Rood (De Mars-trilogie #1) – Pierce Brown

Geplaatst op 25 augustus 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 7 Comments

Rood (De Mars-trilogie #1) – Pierce BrownRood door Pierce Brown
Ook door deze auteur: Gouden Zoon
Serie: De Mars-Trilogie #1
Uitgever: LS Amsterdam | Juni 2016
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 432
ISBN: 9789024570966
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Darrow is een Rode, een lid van de laagste kaste in de kleurgeoriënteerde maatschappij van de toekomst. Net als zijn mede-Roden werkt hij de hele dag diep onder de grond, overtuigd dat hij en zijn medemensen de oppervlakte van Mars leefbaar maken voor toekomstige generaties. Een lot waar Darrow vrede mee heeft gesloten, wetende dat zijn bloed en zweet ooit zal resulteren in een betere wereld voor zijn kinderen.

Maar Darrow en zijn soort zijn verraden. Al snel komt hij erachter dat de mensheid de oppervlakte van Mars al generaties geleden heeft bereikt. Uitgestrekte steden en rijk begroeide velden strekken zich uit over het landschap. Darrow - en alle Roden net als hij - zijn niets meer dan slaven voor de decadente heersende klasse.

Geïnspireerd door een verlangen naar gerechtigheid, en gedreven door herinneringen aan een verloren liefde, offert Darrow alles op om het legendarische Instituut te infiltreren, een proefterrein voor de dominante Gouden kaste waar de nieuwe generatie van menselijke opperheren strijden om macht. Darrow wordt gedwongen te strijden voor zijn eigen leven en de toekomst van de beschaafde wereld tegen de beste en meest genadeloze leden van de heersende klasse van de maatschappij. Hij zal voor niets of niemand stoppen om zijn vijanden te verslaan... zelfs niet als dat betekent dat hij een van hen moet worden.

Al sinds het Engelse boek uit was, stond ik vaak met het boek in mijn handen. Toch nam ik het nooit mee. En toen bleek dat het boek in het Nederlands zou gaan verschijnen, besloot ik dat ik die paar maandjes extra ook nog wel kon wachten. Nu heb ik Rood eindelijk gelezen en bleek heel anders te zijn dan ik had verwacht!

rood3

Darrow woont op Mars en is een rode, een lid van een van de laagste kaste van de maatschappij. Hij werkt zich een ongeluk om een beetje eten op de plank te krijgen. Als zijn vrouw wordt gedood, ziet hij het zelf ook niet meer zitten. Maar hij wordt gered en in ruil willen de rebellen graag dat hij zich voor gaat doen als een gouden, de hoogste kaste. Hij gaat naar een speciale school en overtuigt iedereen. Maar het is geen veilige school.

Dit boek wordt vergeleken met Game of Thrones en The Hunger Games. Er ergens snap ik die vergelijkingen wel. Gelukkig is het wel voldoende anders, maar het is ook zo anders als ik zelf had verwacht. Ik had echt een sciencefictionboek voor ogen, maar ik vond het eerder aandoen als High Fantasy in de nabije toekomst. Het is dat het op Mars afspeelt.. want anders. Nee, even zonder gekheid, eigenlijk vond ik het feit dat dit boek zich afspeelde op een andere planeer maar weinig toegevoegde waarde hebben. Afgezien van wat zwaartekrachtissues en het feit dat men meer in een soort koepels leeft, merkte je er maar weinig van. Zonde. Ik heb liever dat het echt een belangrijke rol had gespeeld. Wel vind ik het tof dat mythologie een grote rol speelt.

rood

Ik kwam maar moeilijk in Rood. Voor mijn gevoel verliep het verhaal erg traag, zeker aan het begin. Later, als je met Darrow de strijd aan gaat, dan gaat het wel sneller, maar ik voelde me alsof ik al een heel boek over Darrow gelezen had. Een voordeel van die traagheid was dat je intenser mee kon leven met de personages en de situaties, een nadeel is dat het soms wat langdradig leek te worden. Misschien kwam het ook wel omdat ik de vertaling af en toe een beetje stroef vond. ‘Zo je wilt’, blijft raar om te lezen.

Rood is een stoer boek met een hele eigen belevingswereld. Het bevat vele elementen en is vanwege z’n stoere karakter leuk voor jongens en voor meiden. Veel young adult lijken meer op meiden gericht, ik ben blij dat er nog uitgevers zijn die zich ook richtingen op boeken waarin de actie en fantasy meer centraal staat dan de romantiek.

Rood is stoer, rood is gevaarlijk, rood zit vol actie en vol mythologie.

Hoewel Rood niet las als het snelste boek, heeft het toch wel indruk op me gemaakt. Ik weet niet of ik alle keuzes van Pierce Brown even geslaagd vind, maar uiteindelijk is het een geslaagd boek waarvan ik blij ben dat het in het Nederlands is verschenen.

rood2

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

7 responses to “Rood (De Mars-trilogie #1) – Pierce Brown

 1. Ik ben dit boek net aan het lezen. Ik ben het eens met de snelheid van het boek. Ik vind ook dat er heel veel personages en typische begrippen, die normaal zijn in hun wereld, worden gebruikt.
  En inderdaad de vertaling is soms … méh.

 2. Ik vind het stiekem een lichte opluchting om bij jou te lezen dat hij in het Nederlands ook moeizaam op gang komt! Ik lees hem nu in het Engels maar kom er zooooo niet doorheen. Heb hem al twee keer weggelegd en ben pas bij blz 100. Maar ik volg zo niks van die ingewikkelde wereld, zeker in het Engels, met al die verzonnen termen. Pfff. Maar hopelijk dat ik het ook nog wat beter ga vinden als er straks wat actie in komt 🙂

  • In het Nederlands is het even erg met al die vreemde begrippen: soms heb ik iets van: waar hebben ze het nu weer over? Er is ook een verschil tussen de hoofdstukken. Sommige lezen als een trein en die zijn spannend andere slepen zich dan weer vooruit.

 3. Zelf vond ik dit boek een beetje tegenvallen. Het verhaal kwam inderdaad erg traag op gang en het feit dat Rood zich afspeelt op Mars voegt weinig toe aan het verhaal. Maar ik heb gehoord dat het vervolg vele malen beter is, dus ik wacht met smart af op de vertaling 😉

  • Johny

   Dat het niet veel zou toevoegen dat het verhaal zich afspeelt op Mars, klopt in zekere zin, of toch indien we het enkel over toevoegingen aan de verhaallijn hebben (toch niet in het eerste boek, in het tweede zeker wel), maar volgens mij is dat net een deel van de boodschap die Brown mee wil geven. Het gaat er niet over waar het zich afspeelt, het gaat erover dat het zich afspeelt. Door niet te veel aandacht te besteden aan de planeet mars kan je heel gemakkelijk de link leggen met de echte wereld en de problemen die zich nu op aarde voordoen.

 4. Jana

  Rood is inderdaad moeilijk om in te komen en eens je begint bleef het voor mij ook moeilijk om te blijven focussen. Gelukkig zit er veel actie in het verhaal en bevat het goede vechtscènes. Ik vond het boek ook veel romeinse mythologische elementen bevatten. Het boek richt zich meer op (politieke) macht dan romantiek en dat is wel eens een verfrissing. Het boek heeft me compleet verrast maar niet op de slechte manier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.