Gruwelen des verraads (Luotisade #2) – Natascha van Limpt

Geplaatst op 3 oktober 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Gruwelen des verraads (Luotisade #2) – Natascha van LimptGruwelen des verraads door Natascha van Limpt
Ook door deze auteur: Schaduwen der Verdoemenis
Serie: Luotisade #2
Andere boeken in deze serie: Schaduwen der Verdoemenis
Uitgever: Zilverbron | Juli 2017
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 430
ISBN: 9789463080965
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

De donkere dagen in de Verdoemenis hebben hun sporen op de overlevenden nagelaten. Ze zoeken hun heil in Ambrosia, de rebellenstad die in de Mistlanden van Borghir verscholen ligt. Hier proberen ze de verschrikkingen die ze hebben meegemaakt een plaats te geven en in het reine met zichzelf te komen.

Helemaal tot rust komen lukt ze niet. Koning Mortimer buit zijn volk nog steeds uit en Brians verlangen om er iets tegen te doen is vuriger dan ooit. Ze trekken naar het zuiden, waar ze behalve Eleanors broer ook bondgenoten hopen te vinden. Mortimers macht is echter zo groot dat ze zich er niet voor kunnen blijven verbergen, zelfs niet met behulp van het medaillon.

De loyaliteit van Eleanor, Brian en Aidan wordt op de meest gruwelijke wijze op de proef gesteld.

Een tijdje terug werd ik door Natascha van Limpt benaderd of ik interesse had om ook haar tweede boek – Gruwelen des verraads – te lezen. Over het eerste deel (Schaduwen der Verdoemenis) was ik gematigd enthousiast, maar ik geef auteurs graag een extra kans. Een auteur kan immers enorm groeien, maar ook gewoon een kant met het verhaal opgaan die me wél enorm aanspreekt. Zodoende gaf ik aan dat ik haar vervolg toch graag wilde lezen.

Eleanor, Brian, Aiden en de rest zijn getekend door de Verdoemenis en zoeken nu onderdak in Ambrosia. Ze proberen hier hun wonden te likken en bij te komen van alles wat ze hebben meegemaakt. Maar veel rust krijgen ze niet, de koning buit zijn volk namelijk nog steeds uit en Brian wil daar wat aan doen. De groep trekt naar het zuiden in de hoop om onder andere Eleanors broer eindelijk te vinden. De macht van de koning blijkt echter groter dan ze dachten en gevaar is dichterbij dan ooit.

Laat ik beginnen met het feit dat ik Gruwelen des verraads (wat een dramatische titel) beter vond dan het eerste boek. Natascha is echt wel gegroeid als auteur en weet een overtuigend verhaal neer te zetten. Toch zitten er ook nog een aantal maren aan.

Allereerst vind ik de plot bijzonder warrig. Ik miste een duidelijk hoofddoel of hoofdplot en een bijbehorende opbouw. Het zit er ongetwijfeld in, maar ik vond het onvoldoende duidelijk naar voren komen. Er waren teveel zijwegen die als even belangrijk werden omschreven en dit is zonde; het maakt de boel onnodig warrig.

De wereld die Natascha heeft bedacht is prima uitgewerkt, zij het dat ik het geen ontzettend vernieuwende fantasy vind. Toch zitten er wel veel elementen in die zeker origineel zijn en waarvan ik zeker weet dat dit Natascha’s schrijftalent laat zien. Ik kreeg een beter beeld van de wereld dan in het eerste deel; misschien kwam het omdat ik al een beetje wist wat ik kon verwachten. Toch was een extra kaartje fijn geweest.

In dit boek komen de personages voor verschillende gevaren te staan. Zo gaan de de verdoemenis in, maar raken ze ook van elkaar gescheiden. Zo kom je meer over hun achtergrond te weten en is er meer ruimte voor persoonlijke groei van de personages.

Mijn favoriet? Knoepts. Hij is een interessant personage wat voor een bepaalde luchtigheid zorgt die het verhaal ook echt nodig heeft. Wat mij betreft gaf zijn dynamische persoonlijkheid maakte gaf het hele boek kleur.

Het boek las vlot weg en zit aardig in elkaar. Toch is het me allemaal niet enorm bijgebleven. Dit komt omdat het boek voor mij niet vernieuwend genoeg is, of genoeg bijzondere evenementen heeft. Het is een aardig boek voor tussendoor – vooral als je van fantasy houdt.

Gruwelen des verraads is voor mij geen enorme hoogvlieger op het gebied van fantasy, maar wel een was wel vlot en heeft me een aantal uren vermaak opgeleverd.

Gruwelen des verraads laat Natascha’s ontwikkeling als schrijver goed zien. Het boek zit beter in elkaar, leest vlot weg en heeft interessante elementjes. Toch vond ik het boek best wel warrig qua plotlijnen, waardoor het voor mij niet bepaald een boek is wat mij enorm bij zal blijven. Vraag me binnenkort om het te reproduceren en daar zal ik moeite mee hebben. Wat dat betreft was het boek – voor mij – niet bijzonder genoeg.

three-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.