Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab

Geplaatst op 5 januari 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. SchwabHet onzichtbare leven van Addie LaRue door V.E. Schwab
Ook door deze auteur: A darker shade of magic
Uitgever: Boekerij | Januari 2021
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 528
ISBN: 9789402315929
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit.

Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar.

Tot ze op een dag een boekhandel in stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent…

Torenhoge verwachtingen had ik en met moeite kon ik het geduld opbrengen om te wachten op de Nederlandse vertaling; zo enorm keek ik uit naar V.E. Schwab’s Het onzichtbare leven van Addie LaRue. Ik wist dat ik een verhaal vol eenzaamheid kon verwachten, wat misschien niet lekker zou matchen met mijn huidige gemoedstoestand. Toch sprong ik een gat in de lucht toen ik alvast een digitaal exemplaar mocht lezen van De Boekerij. Bedankt! Want dit was een van de beste boeken die ik in 2020 las.

Adeline LaRue staat in het jaar 1714 op het punt om te gaan trouwen, waar ze ondanks haar leeftijd (23) absoluut niet op zit te wachten. In een pure wanhoopsdaad vraagt ze de oude goden om hulp. En die krijgt ze. Ze zal onder haar huwelijk uitkomen en als ze er klaar voor is mag ze haar ziel inleveren. In de tussentijd zal ze niet verouderen. Klinkt best aardig, toch? Tot dat blijkt dat niemand haar kan herinneren. Ooit.

Als een soort onzichtbare muse leeft ze van dag tot dag. Niemand weet wie ze is en alleen in de kunst blijven er wat sporen van haar bestaan achter. Tot ze in 2014, na drie eeuwen, Henry ontmoet. Hij kan haar herinneren!

Thema’s: eenzaamheid, je ziel verkopen, suïcide.

Holy shit wat was dit boek een binnenkomer. Het is helemaal in de stijl van V.E. Schwab met steeds allerlei delen en haar manier van hoofdstukken, maar tegelijkertijd heel anders. Het onzichtbare leven van Addie LaRue is heftig, prachtig en krachtig.

De eenzaamheid die Addie ervaart en probeert op te vullen is zo ontzettend sterk neergezet. Ik voelde het tot in mijn wezen. Wat zou jij doen in 300 jaar wanneer niemand je ooit kan herinneren? Een huis nemen kan niet, dus ik denk dat ik een hutje in het bos zou bewonen en alles zou leren wat ik zou kunnen leren.

Maar het feit dat je die kennis nooit met iemand zou kunnen delen? Zo heftig. Vanaf de allereerste pagina was ik verkocht: het boek had zich aan mij vastgezogen en ik moest verder lezen. Ik wilde het ervaren: de eenzaamheid, maar ook dat kleine flintertje hoop. Wauw, heel mooi. Ondanks dat het een fantasy is (het voelt bijna als magisch realisme trouwens), voelt het heel realistisch en echt. Ik wist wel dat Schwab goed was, maar zó goed? Ze heeft zichzelf overtroffen en heeft wéér een vernieuwende stem laten horen.

Het is geen boek vol spanning. In het middenstuk volg je Henry een tijdje en dat stuk vond ik wat langdradig. Toch was het gebrek aan spanning voor mij geen gemis: er was daardoor voldoende ruimte voor emoties én voor de groei van de personages. Ja, zelfs Addie met haar 300 jaar wist in korte tijd zo ontzettend veel te leren.

Het meest indrukwekkende vond ik dat Addie – ook al kon niemand haar herinneren – toch op haar manier een stempel wist te drukken op de wereld. Kunstwerken waarin bepaalde kenmerken van haar tot uiting kwamen, zoals haar zeven sproeten, maakte het dat ze meer was dan een schim. Als iemand die zich hyper bewust is van het feit dat ze zelf een groot deel van haar leven ook het gevoel heeft te hebben onzichtbaar te zijn geweest, maakte het dat Het onzichtbare leven van Addie LaRue me in mijn hart wist te raken.

Als je houdt van fantasy waarin zwaarden een niet de hoofdrol spelen en het duistere werk van de goden onderhuids aanwezig is, dan is Het onzichtbare leven van Addie LaRue echt een boek dat je niet wilt missen. Het heeft ontzettend veel indruk op me gemaakt en ik weet zeker dat ik hem vaker wil gaan lezen. Door Addie voelde ik me begrepen en leerde ik dat hoe onzichtbaar je jezelf soms voelt, je altijd een voetafdruk zult achterlaten.

five-stars

Tags: , , ,

Divider

One response to “Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab

  1. Fijn te lezen dat dit boek jou zo goed is bevallen! Ik luisterde het in het Engels, maar ik merkte dat het voor mij wat veel en lang werd. Ik ben toch op zoek naar een plot waarin iets gebeurt en ondanks de fenomenale schrijfstijl wilde ik het boek op een gegeven moment uit hebben. Misschien moet ik het nog eens proberen in het Nederlands, maar voorlopig niet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.