Grijze magie (Kate Prospero #1) – Jaye Wells

Geplaatst op 8 december 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Grijze magie (Kate Prospero #1) – Jaye WellsGrijze magie door Jaye Wells
Ook door deze auteur: Blauwe maan
Serie: Kate Prospero #1
Andere boeken in deze serie: Blauwe maan
Uitgever: De Fontein | November 2015
Genres: Urban Fantasy, Fantasy, Misdaad
Aantal pagina's: 400
ISBN: 9789026137877
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

In 'Grijze magie', het eerste deel in de Kate Prospero-serie van Jaye Wells, draait alles om de bikkelharde strijd tussen de magiekartels en de wet.

In een maatschappij waarin magie even verslavend is als drugs, probeert de 28-jarige Kate Prospero makers en verspreiders van illegale 'grijze' magie achter de tralies te krijgen. Zelf kent ze die wereld maar al te goed: ze groeide op als het nichtje van een van de kartelbazen.

Een nieuwe variant van grijze magie die tot moorden aanzet, betekent voor Kate de carrièrestap waar ze lang op heeft gewacht, maar als haar ex-vriend een van de verdachten blijkt te zijn zal ze haar relatie met hem en met grijze magie opnieuw moeten definiëren.

Ik ben helemaal fan van urban fantasy. Dat was ik al toen ik jaren terug kennismaakte met de boeken van Kim Harrinson. Ik was dan ook erg enthousiast toen bleek dat uitgeverij de fontein een ware Urban lijn is gaan uitgeven. Toen Grijze magie, wat over een verslavende vorm van magie zou gaan, in de catalogus zag staan, had ik meteen interesse: zou ook deze reeks mijn hard sneller doen laten slaan?

Ik weet het niet! Eerlijk gezegd vind ik dit boek een van de lastigste om te beoordelen. Omdat het boek aan de ene kant heel tof was, maar aan de andere kant had ik het gevoel dat ik een verhaal als dit al vaker had gelezen.

Kate is een jonge sterke vrouw die door haar afkomst nooit hogerop is gekomen; ze is nog steeds een wijkagent in een deel van de stad. Haar taak; boeven vangen. Bij voorkeur magieverslaafden. Maar dan komt ze plots in aanraking met een crimineel die bezeten is door een nieuw soort drugs: Grijze Wolf. En uiteraard is Kate de sleutel tot het ontrafelen daarvan. Met haar machtige familie, haar talent voor het brouwen van drankjes en een beetje dreiging, gaat ze elk avontuur aan. Een soort breaking bad meets urban fantasy. Vol drugs, magie en achtervolgingen.

Magische drugs, prima, maar heel wat andere elementen kwamen soms best wel uit de lucht vallen. Weer eens was Kate die mooie jonge en vooral onbegrepen vrouw. Ik kon me ook niet echt in haar verplaatsen, omdat ik het gevoel had dat ze zichzelf niet helemaal serieus nam. Daarbij vond ik het daadwerkelijk plot misschien wat dun en vond ik de rol van magie beperkt; het had allemaal wel wat steviger over mogen komen. Ik miste bepaalde diepgang over de Kartels en hun invloed.

Al deze punten maken Grijze magie ‘wel leuk’. Van die boeken die kei lastig zijn om een duidelijk verhaal over te schrijven. Het boek is immers prima geschreven en lekker vlot, maar bood mij persoonlijk weinig nieuws.

Grijze magie heeft potentie, maar heeft het voor mij niet helemaal waar kunnen maken. Ik kon me niet helemaal identificeren met Kate; haar leven hing aan toevalligheden aan elkaar en wat mij betreft had ze wel eerder actie mogen ondernemen om het beste uit zichzelf te halen. Het idee van magische verslavingen is interessant, maar is aardig oppervlakkig uitgewerkt in een vrij standaard en dunne plotlijn. Ik hoop dat het tweede boek een stuk verdieping brengt.

Grijze magie

 

three-stars

Tags: , , , , ,

Divider

4 responses to “Grijze magie (Kate Prospero #1) – Jaye Wells

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.