Het huis op kippenpoten – Sophie Anderson

Geplaatst op 6 juni 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Het huis op kippenpoten – Sophie AndersonHet huis op kippenpoten door Sophie Anderson
Uitgever: Volt | April 2021
Genres: Fantasy, Jeugd
Aantal pagina's: 312
ISBN: 9789021426037
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Het enige wat de twaalfjarige Marinka wil, is een vriend. Een echte vriend. Niet zoals haar huis op kippenpoten. Oké, het huis kan tikkertje en verstoppertje spelen, maar Marinka verlangt naar een mensenvriend. Iemand met wie ze kan praten en waar ze geheimen mee kan delen. Maar dat is moeilijk als je oma een Jaga is, een bewaker die doden naar het hiernamaals begeleidt. Het is nóg moeilijker als je in een huis woont dat over de hele wereld heen zwerft… En nog erger: Marinka wordt getraind om een Jaga te worden. Dat betekent geen school, geen feestjes – en geen speelkameraadjes die langer dan een dag in haar leven blijven.
Wanneer Marinka de kans krijgt om een echte vriend te maken, overtreedt ze alle regels… met verschrikkelijke gevolgen. Haar geliefde oma verdwijnt op mysterieuze wijze, en het is aan Marinka om haar terug te vinden – ook als dit betekent dat ze een gevaarlijke reis naar het hiernamaals moet maken

Ik ben dol op het fantasierijke van middlegrade boeken, dus toen ik de vraag kreeg of ik Het huis op kippenpoten wilde lezen, zei ik natuurlijk ja. Het klonk als een heel sprookjesachtig boek met invloeden van Oost-Europese folklore.

Marinka zou zo graag gewoon zijn en vrienden maken. Iemand met wie ze kan praten en spelen. Iemand die niet haar huis is of haar oma. Haar oma is namelijk een jaga en begeleid te doden naar de sterren. Daarom kunnen ze nooit lang op een plek leven en wordt Marinka opgeleid om ook een jaga te worden.

Als Marinka de kans krijgt een vriend te maken, breekt ze alle regels. De gevolgen ervan zijn groot en Marinka moet op zoek naar wie ze is, wie ze wil zijn en haar verleden.

Ik vond Het huis op kippenpoten een fantastisch mooi en indrukwekkend boek. Het is sprookjesachtig en zit vol folklore, waar ik enorm van heb genoten. De verhalen over de baba jaga kwamen mooi naar voren en boden stof tot nadenken: wat zou ik doen in Marinka’s situatie? Wat als mij dit zou overkomen? Wat is het juiste om te doen?

Daarnaast is het ook gewoon een mooi verhaal over vriendschappen, afscheid nemen, je verantwoordelijkheid nemen en de weg naar zelfstandigheid. Het raakte me enorm en ik raakte er ook een beetje verslaafd aan. Ik raakte zo verwikkeld in die bijzondere wereld! Het is dan ook zeker een boek dat ik later zou voorlezen.

Het verhaal is eigentijds en tegelijkertijd tijdloos. De setting vraagt om verbeeldingskracht, maar de illustraties zullen je daar zeker bij helpen. Het huis op kippenpoten is gewoon een heel mooi boek geïnspireerd op Slavische folklore en geschikt voor jong en oud. Het spookte nog lang rond in mijn hoofd vanwege de kleurrijke personages en de interessante boodschappen in het verhaal.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Het huis op kippenpoten – Sophie Anderson

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.