Het Alles – Dave Eggers

Geplaatst op 21 februari 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Het Alles – Dave EggersHet Alles door Dave Eggers
Ook door deze auteur: De Cirkel
Uitgever: De Bezige Bij | Oktober 2021
Genres: Roman, Sciencefiction
Aantal pagina's: 456
ISBN: 9789403149110
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Het Alles speelt zich een paar jaar na De Cirkel af, in een wereld waar het machtigste internetbedrijf op aarde alle andere succesvolle computerbedrijven heeft overgenomen en het rijkste en gevaarlijkste – en gek genoeg meest geliefde – monopolie ooit is gecreëerd: Het Alles.

Delaney Wells lijkt niet bepaald de ideale nieuwe werknemer van Het Alles: als voormalig boswachter staat ze zeer sceptisch tegenover de nieuwe technologie, maar toch weet ze dankzij haar charmes een baan te krijgen. Ze is een vrouw met een missie, en heeft maar één doel voor ogen: het bedrijf van binnenuit vernietigen. Samen met haar partner in crime, de flegmatieke Wes, gaat ze op zoek naar de zwaktes van Het Alles, in de hoop de mensheid te bevrijden. Maar voor wie strijdt Delaney eigenlijk? En wil de mens wel écht vrij zijn?

Jaren geleden las ik De cirkel. Dit boek maakte behoorlijk veel indruk op me, omdat het de macht van sociale media op ons leven liet zien. Dave Eggers is nu terug met een nieuw boek, wat een soort van vervolg is op De Cirkel: Het Alles. Ik was natuurlijk reuze nieuwsgierig of dit boek net zo veel indruk op me wist te maken.

Alle succesvolle computerbedrijven zijn opgeslokt door Het Alles. Delaney Wells – voormalig parkranger – lijkt niet bepaald de meest ideale kandidaat om bij Het Alles te komen werken. Ze is opgevoed met weinig technologie en heeft les gehad van de grootste tegenstander van het monopolie-bedrijf. Toch weet ze zich met haar charmes en talenten naar binnen te kletsen. Ze heeft maar één doel: het bedrijf van binnenuit kapot maken. Samen met haar vriend Wes gaat ze op zoek naar de zwakke plekken van Het Alles. Ze willen de mensheid bedrijven, maar wil de mensheid dat wel?

Het Alles past perfect in deze tijd, waarin wij als mens steeds afhankelijker lijken te worden van technologie. De gewone mens heeft veelal geen idee waar diens gegevens en data heen gaat en middels dit boek wordt je gedwongen daar wel over na te denken. Sommige elementen lijken absurd, zoals hoe een van de bijpersonages een soort slaaf wordt van haar gezondheids- en planapps. Maar hoe absurd is het écht als je kijkt naar hoe afhankelijk we nu al zijn van onze telefoon. Is zoiets dan niet opeens een mogelijke toekomst? Hoe langer je erover na denkt, hoe enger het eigenlijk wordt.

De drang om alles te willen en moeten delen, het krijgen van een score, grote bedrijven die meer macht over ons hebben dan we denken: het is allemaal niks nieuws. Het wordt vergroot, maar ik denk dat Het alles dichter bij de realiteit zit dan we willen inzien. Wat dat betreft is het boek net als De Cirkel confronterend en zet het aan het aan het denken. Maar… En nu komt het: eigenlijk is de plot een soort kopie van het voorgaande boek.

Voor de plot hoef je dit boek niet te lezen, want dat is absoluut het zwakke punt van het boek. Gebeurtenissen die weinig invloed hebben op het verhaal, een eind dat random uit de lucht komt vallen, herhaling… Het allemaal niet zo interessant en dat is heel erg jammer.

Qua plot en personages zou dit boek van mij een onvoldoende krijgen. Maar Het Alles wint z’n sterren vanwege de angstaanjagende realiteit die Eggers weet te schetsen. Een realiteit die heel dicht bij de onze ligt. De apps die hij heeft verzonnen lijken absurd en extreem, maar zouden morgen zomaar op de markt kunnen verschijnen.

Aan de ene kant lijkt het boek de draak te steken met onze eigen onkunde om te kiezen voor vrijheid, aan de andere kant is het bloedserieus en gevaarlijk omdat het elk moment waarheid zou kunnen worden. Het Alles zet aan het denken en is perfect om het gesprek over de digitale samenleving aan de gang te krijgen, maar qua plot: meh.

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.