Fangirl – Rainbow Rowell

Geplaatst op 10 juni 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

Fangirl – Rainbow RowellFangirl | 6 juni 2014
Aantal pagina's: 453
ISBN: 9789000342440
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

Cath is fan van Simon Snow, maar zo zijn er wel meer. Het enige verschil is dat een Simon Snow-fan zijn voor Cath net zo veel betekent als kunnen ademen voor de rest van de mensheid. Als Cath niet over Simon Snow leest, in boeken waarin hij de hoofdpersoon is of op forums, dan schrijft ze fanfictie of verkleedt ze zich als een van de personages uit de films.Tot nu toe was haar tweelingzus Wren net zo gek op Simon Snow, maar nu ze gaan studeren is het fangirlen er voor Wren wel een beetje af. Cath zal nu dus alleen door haar veelal fictieve leven moeten gaan. Maar is ze daar wel klaar voor? Haar nieuwe kamergenoot Reagan is in ieder geval vastbesloten om Cath een handje te helpen. Samen trekken ze ten strijde tegen veeleisende docenten, manische ouders en sluimerende verliefdheden en komt Cath erachter dat nerd zijn eigenlijk wel heel cool is.

Koop dit boek bij Bol.com

Fangirl had me al weten te betoveren toen een aantal bloggers de Engelse editie binnenhaalde. Kort daarna vernam ik dat hij ook naar Nederland werd gehaald en besloot ik daarop te wachten. En godzijdank dat het boek dezelfde omslag heeft gekregen als de Engelse editie. Want die is mooi. Heel erg mooi. En een illustratie, en daar ben ik natuurlijk helemaal gek op! Sommige mensen vinden hem te simpel, maar ik vind dat – juist met die simpele tekeningen – het hele verhaal perfect wordt omvat.

En van het verhaal heb ik mezelf heerlijk wat uren vermaakt. Wat is dit een herkenbaar boek zeg! Wie van ons lichtelijk geobsedeerde boekennerd is er namelijk niet diep van binnen een fangirl? Ik vond het dan ook hilarisch dat de Simon Snow uit het verhaal ergens een lekkere clichématige & over de top persiflage van Harry Potter is, maar dat Harry Potter ook gewoon heel nonchalant wordt vernoemd. Alsof Rainbow Rowel bewust een statement wil maken dat fandoms nu eenmaal leven. Ik vond de stukjes fanfic en de stukjes uit het echte boek leuk gevonden, maar ergens frustreert het me ook bergen hoog dat ik niet het complete verhaal kan lezen. Meh. Grr.

De situatie van Cath was erg herkenbaar. Als geïsoleerd muisje dat altijd door haar tweelingzus aan de hand wordt meegenomen, wordt opeens keihard in het diepe gegooid, waardoor ze moet leren kijken naar wat prioriteit heeft en wat nou echt belangrijk is in het leven. Ik was aan het begin erg bang dat het zo’n verhaal zou worden waar de les in wordt gelezen en dat Cath langzaam maar zeker hip en modern zou worden.. Maar gelukkig is het Rainbow Rowell die dit boek schreef en is Cath dus Cath gebleven, met haar eigenaardigheden, maar ook met meer zelfvertrouwen en nog meer doorzettingsvermogen. Dat bewonder ik aan Cath.. Ik zou willen dat ik ook zo veel discipline had. Misschien moet ik me maar een voorbeeld aan haar nemen!

Ik vind de vertaling erg goed gedaan en de gekozen termen voor de Nederlandse editie doen denk ik weinig afbreuk aan het origineel. Als ik toch een punt van kritiek mag geven, dan is het dat ik het erg jammer vind dat het verhaal zo’n abrupt einde heeft. Ik wil meer! Het was gewoon jammer dat het uit was.

Dit feelgood verhaal is echt een ontzettende aanrader voor iedereen die wel ergens fan van is geweest. Het is luchtig, grappig, ontzettend herkenbaar en bovenal ontzettend schattig. Levi, Wren, Cath.. Je gaat van ze houden. Je zou gewoon willen dat je ze uit het boek kon trekken en ze kon zeggen: ‘vanaf nu ben ik je beste vriendin’. Dat heb ik in ieder geval wel. Omdat de kern van het verhaal over familie, vrienden, relaties en bovenal het ontplooien van jezelf gaat, ben ik van mening dat Fangirl voor heel veel mensen leuk is. Voor YA liefhebbers, maar ook voor mensen ‘onder’ de YA grens, én mensen van niet bestaande bovengrens. Want jezelf leren kennen, dat is voor iedereen van iedere leeftijd.

En nu? Nu duimen dat Rowell’s andere boeken ook zo snel mogelijk uitgegeven gaan worden hier in Nederland!

five-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

8 responses to “Fangirl – Rainbow Rowell

  1. Ik wil dat boek zo graag lezen. Ik ga denk wachten tot de zomervakantie (die begint bij om over 3 á 4 weken). Ik houd echt van de cover. Toen ik zag dat ze de Engelse cover hadden gebruikt was is zo van: ‘Yeah! Ik houd van die cover! Goed zo! Yeah!’.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.