Het drielichamenprobleem – Liu Cixin

Geplaatst op 21 januari 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Het drielichamenprobleem – Liu CixinHet drielichamenprobleem door Liu Cixin
Uitgever: Prometheus | Oktober 2020
Genres: Sciencefiction
Aantal pagina's: 399
ISBN: 9789044645798
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Het is 1967. Ye Wenjie moet toezien hoe de Rode Garde haar vader doodslaat tijdens de Chinese Culturele Revolutie. Deze moord zal niet alleen haar leven tekenen, maar ook de toekomst van de hele mensheid.

Veertig jaar later wordt de nanotechnoloog Wang Miao gevraagd om een geheimzinnige reeks van zelfmoorden onder wetenschappers te onderzoeken. Wangs onderzoek leidt hem naar een mysterieuze onlinegame en een virtuele wereld die wordt beheerst door de onvoorspelbare interactie tussen haar drie zonnen. Maar is die wereld alleen maar virtueel of bestaat zij misschien echt?

Dit is het drielichamenprobleem, en het is de sleutel tot alles: tot de dood van de wetenschappers, tot een samenzwering die lichtjaren omvat en tot de uitroeiing die de mensheid onder ogen moet zien.

Het drielichamenprobleem is het eerste, adembenemende deel van een trilogie over ruimte en tijd, over het voortbestaan van de aarde.

Een tijdje geleden kreeg ik de kans om een complete sciencefiction trilogie van Chinese bodem te lezen. Dit sprak me erg aan, vooral omdat het boek vele prijzen won en een link zou hebben naar gamen. Het drielichamenprobleem is het eerste deel van de trilogie.

In Het drielichamenprobleem volgen we een aantal personages. Bijvoorbeeld de nanotechnoloog Wang Miao, die gevraagd wordt om een reeks zelfmoorden onder wetenschappers te onderzoeken. Dit leidt hem naar een mysterieus spel waar hij in een virtuele wereld kan stappen. De vraag is alleen: is die wereld puur virtueel of bestaat ze misschien echt?

Het drielichamenprobleem is een complex sciencefiction verhaal met duidelijke Chinese invloeden. Vooral dit laatste vond ik een enorme meerwaarde, omdat ik de culturele invloed van een auteur op een verhaal interessant vind. Ondanks de complexiteit van het verhaal las het wel erg prettig weg. Ondanks dat het boek in feite dubbel vertaald is (voor de vertaling is gebruik gemaakt van de Engelse vertaling).

De game-elementen spraken mij enorm aan. Hierdoor vond ik het verhaal zelf beter te volgen, omdat ik er een beter beeld bij kon vormen. Alles zit goed in elkaar en is op logische wijze met elkaar verbonden. Wel vond ik het soms wat lastig de personages uit elkaar te houden. Gelukkig werd er wel duidelijk uitgelegd dat namen in China net iets anders werken dan ik gewend ben.

De personages zelf vond ik behoorlijk vlak blijven. Ik had graag meer sympathie voor ze gevoeld. Misschien waren het er teveel of stonden ze te ver van me vandaan: ik bleef ze maar door elkaar halen. Een enkeling bleef hangen, maar eigenlijk te weinig om er echt door gegrepen te raken.

Mijn favoriete deel uit het boek was de game en de invloed van Chinese cultuur op het boek. Verder weet ik niet zo goed wat ik er van moet vinden. Wil ik deel twee lezen? Zeker. Maar ik weet ook dat ik niet te lang moet wachten, want anders zal ik alles vergeten zijn. Het boek had zeker interessante stukken, maar ik werd niet zo gegrepen als ik had gehoopt.

three-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.