Donkerblauwe woorden – Cath Crowley

Geplaatst op 6 januari 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Donkerblauwe woorden – Cath CrowleyDonkerblauwe Woorden door Cath Crowley
Uitgever: Young & Awesome | April 2017
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 293
ISBN: 9789025872670
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

In de tweedehandsboekwinkel van Henry’s vader staat een kast met boeken waarin klanten mogen schrijven. In deze kast laat Rachel een liefdesbrief achter voor hem, vlak voordat ze gaat verhuizen. Hij beantwoordt haar brief niet. Jaren later keert Rachel terug naar de boekwinkel. Krijgen Rachel en Henry een tweede kans?

Elk kwartaal brengt Young & Awesome een aantal nieuwe boeken uit; veelal boeken die het ook in het buitenland supergoed doen. Donkerblauwe woorden van Cath Crowley is ook zo’n boek. Een contemporary verhaal met in een van de hoofdrollen een tweedehands boekhandel. En deze hoofdrol zorgde ervoor dat ik het boek uiteindelijk toch wilde lezen, al sprak het verhaal me minder aan. Ik leende het boek van de bieb en dacht dat ik er wel even doorheen zou fietsen.

Henry’s ouders hebben een tweedehands boekwinkel waar een wand speciaal is ingericht met boeken waarin je brieven voor anderen achter mag laten. Zijn ouders liggen echter in scheiding en het voortbestaan van de boekhandel in gevaar. Rachel is terug in de stad, nadat ze jaren geleden een liefdesbrief voor Henry heeft achtergelaten. Zullen ze een twee kans op liefde krijgen?

Ik was onder de veronderstelling dat ik Donkerblauwe woorden toch wel leuk zou gaan vinden, omdat boeken zo’n grote rol in het verhaal spelen. Toch had ik veel moeite met het verhaal. Ik deed er lang over en moest me er in sommige gevallen doorheen worstelen.

Wat ik wel echt super origineel vond waren de brieven. De personages in het boek sturen brieven naar elkaar door ze in de boeken te verstoppen in de boekwinkel. Deze manier van communiceren lijkt me fantastisch. Vooral als je bijvoorbeeld in een klein stadje woont. Ik zie mezelf wel zo’n soort winkel hebben.

Waar ik vooral moeite mee had was de vlakke plotlijn en de personages die maar amper uit de verf kwamen. Tel daar een verhaal met erg veel losse eindjes bij op en je hebt aan mij geen heel enthousiaste lezer. Ik heb het gevoel alsof het verhaal niet goed tot z’n einde is gebracht; ik bleef ontevreden achter.

Toch heeft Donkerblauwe woorden – naar die toffe brieven – ook nog iets anders wat ik prachtig vond; een aantal prachtige quotes.

Daarnaast wordt het schrijfwerk en het verhaal gedurende het boek steeds beter, dus waar ik me aan het begin echt doorheen moest worstelen, lukte het me later gemakkelijker om door te lezen. Dat is echter wel jammer; een begin moet pakkend zijn. Het was nu erg oppervlakkig en niet echt zo’n boek wat mij bij zal blijven.

Ik ben heus wel blij dat ik hem heb gelezen, maar dit boek illustreert precies mijn moeilijke relatie met contemporary young adults. Er zijn toffe elementen, maar zodra de personages of de inhoud niet wow zijn, dan vind ik het boek ook meteen minder. Ditmaal was de boekhandel gewoon niet voldoende om dit boek echt leuk te vinden, waardoor ik blijf steken bij drie sterren. Er zijn veel mooiere boeken op de markt.

Donkerblauwe woorden heeft prachtige quotes, een toffe boekhandel maar ook heel veel losse eindjes.

Donkerblauwe woorden was het niet voor mij. Ik vond het boek oppervlakkig, de personages deden me weinig en de plot was maar weinig verrassend. Het is dat er prachtige quotes in zaten en dat het boek vanaf ongeveer de helft vlotter werd, dat ik het heb doorgezet.

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Donkerblauwe woorden – Cath Crowley

  1. Ik heb het boek ook gelezen en deel een beetje dezelfde mening. De personages zijn te vlak, ik voelde er niet veel bij. Het idee van het verhaal is leuk alleen had ik op sommige momenten een ‘hekel’ aan Rachel, haha!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.