FAQ Gender – Mandy & Thorn

Geplaatst op 7 januari 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

FAQ Gender – Mandy & ThornFAQ Gender door Mandy Woelkens, Thorn Roos de Vries
Uitgever: Blossom Books | November 2021
Genres: Non-fictie
Aantal pagina's: 160
ISBN: 9789463493116
Uitgave: Paperback
Goodreads

‘We hopen in dit boek de gender-FAQ for once and for all te beantwoorden en de gendergrijze wolken te doen vervagen. Voor ons is het namelijk heel helder; nu jij nog.’

Als queer stel krijgen Mandy Woelkens en Thorn Roos de Vries ontzettend veel vragen over gender: van ouders die zien dat hun kind ermee worstelt, van media die graag de juiste persoonlijke voornaamwoorden willen gebruiken maar twijfelen hoe het hoort, van bedrijven die inclusiever willen zijn, van mensen die een naaste hebben die non-binair of zoekende is en van mensen die zelf hun genderidentiteit ontdekken.

In FAQ Gender gebruiken Mandy en Thorn Roos hun eigen ervaringen om die Frequently Asked Questions (FAQ) te beantwoorden. Hoe weet je bijvoorbeeld of je non-binair bent? Wat moet je doen als je iemand misgendert? En welke voornaamwoorden gebruik je? Zeer geschikt als je iemand bent of kent die non-binair is en voor iedereen die er meer over wil weten om respectvol met non-binaire mensen om te kunnen gaan.

Voor veel mensen is het nog lastig rijmen dat gender niet zwart of wit is, maar juist een heel spectrum. FAQ Gender is geschreven door Queer koppel Mandy en Thorn, die met hun eigen ervaring alle vragen kunnen beantwoorden waar je maar mee kan zitten. Ze zetten uiteen waar ze mee te maken krijgen – zowel positief als negatief. Ze helpen je je eigen gender te ontdekken, maar ook om te begrijpen hoe iemand zich voelt als die niet binnen het mannelijke of vrouwelijke gender past. Het boek helpt je pronouns te begrijpen en hoe je hier in een gesprek makkelijk naar kunt vragen zonder er een heel ding van te maken. Ik wilde dit boek graag lezen omdat het me interessant maar ook heel nodig leek.

Ik vond FAQ Gender een heel fijn en duidelijk boek. Het was toegankelijk, kort en bondig en bespreekt echt allerlei kanten. Elke vraag die maar bij me op leek te komen, kwam uiteindelijk aan bod. Het is alweer een aantal weken geleden dat ik het boek las (op school in mijn pauzes) en ik heb maar weinig aantekeningen gemaakt voor mijn recensie. Ik schreef drie woorden op die het boek voor mij samenvatten: essentieel, leerzaam en nodig.

Ja, nodig en essentieel zijn bijna hetzelfde, maar ik bedoel meer dat ik het zelf nodig had en dat ik het essentieel vind dat zo veel mogelijk mensen dit lezen. Waarom? Vanwege het onbegrip. Vanwege de schrijnende dingen die op social media tegen elkaar worden gezegd. Vanwege het respect dat ieder mens verdiend.

FAQ Gender is super informatief, niet belerend en duidelijk geschreven door ervaringsdeskundigen. En dat maakt het boek waardevol en toegankelijk. Want Mandy en Thorn staan niet vooraan in de klas, maar komen bij je zitten om hun ervaringen te delen. Het is fijn geschreven en zal vast veel jongeren enorm gaan helpen.

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.