Heerestraat en Rozenlaan – Carlie van Tongeren

Geplaatst op 7 juli 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Heerestraat en Rozenlaan – Carlie van TongerenHeerestraat en Rozenlaan door Carlie van Tongeren
Ook door deze auteur: Het meisjesmanifest
Uitgever: Blossom Books | Juni 2018
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 376
ISBN: 9789463491259
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Nina’s ouders zijn net gescheiden. Dat betekent niet alleen dat Nina vanaf nu elk weekend met een enorme weekendtas heen en weer moet fietsen tussen twee huizen, maar ook dat ze in sneltreinvaart moet wennen aan de nieuwe situatie. Aan de nieuwe vriendin van haar vader bijvoorbeeld, die twee kinderen heeft: Lindi (type valse stiefzus) en Mark (headbangende metalfan). En aan het feit dat haar moeder als een zombie-in-pyjama door het huis wandelt.
Eigenlijk heeft Nina het al druk genoeg met voetbal, vriendinnen en haar laatste schooljaar – en nu komt dit er ook nog bij. Hoe moet ze dit in hemelsnaam allemaal tegelijk doen?

Toen ik over Heerestraat en Rozenlaan hoorde, wist ik niet meteen of het wel een boek voor mij zou zijn. Ik ben niet zo van de contemporary verhalen en dit klonk niet helemaal als mijn ding. Maar aan de andere kant was ik ook wel benieuwd, omdat dit Blossom Books eerste oorspronkelijk Nederlandse boek is. En toen kreeg ik hem toegestuurd als recensie-exemplaar en besloot ik het boek een kans te geven. En dat pakte verrassend goed uit!

De ouders van Nina zijn net gescheiden, waardoor ze om de week bij haar moeder woont en de andere week bij haar vader en diens nieuwe gezin. Dit nieuwe gezin brengt niet alleen een nieuwe vriendin-van met zich mee, maar ook twee kinderen. Lindi, de valse stiefzus en Mark, de metalhead. En hoewel het met haar vader supergoed gaat, staat haar moeder op instorten en loopt ze als een pyjama zombie door huis. Nina heeft helemaal geen tijd om op haar moeder te moeten letten en aan deze nieuwe situatie te wennen. Ze wil gewoon voetballen, met vriendinnen afspreken en haar diploma halen.

Op eerste oog voelt Heerestraat en Rozenlaan als een lekker luchtig zomerboek, tot het tot je doordringt hoeveel belangrijke thematiek er in dit boek verborgen zit. Thema’s die broodnodig op Young Adult vlak aan bod mochten komen; omgaan met de scheiding van je ouders, bijvoorbeeld. Ik ken maar weinig YA boeken die echt over dit onderwerp gaan.

Net als de hoofdpersoon Nina, zijn ook mijn ouders gescheiden tijdens mijn tienertijd, waarbij vreemdgaan een rol heeft gespeeld (het is nu allemaal oke, allebei mijn ouders zijn nu gelukkig). Ik kon me dus enigszins in de situatie inleven, al heb ik nooit echt een vechtscheiding gehad of tussen mijn ouders ingestaan. Het is zo pijnlijk om te lezen dat een kind tussen twee vuren komt te staan en als boodschapper wordt ingezet of zelfs vergeten. Carlie van Tongeren heeft deze emoties sterk weten over te brengen.

Dit boek heeft hoe dan ook meer dan één plotlijn en er zit ook heel veel diversiteit in. Toen ik dit probeerde uit te leggen aan een collega, kreeg zij de indruk dat het misschien teveel of te geforceerd zou zijn, maar eigenlijk voelde dat tijdens het lezen helemaal niet zo. Het was meer alsof de bijpersonages mij wilde uitnodigen om ook naar hun verhaal te luisteren. Wie weet voor in de toekomst?

Ik vond Mark leuk. Als metalliefhebber ben ik blij dat niet er niet echt in stereotypen is vervallen (oke, bij sommige personages wel een beetje). Mark was heel normaal en deed geen vreemde dingen die passen bij de vooroordelen die veel mensen bij metalheads hebben. Dat was fijn. MetalEmmy is daar blij mee.

Er bleven heel wat lijntjes open en dat gaf het boek een beetje een geweven gevoel. Op een positieve manier; het was geen oppervlakkig boek maar had veel meer gelaagdheid dan je op eerste oog zou zeggen. Me likey! Het voelde voor mij ook als een soort volwassenere versie van de Hoe overleef ik? serie.

De thematiek van gescheiden ouders in Heerestraat en Rozenlaan is er eentje die nog veel te weinig voorkomt in Young Adult boeken en die ik ontzettend herkenbaar vond.

Heerestraat en Rozenlaan heeft mij ontzettend weten te verrassen. Ik heb er oprecht van genoten en het boek heeft mij meerdere malen weten te raken. Het boek gaf voor mij heel overtuigend weer welke invloed een scheiding op tieners kan hebben. De relatie tussen ouder en kind werd op verschillende manieren belicht en dat trok me wel. Al met al een geslaagd boek. Ik kijk er naar uit om meer van Carlie te kunnen lezen in de toekomst. Hopelijk gaat Blossom Books nog meer Nederlands talent uitgeven!

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “Heerestraat en Rozenlaan – Carlie van Tongeren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.