Gewicht van water – Sarah Crossan

Geplaatst op 18 mei 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Gewicht van water – Sarah CrossanGewicht van water door Sarah Crossan
Ook door deze auteur: Breathe
Uitgever: Kluitman | Februari 2015
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 224
ISBN: 9789020629835
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Met niets dan een koffer en een oude waszak, komen de ­Poolse Kasienka en haar moeder aan in Engeland, op zoek naar Tata, Kasienka's vader. Al snel blijkt dat hij zich niet zomaar laat vinden en dat het leven in Londen niet zo gemakkelijk is. Thuis verdrinkt haar moeder in haar eigen verdriet, en op school vindt Kasienka nauwelijks aansluiting. Als er plotseling een leuke jongen opduikt die Kasienka leert zwemmen, kiest ze langzaam maar zeker haar eigen weg.

Bij de douane gaan we in de rij staan,
Nerveus. In gedachten oefenen we het Engels:
Yes-thank-you-officer.
Ik weet dat ik niet thuis ben
Als praten me buikpijn bezorgt
En ik mijn woorden moet oefenen
Als de tekst van een toneelstuk
Voordat ik mijn mond opendoe.

Ik las al eerder Een, Breathe, Resist en Nieuwe Maan van deze schrijfster en nadat ik haar heb mogen interviewen besloot ik dat ik al haar werk wil lezen. Op de jeugdafdeling van de bibliotheek kwam ik Gewicht van water tegen en ik besloot hem meteen mee te nemen.

Met niets meer dan een koffer en een waszak komen Kasienka en haar moeder uit Polen aan in Engeland om Kasienka’s vader te zoeken. Maar haar vader is niet gemakkelijk te vinden en daar heeft haar moeder het steeds moeilijker mee. Kasienka probeert aansluiting op school te vinden, maar dat gaat moeilijk. Ze blijft de vreemde eend in de bijt. Als ze dankzij een leuke jongen leert zwemmen, ontdekt ze langzaam haar eigen talenten en hoe het is om voor jezelf te kiezen.

Het knappe van Gewicht in water is dat het boek wederom in vrij vers is geschreven, maar in zijn simpliciteit en korte zinnen zit er zo veel meer verborgen. Zo veel wat je zelf nog in kunt vullen. En dat is waar Sarah Crossan echt ontzettend goed in is. Er wordt heel veel gezegd in weinig woorden, meestal zie je het omgekeerde terug in een boek.

Misschien was het onhandig van me om haar debuut pas te lezen na al haar andere boeken, want Sarah Crossan wordt met elk boek beter, iets wat ze zelf ook nastreeft. Gewicht van water was hierdoor minder indrukwekkend als ik had verwacht. Het was nog steeds prachtig, maar het maakte minder in me los dan eerder genoemde Een en Nieuwe Maan, waarbij ik een tijdlang een hoopje ellende was.

Kasienka is een bijzonder hoofdpersoon in een bijzonder lastig parket. Zo wordt ze in een klas vol jongere kinderen gezet, alleen maar omdat men denkt dat ze niet goed genoeg is. Je kon haar frustraties gewoon van het blad voelen spatten. Ik ben van mening dat Sarah Crossan het gevoel van nieuw zijn in een land heel goed gevat heeft. Kasienka en haar moeder wonen in een heel klein studiootje, maar ze heeft meer moeite met hoe mensen haar zien dan haar leefomgeving. En dat is denk ik iets wat veel mensen nog wel eens uit het oog verliezen; dat een huis je niet welkom laat voelen, maar de mensen. Ik vond dit erg indrukwekkend en sterk overkomen, terwijl het niet eens beschreven is.

Naast jezelf welkom voelen, zitten er ook een tal van typische tienerthema’s in; iemand leuk vinden, je benen scheren en pesten op school. Hierdoor past dit boek prima bij de wat jongere young adult lezers, omdat het nog niet te heftig is, maar wel op een heel bijzondere manier geschreven is. Het laat je op interessante wijze kennis maken met poëzie, en dat vers niet perse hoeft te rijmen. Ook voor mij was dat een mooie les. Ik ben fan van Sarah Crossan!

Gewicht van water kaart op bijzondere manier – vrij vers! – belangrijke thema’s als pesten en immigratie aan.

Hoewel ik Gewicht van water minder indrukwekkend vond dan haar latere werk, vind ik het boek kwalitatief gezien erg van waarde. Het zit vol met thematiek passend bij de tienerleeftijd en laat dus zeker veel indruk achter. Ook dit boek is geschreven in vrij vers, waardoor het boek ontzettend vlotjes weg leest.

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Gewicht van water – Sarah Crossan

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.