Fools’ Gold (Order of Darkness #3) – Philippa Gregory

Geplaatst op 6 september 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Fools’ Gold (Order of Darkness #3) – Philippa GregoryFool's gold door Philippa Gregory
Ook door deze auteur: De zusjes Boleyn
Serie: Order of Darkness #3
Andere boeken in deze serie: Changeling
Uitgever: Simon and Schuster | Mei 2014
Genres: Young Adult, Fantasy, Historische fictie
Aantal pagina's: 311
ISBN: 9780857077400
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Luca Vero and his friends are plunged into the heady whirlwind of Venice, the world's busiest marketplace, where everything - and everyone - is for sale. Their mission from the Pope is no protection: this city has its own laws. Meanwhile, the Lady Isolde is in more danger than ever, and her feelings for Luca are becoming more intense. As the friends face the unknown dangers of magic and alchemy, the crimes and politics of the city may become the least of their worries.

Naast fantasy en sciencefiction mag ik ook graag historische fictie lezen. Bijvoorbeeld de boeken van Philippa Gregory. Zij heeft ook een young adult serie geschreven: The order of darkness, waarvan Fool’s Gold het derde deel is. Ik vond dit deel in een Ierse boekhandel.

Luca, Isolde en de rest van de gang zijn in Venetië, waar ze erachter komen dat iemand gouden munten maakt. Een alchemist welteverstaan.

Net als in de eerdere twee delen is Fool’s gold een historisch fictieboek met een vleugje magie. Echt heel subtiel. In het boek staan een groot aantal illustraties, die lijken op oude houtgravures. Dit geeft het geheel een bijzonder historische sfeertje mee.

Het magische sfeertje in dit boek komt tot uiting in alchemie. Dit is natuurlijk ook een bestaand iets, maar Gregory tilt het naar een level waarin bepaalde dingen wel mogelijk zijn. Dit doet ze op erg realistische manier, waardoor het verhaal zijn geloofwaardigheid niet verliest.

Toch haalt dit boek het bij lange na niet bij haar volwassen boeken. Het is alsof de plot speciaal voor het YA publiek versimpeld is. Dom gemaakt is. De personages lijken steeds oppervlakkiger te worden en reageren soms zo raar. Ze gedragen zich niet logisch.

De setting van Fool’s cold is fijn. Ik hou van middeleeuws Italië en dit kwam goed uit de verf. Ik waande me in het verleden en ik vond het grappig hoe economie uit die tijd werd besproken. Soms werd dit een beetje knullig gedaan, zoals toen ze gouden munten door gingen zagen. Welke tiener verzint dit?

De eerste twee delen van de serie zijn ook in het Nederlands verschenen en hoewel ik dit derde deel leuk vond, snap ik wel waarom het waarschijnlijk niet vertaald gaat worden. Het is het net niet. Het fantasie-element valt niet goed op z’n plaats en de karakters zijn lang niet zo interessant meer dan ik in eerste instantie dacht. Hun ontwikkeling ligt een beetje stil (behalve Isolde dan, die komt eindelijk eens op voor zichzelf).

Het was heus niet rot om Fool’s gold te lezen, absoluut niet, maar nu ik er even op heb kunnen broeden ben ik er achter gekomen dat ik er toch niet heel tevreden over ben. Gregory kan beter. Een young adult boek kan beter. De personages zijn niet overtuigend genoeg en de plot is behoorlijk magertjes. Al met al vermakelijk, maar geen echte hoogvlieger.

Fool’s gold is een leuk historisch boek voor tussendoor, maar ik vind andere boeken van Philippa Gregory veel beter.

Fool’s gold is vooral leuk voor wat jongere lezers die graag meer willen leren over het leven in het verleden. Zij zullen zich eerder met Luca en de rest kunnen identificeren, voor mij schoten ze te kort. Ik ben wel benieuwd naar het vervolg, maar ergens heeft dit boek me teveel teleurgesteld om er enorm naar uit te kijken.

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.