Drakendal (Bovenwereld #1) – Scarlett Thomas

Geplaatst op 15 november 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Drakendal (Bovenwereld #1) – Scarlett ThomasDrakendal door Scarlett Thomas
Serie: Bovenwereld #1
Uitgever: De Fontein | September 2017
Genres: Jeugd, Fantasy
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9789026142840
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Drakendal is het eerste deel in de spannende, magische en humoristische serie Bovenwereld van Scarlett Thomas. Voor de fans van Harry Potter.

Fee is dol op magie, en eindelijk is haar grootvader begonnen met haar magisch onderricht. Maar dan overlijdt hij plotseling. Fee erft zijn bibliotheek met 499 magische boeken, die haar vader meteen verpatst aan een Diberi, een boekverbrander. Fee moet alles op alles zetten om de boeken te redden. Met hulp van nieuw verworven vrienden en de troeven die haar grootvader in het geheim heeft nagelaten, reist Fee naar de bovenwereld. Maar om bij de Diberi te komen, moet ze eerst langs een gevaarlijke draak…

Scarlett Thomas wilde sinds haar zesde schrijfster worden. Al snel riep The Independent haar uit tot een van de beste jonge schrijvers. Ze woont aan zee in een oud huis vol boeken. Drakendal is haar eerste kinderboek en deel 1 in de Bovenwereldserie.

Ik ben dol op magische jeugdboeken; Harry Potter is niet voor niets mijn favoriete serie ooit. Drakendal beloofde ook een beetje in dit segment te zitten, dus het zal weinig verrassend zijn dat ik dit boek erg graag wilde lezen. Magie, magische boeken en een spannende avontuurlijke reis? Yes please.

Fee is geen heel gelukkig meisje, maar magie leren van haar opa is wel echt fantastisch. Maar dan overlijdt haar opa en erft ze 499 magische boeken. Haar vader vindt magie maar onzin en verkoopt de boeken aan een boekverbrander. Fee gaat natuurlijk alles op alles zetten om dat te voorkomen.

Drakendal speelt zich af in de toekomst, waarin technologie juist weer in het verval is geraakt. Internet en dergelijke is niet meer zo vanzelfsprekend en dat is interessant. Want dit boek had zich ook een aantal tientallen jaren terug kunnen afspelen en dan was het ook prima geweest. Toch denk ik dat het later een nog grotere rol zal gaan spelen.

Het werd me al snel duidelijk dat Drakendal een ontzettend fantasierijk jeugdboek is waar je jezelf gemakkelijk in zult verliezen. Toch lukte me dit niet helemaal. Ik bleef een bepaalde afstand voelen, ook al zag ik de kwaliteit van het boek zeker terug.

De magische boeken vond ik echt fantastisch en de hele tocht was avontuurlijk en vol kleurrijke personages, maar ik voelde me niet heel erg met Fee en haar vrienden verbonden. Jammer!

Eigenlijk vind ik het heel moeilijk om te bepalen waarom dit niet een van mijn nieuwe lievelingsboeken is. Misschien omdat Rowling’s wereld mij beter ligt, of de personages mij meer trokken.

Drakendal heeft meerdere lagen en is leuk voor zowel meiden als jongens vanaf een jaar of 10. Ik zou het dan ook zeker aanraden in bijvoorbeeld de bibliotheek, ook al is het mij niet helemaal bevallen zoals ik hoopte. Ik vind het zo lastig om te verwoorden waarom.. ARGH!

De plot zit prima in elkaar, zij het dat ik het soms wel heel vol vond. Dat er iets teveel in werd gepropt, waardoor ik het zo nu en dan iets te complex vond worden. Ik was liever met wat meer vragen achtergebleven voor het vervolg en dat had ik nu wat minder. Ik zou het niet missen als ik het vervolg nooit in handen zou krijgen. Dat gevoel had ik dus. Zo jammer, want ik had verwacht dat ik net als Fee helemaal in dit boek zou duikelen.

Drakendal is ontzettend fantasierijk.

Kortom; het boek het echt fantastische ingrediënten en heel veel lezers vinden dit helemaal fantastisch, maar ik bleef met een vrij blanco gevoel zitten. Ik voelde het niet echt en daarom voelde dit nogal onbevredigend. Maar waar dit nou precies aan ligt? Dat weet ik niet.

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

5 responses to “Drakendal (Bovenwereld #1) – Scarlett Thomas

  1. Yvonne

    Ik had hetzelfde onbestemde gevoel…wel aardig, maar ook erg gezocht allemaal. Alsof ze uit een heleboel geweldige boeken stukjes heeft genomen en als een puzzel weer in elkaar heeft gezet… ik kan zo zes boeken noemen waar sommige stukken overduidelijk uit voort zijn gekomen. Ben echt wel wat teleurgesteld. Of mss waren mijn verwachtingen te hoog… Magische boeken idd wel heel mooi beschreven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.