Dief van de nacht – Holly Black

Geplaatst op 9 augustus 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Dief van de nacht – Holly BlackDief van de nacht door Holly Black
Ook door deze auteur: Witte Kat
Uitgever: Boekerij | Juni 2022
Genres: Fantasy, Urban Fantasy
Aantal pagina's: 560
ISBN: 9789022594605
Uitgave: Hardcover
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
three-half-stars

In Charlie Halls wereld is iets bijzonders aan de hand. Net als overal hebben mensen er een schaduw, maar die schaduw maakt deel uit van hun persoonlijkheid. Ze kunnen hun schaduw naar believen aanpassen, als statussymbool of ter vermaak. Er wordt gefluisterd dat die aanpassingen grote gevolgen kunnen hebben en je zelfs je leven kunnen kosten. Toch gaan de meeste mensen graag mee in de modetrend.

Charlie is een jonge barvrouw die een extra zakcentje verdient door zich te laten inhuren voor allerhande vuile klusjes. Ze woont samen met haar vriend Vince, een lieve jongen die al zo lang als Charlie hem kent zonder schaduw door het leven gaat. Volgens haar zus Posey is dat een duidelijk teken dat er iets mis is met Vince, maar Charlie luistert niet. Tot iemand haar een flinke zak geld biedt om de moordenaar van een jonge vrouw te vinden. Het spoor voert naar niemand minder dan Vince. Ze waarschuwt hem meteen, maar de twijfel slaat toe: hoe goed kent ze hem eigenlijk?

De boeken van Holly Black hebben me altijd wel aangesproken. Ze durft duistere thema’s aan te snijden en de manier waarop ze de fae aanpakt, spreekt me altijd erg aan. Met Dief van de nacht brengt ze haar eerste adult fantasy op de markt en natuurlijk was ik reuze benieuwd!

Charlie werkt als barvrouw en om een zakcentje extra te verdienen, is ze in te huren voor allerlei smerige klusjes. Ze woont samen met haar vriend Vince, een ogenschijnlijk lieve jongen zonder schaduw. Volgens haar zus Posey is er iets mis met hem, maar Charlie wil daar niks over horen. Als ze tijdens een zaak te maken krijgt met een mysterieus boek en een moord, wenste ze dat ze de waarschuwingen van haar zus ten harte had genomen…

Hoewel ik me vermaakt heb met Dief van de nacht is het toch net niet helemaal hoe ik had gehoopt. Het voelde een beetje alsof ze in de voetsporen van Leigh Bardugo’s Ninth house probeerde te stappen door dezelfde mysterieuze dark academia vibe te scheppen. Alleen lukte dat net niet.

Zo had ik behoorlijk veel moeite met de worldbuilding. Of nou, het gebrek eraan. Lange tijd vond ik het heel lastig te bepalen of het nou in Amerika of Engeland afspeelde, wat ik enorm verwarrend vond. Bij dark academia denk ik altijd aan Engeland, maar dat was het dus niet. En hoewel ik het concept met de schaduwen echt fantastisch vond, was het allemaal net niet wat ik er van verwacht had.

Het boek begon veelbelovend, maar uiteindelijk verslapte mijn aandacht. Pas tegen het einde, zeg de laatste 10% van het boek, kwam dat helemaal terug en nu wil ik verdorie ook weten hoe het af gaat lopen.

Was het dan allemaal meh? Nee. Ik vond het tof dat het zich echt in de moderne wereld afspeelt, maar dan met een mysterieuze en magische laag. Daar hou ik van. Je merkt aan alles dat Holly Black echt goed heeft nagedacht over hoe alles in elkaar steekt. Daardoor voelt het haast alsof je in een urban legend stapt.

Helaas had het van mij gewoon wat actiever mogen zijn. De schrijfstijl is namelijk ook vrij passief beschrijvend, waardoor het soms best lastig was je aandacht erbij te houden. Daarnaast zitten er mega veel personages in het boek en ook echt superveel namen. Echt, als dit boek even flink was uitgedund, dan was het zo veel beter geweest. Zo veel duidelijker. Ik zeg het niet graag, maar ik had liever gezien dat het een YA was? Zodat er meer focus kon zijn op de magie en de schaduwen, want dat was echt heel vet.

Verder zijn Charlie, Vince en Posey echt top en had ik graag nóg meer over hen te weten gekomen.

Ik had Dief van de nacht zo graag fantastisch gevonden, want de Nederlandse editie is echt niet normaal mooi, maar helaas bleek het toch niet helemaal mijn ding. Door het einde wil ik echter wel meer, want die plottwists hebben het boek voor mij toch een beetje gered.

dief van de nacht
three-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.