Dizary – Het levende systeem (Dizary #1) – Patrick Berkhof

Geplaatst op 2 december 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Dizary – Het levende systeem (Dizary #1) – Patrick BerkhofDizary - Het levende systeem door Patrick Berkhof
Serie: Dizary #1
Uitgever: Uitgeverij Versa | Augustus 2016
Genres: Fantasy, Sciencefiction
Aantal pagina's: 334
ISBN: 9789082566802
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Zes vreemden treffen elkaar bij het mysterieuze vredesgilde van Moed en Daad. Ze hebben hun geheimen, maar ook iets gemeen: ze dragen een Maark op de rechterhand. Toeval of niet? Dit magische brandmerk zal hen doden tenzij ze binnen zeven dagen een goede daad verrichten voor het gilde.

Nooit eerder hebben Ileas en Arak met bezeten zielen of monsters gevochten, laat staan hun vriendschap op het spel gezet. Dus hoe moeilijk kan het worden in de labyrintwereld van Dizary met zijn ontelbare lagen vol verwarrende wegen, onnodige bruggen, duistere tunnels, leentrappen, zilverzand, M-klik, wijsheden, onwijsheden, levensbedreigende mortaliteit, weetkundig geknutsel, magische opeenhopingen en onhandige uitvindingen?

Het is alweer een tijdje gelezen dat ik van Patrick Berkhof de vraag kreeg of ik zijn boeken Dizary – Het levende systeem wilde lezen. Hoewel ik kritisch probeer te zijn met betrekking tot de recensie-exemplaren die ik aanneem, prikkelde de omschrijving mij wel enorm (en geef ik fantasietalent van eigen bodem graag een kans!). Het is nu alweer een tijdje geleden dat ik het boek heb gelezen. Ik heb even met de recensie gewacht omdat ik er even op wilde broeden. Achteraf bleek dat geen hele slimme zet, gezien er al veel van het boek is weggezakt. Is dat een goed teken?

Ileas en Arak krijgen een Maark en moeten binnen zeven dagen een goede daad verrichten voor de mysterieuze vredesgilde van Moed en Daad, anders zullen ze het niet overleven. Het strijdtoneel? De vervreemde wereld van Dizary.

Het feit dat ik al veel vergeten ben is voor mij wel een teken dat het boek voor mij niet heel bijzonder was. Dizary – Het levende systeem is aan de ene kant een boek met een spannende en bijzondere wereld vol mogelijkheden, maar aan de andere kant kwam het niet helemaal tot leven als ik had gehoopt.

Allereerst vond ik het eigenlijk maar irritant dat bepaalde woorden (die wij gewoon kennen) zijn veranderd in iets wat net anders is. Ik snap hoe auteurs daar toe komen; een bijzonder woord past vaak goed bij een fantasiesetting. Maar het voelt zo ontzettend gemaakt. Wat is er mis met een merkteken of symbool? Waarom moet het een Maark heten (van het Engelse mark). Ik snap daar de logica niet van en ik vind het een boek onnodig verwarrend maken. Als je nieuwe voorwerpen of dingen bedenkt; prima. Maar ga niet (net als Carve The Mark) bekende termen veranderen. Het maakt een boek voor mij niet origineler, alleen maar onnodig ingewikkeld.

Hoewel ik een heel spannend boek verwachtte, merkte ik dat k de spanning niet op die manier heb beleefd. Het bleef voor mij maar vlak en ik vond ook niet dat er naar een heel spannende climax werd toegewerkt.

De leukste stukken (ja, er wordt ook afgewisseld tussen personages) vond ik die van de kat. Zij heeft een bijzonder vermogen; met mensen communiceren. Dit vond ik origineel en een leuke afwisseling.

Wat ik ook erg origineel vond was de setting en de manier hoe de wereld is opgebouwd. Er zitten hele toffe elementen in die ik nog niet eerder in fantasyverhalen langs zag komen. Wat ik ook prettig vond was dat Dizary – Het levende systeem geen klassieke middeleeuwse setting had. Het deed af en toe verrassend modern aan en had ook zo z’n steampunkelementen. Het boek is dan ook meer een mix tussen sciencefiction en fantasy dan dat het binnen één genre valt.  Deze details maken een boek en waren voor mij erg goed uitgewerkt. Het is jammer dat ik verder niet zo veel klik met het verhaal had. Want het heeft alle ingrediënten voor een geslaagd boek

Dizary – Het levende systeem heeft heel veel toffe elementen die het boek erg origineel maken, maar er waren ook wat dingen die mij minder aantrokken.

Hoewel ik het concept en de wereld van Dizary – Het levende systeem echt wel heel erg vet vond, kwam het voor mij niet helemaal uit de verf. Ik vond het boek vrij vlak, maar zie wel enorm veel potentie. Ik denk dat we nog aardig wat van deze auteur kunnen gaan horen in de Nederlandse fantasyscene.

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Dizary – Het levende systeem (Dizary #1) – Patrick Berkhof

  1. Do

    Klinkt als een boek met veel potentie, jammer dat het net niet goed genoeg uit de verf kwam. Ik vind het ook altijd zonde als er bestaande woorden worden vervangen voor ‘vreemde’ woorden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.