Furyborn (Empirium #1) – Claire Legrand

Geplaatst op 24 oktober 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Furyborn (Empirium #1) – Claire LegrandFuryborn door Claire Legrand
Serie: Empirium #1
Uitgever: Sourcebooks | Mei 2018
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 501
ISBN: 9781492656623
Uitgave: ARC
Goodreads
four-stars

Follows two fiercely independent young women, centuries apart, who hold the power to save their world...or doom it.

When assassins ambush her best friend, the crown prince, Rielle Dardenne risks everything to save him, exposing her ability to perform all seven kinds of elemental magic. The only people who should possess this extraordinary power are a pair of prophesied queens: a queen of light and salvation and a queen of blood and destruction. To prove she is the Sun Queen, Rielle must endure seven trials to test her magic. If she fails, she will be executed...unless the trials kill her first.

A thousand years later, the legend of Queen Rielle is a mere fairy tale to bounty hunter Eliana Ferracora. When the Undying Empire conquered her kingdom, she embraced violence to keep her family alive. Now, she believes herself untouchable--until her mother vanishes without a trace, along with countless other women in their city. To find her, Eliana joins a rebel captain on a dangerous mission and discovers that the evil at the heart of the empire is more terrible than she ever imagined.

As Rielle and Eliana fight in a cosmic war that spans millennia, their stories intersect, and the shocking connections between them ultimately determine the fate of their world--and of each other

Veel lezers kwamen in aanraking met Furyborn dankzij de Fairyloot, waar een ARC van dit boek in zat. Nu miste ik die box zelf, dus ik was bang dat dit boek aan mij voorbij zou gaan. Maar toen was Annabel zo lief om haar ARC aan mij te geven, omdat zij zelf de hardcover had gekocht. ZO LIEF. Het is wel een intens dik boek, dus ik was ergens wel een beetje bang om te beginnen.  Maar geloof me, dit dikke boek zal je uren vermaken!

Furyborn speelt zich af in twee tijden, met twee sterke jonge vrouwen in de hoofdrol. Zij hebben de kracht om hun wereld te redden, en om te vernietigen!

Wanneer haar beste vriend en de kroonprins wordt aangevallen, doet Rielle Dardenne er alles aan om hem te redden, zelf als ze daarvoor moet laten zien dat ze de vermogens heeft om alle zeven soorten elementaire magie te gebruiken. De enige die die kracht zou moeten bevatten, is het voorbestemde koninginnenpaar; een koningin die licht en verlossing zal brengen, en eentje die vernietiging brengt en bloed zal laten vloeien. Om te bewijzen dat ze de Zonnekoningin is, moet ze zeven testen ondergaan om haar magie te bewijzen. Als ze faalt zullen ze haar doden, als de testen dit niet al voor haar hebben gedaan.

Duizend jaar later is de legende van koningin Rielle slechts een sprookje voor bountyhunter Eliana Ferracora. Sinds haar koninkrijk is ingenomen kent haar leven niets meer dan geweld. Eliana is sterk en denkt dat ze onoverwinnelijk is. Maar dan verdwijnt haar moeder, samen met een aantal andere vrouwen. Om haar te vinden sluit ze zich aan bij een rebellen kapitein. Eliane komt erachter dat er meer kwaad huist in het rijk dan ze dacht.

Hoewel ze eeuwen apart van elkaar leven, worden hun verhalen met elkaar verweven en zal hun connectie het lot van de wereld bepalen, en van elkaar.

Zo, een lange uitleg voor een dik boek, want Furyborn bevat een heleboel verhaal en ook een heleboel gespring in de tijd. Dit vraagt om veel aandacht; het is geen boek waar je even luchtig doorheen wandelt. Claire Legrand heeft een complexe wereld geschapen met veel magie en een rijke historie. Hoewel ik de sfeer meteen helemaal tof vond, moet ik bekennen dat ik af en toe flink in de war was gebracht. Ik moest even ontdekken hoe de wereld nu in elkaar stak, met dat gespring in tijd. Ik bleef daar het gehele boek ‘last’ van houden. Het was niet heel storend, maar soms dan was ik net aan iets gewend en dan poef, moest ik weer wennen aan een iets andere setting. Het overweldigde me soms een beetje, omdat er zo veel indrukken waren.

