Grijze ogen (De Anderen #4) – Anne Bishop

Geplaatst op 9 december 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Grijze ogen (De Anderen #4) – Anne BishopGrijze ogen door Anne Bishop
Ook door deze auteur: Rode letters
Serie: De Anderen #4
Andere boeken in deze serie: Rode letters
Uitgever: De Fontein | November 2016
Genres: Fantasy, Urban Fantasy
Aantal pagina's: 490
ISBN: 9789026142154
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

In de wereld van de Anderen staat de mens niet boven aan de voedselketen...

In de afgelopen paar maanden heeft Meg meer meegemaakt en meer gedaan dan in de eerste 24 jaar van haar leven. Ze heeft vrienden gemaakt onder Anderen en mensen - en zelfs voorzichtige stappen gezet naar méér dan vrienden met Simon. Haar leven is rijker en voller dan ze ooit had durven dromen.
Maar Megs nieuwe leven dreigt net zo abrupt tot een einde te komen als de fragiele vrede die bestaat tussen mensen en Anderen. De extremistische groep Mensen Altijd Eerst voert hun haatcampagne op en het spant erom of de 'menselijke roedel' genoeg tegenwicht biedt om de Anderen ervan te overtuigen niet over te gaan tot uitroeiing.
Hoeveel mens willen de terra indigne bewaren? Dat is de vraag waar Meg, Simon, Vlad en de andere leiders van de Anderen voor staan. Want de haatzaaiers van Mensen Altijd Eerst hebben de oorlog verklaard aan de Anderen - maar ze hebben geen idee wat ze met hun bloedlust wakker maken. Ze hebben zojuist de oorlog verklaard aan de wereld zelf...

Urban fantasy, of het nou onder Young Adult valt, of niet, ik kan er intens van genieten. Ik was dan ook heel blij dat het Uitgeverij de Fontein lukte om via een crowdfunding actie het vierde boek van de Anderen serie van Anne Bishop, Grijze ogen, toch uit te geven. Ik ben namelijk zo’n fan van deze serie; de sfeer, het rustige tempo, alle wezens, ik vind het fantastisch.

In het vierde deel, Grijze ogen, lopen de spanningen tussen de Mensen Altijd Eerst beweging en de terra indigne hoog op. Een oorlog dreigt uit te barsten; de MAE wil de Anderen doden en de Anderen zijn aan het bedenken hoeveel mensen ze in leven zullen laten. Meg worstelt tevens met andere problemen, namelijk hoe zij er voor kan zorgen dat de Bloedprofeten zichzelf niet meer hoeven te snijden om de toekomst te voorspellen. En dan komen ze erachter dat de MAE het ook op hen heeft gemunt. Niemand in het Stadspark is veilig.

Ik vind het heel gaaf hoe Anne Bishop deze wereld heeft opgezet en hoe de plot verschillende lagen dekt. Zo heb je de algehele strijd tussen mens en anderen. Een strijd met gevolgen voor de hele wereld, maar ook voor lokale personages als Meg. Het is prettig dat het voelbaar is dat er niet op slechts een plek gevochten wordt. Dit vind ik namelijk erg onrealistisch en hierbij had ik dit gevoel dus helemaal niet. Ik vond het heerlijk om weer in deze wereld te zijn en kan er weer met een heel prettig gevoel aan terugdenken. Daarnaast worden er meerdere plekken en plaatsen bespreken ter ondersteuning van het algehele verhaal. Het boek concentreert zich daarom niet alleen op het verhaal van Meg en Simon.

Wat eigenlijk voor de gehele serie geldt, gebeurt nu weer; Grijze ogen is geen snel boek. Er gebeurt veel en er zit ook zeker actie in, maar het is niet zo dat je binnen een uur het hele boek hebt door geraasd en dan staat uit te hijgen. Het boek is zo geschreven dat je er de tijd voor neemt, dat je alle gebeurtenissen op je in laat werken. Ik vind dat prettig, omdat karakterontwikkeling hierdoor een belangrijkere plaats inneemt dan alleen de ontwikkeling van de plot. Het boek is erg in balans en dat ervaar ik al prettig. Ik vind het fijn dat deze boeken niet zo snel gaan, want ik geniet juist van al die extra details.

Meg en Simon waren weer fantastisch in dit boek. Ik vind hun dynamiek erg goed in elkaar gezet, omdat er geen focus wordt gelegd op een romantische of seksuele relatie. Ja, er zijn hints naar, maar het is niet zo dat we om de vijf pagina’s een zoenscene krijgen. Dit ervaar ik als een verademing. Deze personages hebben er helemaal geen tijd voor om te kleffen! Extra applaus voor Anne Bishop.

Ik heb genoten van Grijze ogen en de manieren waarop Meg zoekt naar een andere oplossing. Het voelt realistisch aan, omdat er de tijd voor wordt genomen en omdat er daadwerkelijk meerdere dingen worden geprobeerd. Voor mij stimuleerde dit de spanning. Want spannend vond ik het zeker!

Man man man, wat ben ik een fan van de boeken van Anne Bishop. Ik heb Grijze ogen pas net uit en ik verlang nu al naar deel vijf. Ik verwacht een superspannende clash, maar ook eindelijk een smexy climax tussen Meg en Simon. Want geef toe, daar staan we ondertussen allemaal om te springen. En juist door die aanloop, komt het denk ik extra heftig over straks. Oeeeh. Ik wil het!

Grijze ogen heeft me weer helemaal overtuigt; ik wil meer. Meer urban, meer Meg, meer magie.

Grijze ogen is een fantastisch vierde deel. Anne Bishop laat zien dat ze geen moment verslapt en weet de wereld van de Anderen weer overtuigend over te brengen. Ik raad iedere fantasylezer (ook alle YA lezers) deze serie ontzettend aan.

five-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Grijze ogen (De Anderen #4) – Anne Bishop

  1. Echt zo ontzettend leuk om hier een even enthousiaste recensie te lezen. Ik zie er nu alvast tegenop dat we nog zo ontzettend lang moeten wachten voor we kunnen verder lezen. Waar ik ook van schrok is dat er geen enkel Urban-boek in de voorjaarsfolder van De Fontein was terug te vinden. Ik hoop echt dat ze nieuwe boeken blijven uitbrengen want ik lees ze ongelofelijk graag.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.