Eén waarheid – Nadine Swagerman

Geplaatst op 5 oktober 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Eén waarheid – Nadine SwagermanEén waarheid door Nadine Swagerman
Ook door deze auteur: Aan de andere kant van geluk
Uitgever: Kluitman | Mei 2018
Genres: Young Adult, Thriller
Aantal pagina's: 224
ISBN: 9789020654622
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

Laura moet de waarheid weten. Hoe pijnlijk die ook is...

Als Laura’s ouders door een misdrijf om het leven komen, stort haar leven volledig in. Het gaat zelfs zo slecht met haar dat ze een zelfmoordpoging doet, waarna ze in een psychiatrische kliniek belandt. Daar leert ze Joritt kennen, een student verpleegkunde. Hij is de enige die haar soms even laat vergeten waar ze is en waarom.

Joritt wil graag meer weten over de dood van Laura’s ouders en hij komt terecht op de website van een amateur-­misdaadverslaggever, die de gebeurtenissen rondom deze moord op de voet volgt. En terwijl de politie haar best doet om de zaak op te lossen, stuit Joritt op informatie die Laura’s wereld totaal op zijn kop zal zetten...

Het was alweer een aantal maanden terug toen ik door de uitgever werd benaderd of ik Eén waarheid van Nadine Swagerman wilde lezen. Het verhaal klonk erg spannend en hoewel het in de eerste plaats niet meteen een boek was dat ik zelf uit zou zoeken, was het wel een boek wat ik helemaal geweldig zou kunnen vinden, dus ik besloot toe te zeggen. Ik verwachtte een spannend boek waarbij zelfdoding centraal zou staan, maar de dood van Laura’s ouders ook ontrafeld zou worden.

Laura’s ouders zijn door een misdrijf om het leven gekomen en haar leven stort daardoor volledig in. Het gaat zo slecht met haar, dat ze een zelfmoordpoging doet en naar een psychiatrische kliniek wordt gestuurd. Hier ontmoet ze de verpleegkunde student Jorrit, de enige bij wie ze echt terecht kan. Joritt is nieuwsgierig naar wat er precies gebeurd is en komt via een amateur-misdaadverslaggever op nieuwe informatie over de dood van Laura’s ouders. Wat is er precies gebeurd?

Zelfdoding is een zwaar onderwerp. Het is verschrikkelijk wanneer mensen in een dusdanig dal zitten dat dit de enige uitweg lijkt te zijn. Het is dan ook een onderwerp waar je – in mijn ogen – erg voorzichtig mee moet zijn, zeker als dit in combinatie is met een geestesziekte. Aangezien dit beiden onderwerpen zijn die in mijn directe omgeving zijn voorgekomen, vond ik het wel een beetje spannend hoe het zou uitpakken. Zou ik het wel trekken? Maar ik vroeg me ook af of het overtuigend overgebracht kon worden.

Helaas heb ik hierbij mijn twijfels. Ik vond dat er soms wel erg makkelijk gedacht werd in bepaalde wendingen en dat sommige dingen nogal vlug tevoorschijn kwamen. Ik zal bewust vaag blijven, maar er vinden een aantal zelfdodingen plaats in dit boek en ik weet niet of ze overtuigend genoeg waren? Ik kan mijn vinger er niet helemaal opleggen…

Dit boek is niet helemaal wat ik er van verwacht had. Het speelt zich eigenlijk vooral af in de psychiatrische inrichting, waarbij je steeds iets meer informatie over Laura ontdekt. Laura zelf ook, want ze blijkt veel vergeten. Helaas zag ik al vanaf het eerste hoofdstuk aankomen wat er nu daadwerkelijk aan de hand is. Ik hoopte dat het boek mij nog op een ander spoor kon brengen, maar de weinige subplotten konden mij niet afleiden. Het blijft allemaal vrij aan het oppervlakte, waardoor ik nergens echt een wow-moment had. Ik had meer zoektocht en meer spanning verwacht. Het bleef voor mij te vlak en daarom kwam ik ook moeilijk in het boek.

Joritt was ook een personage waar ik niet veel mee kon. Hij ging op onderzoek uit omdat hij Laura wel zag zitten, maar ik miste zelf de chemie tussen de twee. Laura is als personage erg moeilijk te peilen en ik voelde ook maar weinig sympathie voor haar. En Joritt deed me ook maar weinig. Ik kon er gewoon weinig mee.

Eén waarheid is absoluut vlot geschreven en qua schrijfstijl zeker geen slecht boek, maar het was gewoonweg niet mijn soort boek. Mijn verwachtingen waren te hoog en de ontknoping kwam voor mij absoluut niet als een verrassing. Ik word graag verrast door een plot en dat miste ik hier. Misschien komt het ook omdat het een vrij gevoelig onderwerp voor mij is en ik had verwacht dat de focus meer lach over wat de dood van haar ouders met Laura zou doen en dat ze zelf achter de daders aan zou gaan. Nu gebeurd dat niet. Joritt is ook totaal afhankelijk van die website en dat vond ik zo’n afstand creëren. En ook een beetje makkelijk, want zo verscheen het antwoord eigenlijk zonder dat hij echt iets moest opzoeken.

Eén waarheid probeert op een verkeerd been te zetten, waardoor het verhaal vele verassingen kan bieden.

Samengevat is Eén waarheid voor de juiste persoon het ideale boek. Voor mij viel het helaas een beetje tegen, wat vooral kwam voor de verkeerde verwachtingen die ik bij het boek had. Ik kwam niet echt goed in het boek en voor mij was het vanaf het begin al duidelijk wat er aan de hand was. Het boek slaagde er helaas niet meer in mij nog op een ander been te zetten.

 

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Eén waarheid – Nadine Swagerman

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.