Geheime strijd – Cliff de Rouw

Geplaatst op 7 oktober 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Geheime strijd – Cliff de RouwGeheime strijd door Cliff de Rouw
Uitgever: KokBoekencentrum | juli 2021
Genres: Jeugd, Oorlog
Aantal pagina's: 224
ISBN: 9789026624575
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Mei 1943. Het is oorlog en boerenzoon Toon begint steeds meer mee te helpen in het verzet. Maar naast alle spanningen van de oorlog is Toon ook nog altijd een opgroeiende jongen en dat levert al genoeg problemen op. Hij kijkt op tegen zijn grote neef, zijn vriendschap wordt op de proef gesteld, hij wordt voor het eerst verliefd en zelfs het vertrouwen in zijn eigen familie staat op het spel. Geheime strijd is een razendspannend verzetsverhaal over een jongen die opgroeit in de oorlog.

Cliff de Rouw is meester op een basisschool. In 2020 won hij de verhalenwedstrijd rondom het thema 'Bevrijding' die door KokBoekencentrum Uitgevers werd georganiseerd.

Een tijd geleden werd ik benaderd door auteur Cliff de Rouw of ik interesse had om zijn jeugdboek Geheime strijd te lezen. Het boek, over een jongen tijdens de tweede wereld oorlog, spraak me vanwege het thema meteen aan. Niet dat ik dol ben op oorlogsboeken, maar wel omdat ik weet dat het een onderwerp is waar jongens graag over lezen. Op mijn werk wil ik ze kunnen helpen het beste boek voor henzelf te vinden.

Toon groeit op in een bezet Nederland. Hij vindt het super frustrerend dat hij niks kan doen. Totdat hij leert over het verzet, waar zijn neef ook bij zit. Hij besluit – ondanks het gevaar – zich aan te sluiten. Maar Toon is ook een tiener die te maken krijgt met typische tienerzaken, zoals een eerste verliefdheid en de kracht van vriendschap.

Het is alweer een aantal weken geleden dat ik Geheime strijd las. Ik kwam er gewoonweg niet aan toe om er eerder over te schrijven. Betekent dit dat ik het een suf boek vond? Absoluut niet. Geheime strijd zit vol actie en avontuur en zal daarom vele jonge lezers in de greep houden.

Het is een gemakkelijk te lezen boek gericht op voornamelijk jongens. Dat is heel fijn, want dit is de lastigste doelgroep om aan het lezen te krijgen. Romantiek speelt een kleine rol, maar dan voornamelijk beleefd vanuit het oogpunt van een jongen. Hierdoor zullen lezers zich gemakkelijk met Toon kunnen identificeren.

Het verhaal neemt de tijd om op te bouwen, hierdoor krijg je een goed beeld van het leven toen. Hoe zwaar dat was en hoeveel invloed het had op de gewone burger. Zelf miste ik wel een emotionele betrokkenheid met Toon, maar dat is geen storende factor om niet van het verhaal te kunnen genieten.

Geheime strijd is spannend en meeslepend en het is gemakkelijk voor te stellen dat zoiets echt gebeurd kan zijn. Het einde lijkt wel sneller te gaan dan de rest van het boek: van mij had het net wat langer mogen zijn.

Al met al is Geheime strijd een spannend en meeslepend verhaal over het verzet in de oorlog. Het is een realistisch verhaal over een tijd die nooit vergeten mag worden. Vooral jongens zullen dit stoere boek kunnen waarderen.

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.