De Uitverkorene (Contender #1) – Taran Matharu

Geplaatst op 17 juli 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

door Taran Matharu
Ook door deze auteur: The Novice
Uitgever: Van Goor Genres: Fantasy, Young Adult
Uitgave: Hardcover

Ik heb een paar dagen tegen deze recensie op zitten hikken, voordat ik de zin had om te schrijven hoe ik De uitverkorene heb beleefd. Taran Matharu wist me met zijn vorige serie voor me te winnen, dus de verwachtingen waren hoor. Helaas kwamen die verwachtingen voor mij niet uit.

Er verdwijnen altijd wel mensen, in welk tijdperk je ook zit. Gewoon, zomaar. Twee tieners, ontdekken waarom. Allereerst Cade, een jongen uit de 21e eeuw en Harriet, een inbreker uit het Victoriaanse tijdpunt. Ze worden van het een op andere moment uit hun levens gerukt en naar een andere wereld geplaatst. In dit rijk wonen allerlei wezens uit het verleden: dinosaurussen, bijvoorbeeld! Cade en Harriet moeten deelnemen in een toernooi georganiseerd door mysterieuze opperheren.

Eigenlijk begonnen De Uitverkorene en ik al op een verkeerde voet. Het boek springt namelijk nogal tussen tijden en plaatsen en dat vond ik zowel schijtirritant als heel erg verwarrend. Ik had er grote moeite mee om lekker in het verhaal te komen en ik snapte sommige keuzes die gemaakt werden gewoonweg niet. Taran Matharu probeert heel erg om de lezer zo min mogelijk informatie te geven, zodat je op het einde verrast kan worden door de ontknoping. Je moet je lezers echter wel íets meegeven om een goed beeld te kunnen schetsen en dat vond ik echt onvoldoende. Ik vond het veel te vaag, terwijl het idee wel tof is.

Toch had ik wel het gevoel dat ik dit soort concepten al eerder heb gelezen. Het boek deed me een beetje denken aan Endgame. (Niet de film, maar het boek). Hier strijden jongeren ook onder een bepaalde tijdsdruk en is de setting ook bewust vaag gehouden. Helaas vond ik dat boek ook gewoon echt niet tof.

De hoofdpersonages waren oké, maar toch had ik geen band met ze. De meiden waren vooral een beetje hulpeloos en de grote diversiteit aan historische invloeden (dino’s, legendarische katana’s, Romeinse soldaten), voelde haast alsof Matharu niet kon kiezen wat hij wilde toevoegen. Voor mij voelde het heel chaotisch en onoverzichtelijk. Het stond me uiteindelijk zelfs een beetje tegen om verder te lezen.

Gelukkig heeft Matharu een behoorlijk vlotte pen, anders had ik het opgegeven. Gelukkig kregen we op het einde wel de nodige antwoorden, maar ik weet niet of ik verder wil lezen. Echt, ik baal zo dat dit boek me tegenviel. Hij wordt namelijk ontzettend goed ontvangen door iedereen.

Helaas ben ik niet uitverkoren om De uitverkorene fantastisch te vinden.

Helaas kan je gewoonweg niet elk boek leuk vinden. Ik had te hoge verwachtingen van De uitverkorene en deze kwamen absoluut niet uit. Ik vond het een chaotisch boek dat diepgang miste en waarbij het veel te lang duurde voordat de nodige antwoorden kwamen.

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.