Dromendochter (Daughter of smoke and bone #1) – Laini Taylor

Geplaatst op 22 april 2014 door Emmy in Boeken / 4 Comments

Dromendochter (Daughter of smoke and bone #1) – Laini TaylorDromendochter Serie: Daughter of Smoke and Bone #1
Andere boeken in deze serie: Days of Blood and Starlight
| 11 april 2013
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9789022564172
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

Over de hele wereld verschijnen zwart geschroeide handafdrukken op deurposten De tandenvoorraad van de duivel slinkt gevaarlijk hard En in Praag wordt een jonge vrouw meegesleurd in een wrede oorlog. Karou studeert kunstgeschiedenis en vult haar schetsboeken met monsters die al dan niet bestaan. Ze verdwijnt regelmatig voor mysterieuze 'klusjes' en spreekt een heleboel talen, waaronder een aantal niet-menselijke. En haar helderblauwe haar is níét afkomstig uit een flesje. 'Wie ben ik?' dat is de vraag die Karou dag en nacht achtervolgt. En ze staat op het punt erachter te komen.

Ik wist al een tijdje dat Dromendochter voor 5 euro zou verschijnen en ik kon mijn geluk dan ook niet op toen het de 15e was en ik genoeg tijd had om even naar de boekhandel te lopen. Want, aldus Bol.com, zou dit boek op deze datum verschijnen. Helaas bleek de herdruk nog niet verschenen te zijn, maar bij voormalig Polare Tilburg, wat nu Gianotten Mutsaers (als ik het zo goed benoem) werd ik erg netjes geholpen en werd de laatste die ze hadden staan aan me meegegeven. Yessss. Wat een mooi prijsje. Even weer een typisch Emmy momentje: ik heb eerst gezocht en het toen gevraagd, bleek het gewoon voor mijn neus te liggen.. Heb ik weer.

Al sinds het boek verschenen was en allerlei bloggers er over blogden was ik jaloers dat ik het boek zelf niet had. Weet je wat het is, veel geld hebben we thuis niet en dan besteed ik die 17 euro soms liever aan de boodschappen dan aan een nieuw boek. De bieb had hem ook niet, dus het huilie huilie feest was compleet. De actie dat het boek nu vijf euro kost is echt – voor mij dan – een ideaal moment om weer lekker een boek aan te schaffen buiten het boekenfestijn om. Hoewel de herdruk er dus nu nog niet is, liggen ze nog wel bij sommige boekhandels en dan zijn de gewoon vijf euro. Heerlijk toch?

Allereerst ben ik betoverd door de cover. Eindelijk eentje die mooier is dan de oorspronkelijke. Hoewel het een model op de cover is (en ik me erger aan de gaatjes in haar oren), vind ik de veren die als een soort masker rond haar ogen zitten erg mooi. De kleursfeer past goed bij het verhaal en de veren vertellen een verhaal op zich. De letters zijn op zich wel tof, maar het verloopje is een beetje wordart. Maar toch past het er wel bij.

Het verhaal van Dromendochter sprak me meteen aan en ik vond de keuze die Laini heeft gemaakt om Praag als thuisbasis te kiezen erg goed. Hoewel ik er nog nooit geweest ben, spreekt men van een sfeer die perfect bij het boek past. Hierdoor kon ik me heel goed voorstellen hoe het er allemaal uit zou kunnen zien.

De keuze voor de engelen met het vuur vond ik erg goed en de oorsprong van beide wezens hebben hun eigen legenden. Chemeraen komen ook uit de mythologie (en alchemie) en dat vond ik vooral een originele keuze. Ik zag de wezens echt voor me. Ook de tanden en wensen vond ik een gaaf element.

Wel ben ik door de achterflap een beetje op een dwaalspoor gezet. Hoewel ik het element van het tekenen echt super mega tof vind – als illustrator – klopt het niet dat Karou kunstgeschiedenis studeerd. Ze zit gewoon op een kunstzinnige vervolgopleiding/middelbare school. Ergens vind ik het ook wel jammer dat het boek niet vol illustraties zit. Dit had zo veel toe kunnen voegen!

De eerste helft van het boek vond ik echt super, maar toen er eenmaal gesproken werd over de geschiedenis van onze heldin, vond ik het wat afzwakken. Ik was allereerst een beetje verward waarom dat er op eens in zat en miste het heden meteen. Later kwm alles wel weer mooi samen, dus heel streng zal ik het niet beoordelen, maar toch voelde het voor mij niet helemaal lekker.

Al met al is Dromendochter een verbazingwekkend origineel verhaal dat ijzersterk in elkaar zit en waarbij alles visueel gezien erg goed beschreven wordt. Ik heb genoten van het boek en kan niet wachten tot ik verder kan lezen om te leren hoe het nou zal aflopen. Aanrader voor fantasy en young adult liefhebbers, maar ook voor een wat oudere lezer heel geschikt.

four-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

4 responses to “Dromendochter (Daughter of smoke and bone #1) – Laini Taylor

  1. Dit boek staat al bijna een jaar ongelezen in mijn kast. Oepsie! En ik ben er zo benieuwd naar maar toch pak ik telkens een ander boek :c Waarom doe ik dat?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.