De intriges en de magie en de duistere dreiging van engelen; ik smulde ervan. Ik hou er heel erg van wanneer een fantasiewereld echt goed uitgewerkt is en waarbij ik het idee het dat de wereld echt tot leven komt. Daarnaast vond ik de personages ook heel levendig. Ik had echt het gevoel dat ik ze leerde kennen en daarom was het fijn om hun verhaal te volgen. Eliane is vrij gereserveerd en deed mij wat minder. Ik vond Rielle’s verhaal interessanter en ik keek dan ook meer uit naar haar stukken. Dit was eigenlijk al vanaf het begin van het boek zo. Daarom was het soms wat frustrerend om weer even afscheid van Rielle te moeten nemen.

Was dit boek dan beter geweest als het eerste boek Rielle’s verhaal had verteld en het tweede boek dat van Eliane (een beetje als de Tearling trilogie?) nee. Ik denk het niet. Ze hebben elkaar nodig om overtuigend over te komen en om te laten zien hoe hun lot met elkaar verweven is.

Furyborn is heel goed geschreven en het moge duidelijk zijn dat er enorm goed nagedacht is over de wereld die Claire Legrand wilde neerzetten. De complexe wereld heeft ontzettend veel lagen en is niet zoals de meeste young adults. Toch kreeg ik soms de indruk dat er teveel in zat, omdat je dus als lezer ook nog eens rekening moet houden met twee tijdlijnen. En 1000 jaar geleden was Nederland al anders, hoe groot moet het verschil zijn als je ook nog eens te maken hebt met magie. Wennen aan twee complexe werelden die ook weer op een manier met elkaar verweven zijn is soms erg lastig, vooral als je wat langer over het boek gedaan hebt en tussendoor veel andere boeken hebt gelezen (zoals ik).

Toch hou ik van de setting. Ik ben een sucker voor engelen en Furyborn bevat een groot aantal engelen, iets wat op de achterflap niet benoemd wordt. Een beetje gek, want het is een essentieel deel van het verhaal. En ik hou ervan. Alleen daarom al wilde ik dit boek zo graag verder lezen en haalde me het gemakkelijk door de wat rustigere stukken heen. Want Furyborn kent zo z’n momenten waarbij er echt heel weinig gebeurt (tja, heel dik boek he). Ik kan me voorstellen dat wanneer het verhaal je dan minder doet, het een enorme kluif wordt om er doorheen te komen.

Furyborn is complex vanwege de verschillende tijdlijnen, de wereld waarin het afspeelt en het wisselende perspectief.

Al met al heb ik me vermaakt met Furyborn, al is het boek zeker niet perfect. Het is complex en interessant en wist me te intrigeren, maar verwarde me soms wel een beetje omdat er mega veel gesprongen wordt in tijd. Het is een flinke kluif om alles dan goed uit elkaar te kunnen houden. Ik ben benieuwd naar het volgende deel!

 

 

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

4 responses to “Furyborn (Empirium #1) – Claire Legrand

  1. Priscilla

    Klinkt als een ontzettend interessant boek om te lezen. Ik heb hem maar toegevoegd aan mijn verlanglijstje voor Kerst 😉
    Die wordt steeds langer met al die boeken waarvan ik hier de beoordelingen lees 🙂

  2. Dit boek is bij mij een beetje een stuiterballetje. Dan staat hij weer op mijn leeslijst, dan haal ik hem er toch weer af. Maar ik heb nu de knoop doorgehakt dat ik hem ga luisteren als audioboek, want afgaande op jouw recensie lijkt mij dat het slimst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.