Een Lange Reis (Asquil, #1) – Arlieke van Remmerden

Geplaatst op 26 november 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Een Lange Reis (Asquil, #1) – Arlieke van RemmerdenEen lange reis door Arlieke van Remmerden
Serie: Asquil #1
Uitgever: Zilverbron | Juli 2019
Genres: Fantasy
ISBN: 9789463081825
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Enyria hoopt dat haar vader voor haar een echtgenoot zal uitkiezen tijdens hun volgende bezoek aan de stad. Dat is in haar ogen het doel in haar leven: trouwen en kinderen krijgen.
Dan wordt de stad tijdens het lentefestival, een dag die feestelijk hoort te zijn, aangevallen door een draak. Haar vader sterft in het gevecht. Enyria ontdekt vreemde magische krachten in zichzelf waarmee ze het monster doodt.
Hierdoor komt ze erachter dat ze een beschermer van het leven is, maar wat dit precies voor haar betekent?
Niets is zoals het was. Enyria moet zichzelf opnieuw leren kennen en haar plek in de wereld zien te vinden.

Fantasy is mijn favoriete genre: ik vind het heerlijk om me te hullen in een wereld vol magie. Of dit nu onze wereld is, een unieke wereld of een wereld gebaseerd op het verleden. Een lange reis beloofde dit laatste: een middeleeuwse wereld vol magie, draken en kastelen. Ik was ontzettend benieuwd, vooral omdat dit boek van Nederlandse bodem is.

De jonge Enyria wil niets liever dan trouwen en kinderen krijgen en hoopt dan ook dat haar vader een goede echtgenoot voor haar uit zal zoeken tijdens het lentefestival, wanneer ze met hun koopwaar naar de stad gaan. Tijdens het festival wordt de stad echter aangevallen door een draak, wat voor vele slachtoffers zorgt, inclusief haar vader. Deze traumatische gebeurtenis ontketend magische krachten in haar die haar in staat stellen het monster te doden. Niet alleen heeft ze nu opeens magische krachten en is ze haar halve familie kwijt, ze is ook nog eens een Beschermer van het leven geworden. Wat dit voor haar betekent weet ze nog niet en moet ze uitzoeken. Ze vlucht en komt terecht bij een vriendelijke boer en diens zoontje en kan daar een tijdje wonen. Tot dat ze een bruut van een heer tegenkomt…

Laat ik beginnen met wat ik goed aan het verhaal vind en dat is de manier waarop de wereld is vormgegeven. Deze is helder, logisch en de personages passen binnen de tijd. Tuurlijk denken wij met onze moderne instelling dat Enyria’s doel in het leven (trouwen en kinderen krijgen) er eentje is waarbij ze zichzelf te kort doet… Het is echter wel een instelling die bij het leven in die tijd hoort. Vrouwen kregen niet veel voor elkaar en hadden weinig voor het zeggen. Ze maakt dan ook een enorme groei mee, waarbij ze weliswaar keuzes moet maken waar ze niet achter staat, maar die wel nodig zijn. Van mak lammetje verandert ze in een sterke jonge vrouw met een bepaalde onafhankelijkheid en dat sprak me aan.

Toch zijn er ook wat zaken die wat mij betreft net wat meer aandacht nodig hadden. Zo vervalt de schrijfster soms in clichés, vooral in het gebruik van alle namen. Veel y’s en veel namen waarbij je je afvraagt hoe je ze uitspreekt. Van mij mag het simpeler.. Een fantasieboek met realistische namen is evenveel fantasie als wanneer je fancy namen verzint.

Ook vond ik de draak vrij random en stoorde ik me soms aan de grote hoeveelheid infodump. Zeker in het begin had ik liever op een zintuiglijke manier ervaren hoe de wereld en diens inwoners in elkaar staken, dan dat het me verteld werd. Ik denk echter wel dat dit iets is waarin een auteur kan groeien: gaandeweg het verhaal werd het namelijk minder en je kan van een debuut niet verwachten dat het perfect is.

Een lange reis bevat ook een aantal heftige thema’s die soms op een wel heel grafische manier overgebracht worden. Denk aan verkrachting en abortus. Zijn dit onderwerpen waar je moeilijk over kunt lezen, dan heb je gelukkig wel de keuze om het over te slaan. Ik snap dat het nodig was voor het verhaal – ook om de harde realiteit van dit leven te illustreren – maar het is wel iets wat gevoelens los kan maken bij jonge lezers.

Een lange reis verteld het intrigerende en heftige verhaal van Enyria in een middeleeuwse setting waarbij vrouwen normaal gesproken niks te zeggen hebben.

Al met al vond ik Een lange reis een prima debuut. Het is qua verhaalverloop en setting misschien niet het meest origineel, maar het lees wel lekker weg en bevat voldoende fundering om het verhaal te kunnen dragen. De ontwikkeling van de hoofdpersoon is veruit het interessants en ik ben benieuwd hoe haar verhaal zich verder zal ontwikkelen. Dit geldt ook voor de schrijfster.

three-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.