Het geheim van het Nachtegaalbos – Lucy Strange

Geplaatst op 2 mei 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Het geheim van het Nachtegaalbos – Lucy StrangeHet geheim van het nachtegaalbos door Lucy Strange
Uitgever: Gottmer | Juni 2017
Genres: Jeugd, Historische fictie
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789025767228
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

1919. Na de dood van haar broertje verhuizen de twaalfjarige Henrietta en haar familie vanuit Londen naar een oud huis aan zee. Het gezin probeert de draad weer op te pakken, maar dat lukt niet erg. Henrietta begint op eigen houtje de omgeving te verkennen. In het bos achter het huis maakt ze kennis met Mot, een zonderlinge vrouw met wie ze een bijzondere band krijgt en die haar helpt haar familie te redden.

Toen ik Het geheim van het Nachtegaalbos binnenkreeg, wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik er van moest verwachten. Ik had het boek nog niet eerder gezien en ik wist ook niet of ik wel trek had in zo’n soort boek. Dit klinkt meteen alsof ik het niet waardeer dat ik boeken krijg opgestuurd. Zo bedoel ik het natuurlijk niet, want dit boek bleek uiteindelijk toch wel een soort verborgen schat te zijn.

Het is het jaar 1919 en na de dood van haar broer Robert verhuist Henrietta (Henry) met haar ouders en zusje naar het platteland. Haar vader moet weg voor werk en haar moeder wordt door een dokter behandeld tegen een neurose. Henry vertrouwd de dokter absoluut niet. Als haar zusje door de dokter wordt meegenomen en Henry ook haar moeder dreigt te verliezen, stort haar wereld bijna in. Maar gelukkig is daar Mot, een mysterieuze vrouw die in het bos achter haar huis woont.

Ik had niet verwacht dat Het geheim van het Nachtegaalbos mij zo zou aanspreken. Ik raakte onmiddellijk verstrikt in de prachtige sfeer en de fijne schrijfstijl van auteur Lucy Strange. Henry intrigeerde me en haar situaties deden zo nu en dan sprookjesachtig aan. Henry is een dromertje, met haar neus vaak in een boek. Een meisje dat de wereld wil ontdekken, ook al vindt niemand dat een goed idee. Het was fijn om dit boek samen met haar te beleven; ik voelde haar onmacht en haar vechtlust. Ik vond het ontzettend overtuigend.

Het geheim van het nachtegaalbos is duidelijk een jeugdboek. Er is een duidelijke slechterik die de jonge hoofdpersoon moet stoppen. Het is geen verrassing dat de dokter kwaad in zijn zin heeft en je hoeft ook geen verrassende wending aan het einde te verwachten. Maar dat is prima, op deze manier heb je meer ruimte om te genieten van het mysterieuze sfeertje van de locatie.

Het enige wat ik me kan bedenken is dat het voor jongere lezers lastig kan zijn om je in te denken dat er in die tijd hele vreemde dingen gebeurde op het gebied van het behandelen van geestesziekte. Misschien dat ze niet snappen hoe deze dokter er zo lang mee weg kon komen, maar herinner wel dat dit destijds vrij normaal was. Een bizar idee, toch? En dat maakt dit boek ook leerzaam. Het geeft een kijkje in de keuken van het begin van de 20e eeuw, zonder dat het oud of stoffig aanvoelt. Daar hou ik wel van!

De thematiek komt goed naar voren in dit boek en door de vele verwijzingen naar jeugdklassiekers, is dit boek ook voor de oudere lezer een ware lust. Ik heb er intens van genoten en ik was echt positief verrast; ik had niet verwacht dat ik er zo van zou genieten. De sfeer was echt heerlijk!

Het geheim van het Nachtegaalbos was voor mij een ware verrassing!

Het geheim van het Nachtegaalbos is een intrigerend, sprookjesachtig verhaal over een meisje dat vecht voor haar familie waar ik oprecht van heb genoten. Dit jeugdboek is leuk voor jong en oud en zal je nog weten te verrassen.

 

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Het geheim van het Nachtegaalbos – Lucy Strange

  1. Petra W

    Ik zal hem snel gaan lezen! Mijn dochter van 10 (groep 7) moest en zou dit boek hebben nadat ze op school een sample gelezen had. Ze las hem in één adem uit en rankte hem direct op de favorieten plank – met Drakendal en Harry Potter.
    Leuk dat je af en toe ook jeugdboeken recenseert! Ik herlees ook nog graag mijn jeugdklassiekers (Het witte paardje, Mary Poppins – heeft meer mystiek en mythologie dan je je herrinert, vooral de onbekendere delen en zelfs de Het kleine huis serie, vanwege de ‘leven in de pionierstijd’ elementen)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.