlingen! 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.