Gouden Zoon (De Mars Trilogie #2) – Pierce Brown

Geplaatst op 11 juni 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Gouden Zoon (De Mars Trilogie #2) – Pierce BrownGouden Zoon door Pierce Brown
Ook door deze auteur: Rood
Uitgever: LS Amsterdam | Maart 2017
Genres: Sciencefiction, Fantasy, Young Adult
Aantal pagina's: 539
ISBN: 9789024570980
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Als Rode groeide Darrow op in de mijnen diep onder de oppervlakte van Mars, waar hij dag in dag uit zware arbeid verrichtte om de toekomst van de mensheid veilig te stellen. Maar dan ontdekt hij dat de Gemeenschap waarvoor hij zo trouw werkte op leugens is gebouwd.

Darrows volk is bedrogen door zijn eigen meesters, de Gouden - en de enige weg naar vrijheid is een revolutie. Daarom offerde Darrow zichzelf op in naam van het grote goed waarvoor Eo, zijn grote liefde en inspiratiebron, haar eigen leven gaf. Hij werd een Gouden, en infiltreerde in hun bevoorrechte rijk om het van binnenuit te kunnen vernietigen. Als een lam tussen de wolven vindt Darrow vriendschap, respect en zelfs liefde op zijn pad - maar hij roept ook de toorn van machtige tegenstanders over zich af. Om een oorlog te voeren én te winnen die het lot van de complete mensheid kan veranderen, moet Darrow het opnemen tegen verraders, zijn honger naar wraak onderdrukken - en moet hij streven naar het laten opbloeien van hoop in plaats van met geweld in opstand te komen. Hoewel hij nog een lange weg vol gevaar en valstrikken te gaan heeft, voelt Darrow zich steeds verplicht Eo's principes van liefde en gerechtigheid voor ogen te houden om zijn volk te bevrijden. Hij moet voor iets hogers leven.

Ik werd behoorlijk verrast door Rood van Pierce Brown; het boek was veel meer fantasy wat ik in eerste instantie had verwacht. Een soort Game of Thones gemixt met het oude Rome, maar dan wel afspelend op andere planeten. Alle details zorgde ervoor dat ik er best lang over deed om het boek te lezen, maar ik was wel heel enthousiast. Dankzij boekhandel van Piere kon ik mijn handen leggen op het vervolg, Gouden Zoon, en ik kon niet wachten om er in te beginnen.

Darrow is ondertussen al vier jaar een gouden, en niemand weet dat hij ooit een rode was. Hij werkt voor Augustus als bevelhebber, maar naar verlies van een belangrijke slag, wordt zijn contract vrijgegeven; iedereen zou hem nu kunnen kopen. Darrow is zijn leven niet zeker, maar gaat onverminderd door met zijn doel; de heerschappij van de gouden omverwerpen. Hiervoor moet hij bondjes maken en uiteindelijk ook zijn geheim prijsgeven… Maar of dat nou wel zo verstandig is…

Ik hield me voor dat ik ook hier aardig lang over zou doen, maar verrassend genoeg zoog het verhaal me onmiddellijk vast en zat er een heerlijk tempo in. Ook speelde dit boek zich veel meer af in de ruimtevaartsetting die ik in deel een een beetje miste. Gouden Zoon was onmiddellijk ontzettend spannend en ik kon het boek gewoonweg niet wegleggen.

Wat ik erg prettig vond was de uitleg van de kleuren en de bijbehorende hiërarchie aan het begin van het boek; alles was meteen weer duidelijk en zodra ik het even niet meer wist, dan bladerde ik gewoon even terug.

Ondertussen is het Pierce Brown gelukt om met zijn beeldende schrijfstijl de wereld goed vorm te geven. Ik kreeg er een veel beter beeld bij dan bij deel 1 en ook de herinnering aan de vele personages kwamen zonder al te veel moeite terug. Toch raad ik aan om de boeken kort na elkaar te lezen; er zit een bepaalde complexiteit in die om je volledige aandacht vraagt. Personages spreken soms Latijn en hebben specifieke banden en of interacties met elkaar (ze hebben soms ook meerdere namen). Het is dus geen boekje wat je even tussendoor leest zonder er bij na te denken. Maar deze gedetailleerde uitwerking bevalt me juist wel; het wordt er wat serieuzer door.

Gouden Zoon zit boordevol actie en het voelde alsof ik deel was van deze fantastische epos. De referenties naar mythologie spreken me ontzettend aan en ik vind de maatschappij erg sterk uitgewerkt.

Gouden Zoon is de Game of Thrones-in-space voor young adult liefhebbers, maar minstens zo leuk voor ouder publiek.

Gouden Zoon is spannend, sterk, complex en een ware sciencefictionhit. Het boek wist mij vanaf de eerste pagina mee te slepen en voor ik het wist had ik het boek uit. Een ware verrassing, want ik deed behoorlijk lang over Rood! Ik ben erg enthousiast en kijk nu al uit naar het derde en laatste deel van de trilogie. Ik snap heel goed dat dit boek een hit is in het buitenland en als meer mensen in Nederland dit boek zouden kennen, dan zou het hier ook groots kunnen worden. Het is namelijk perfect leesvoer voor sciencefictionfans en Game of Thrones liefhebbers, zonder dat bepaalde elementen de overhand krijgen.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “Gouden Zoon (De Mars Trilogie #2) – Pierce Brown

  1. Ook ik ben heel benieuwd naar het laatste deel! Die verschillende namen voor personages vond ik inderdaad wel wat verwarrend soms.. en bij mij duurde het wel een tijdje voordat ik in het verhaal kwam. Maar het einde was echt geweldig 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.