De Outcast (Summoner #4) – Taran Matharu

Geplaatst op 27 juli 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

De Outcast (Summoner #4) – Taran MatharuDe Outcast door Taran Matharu
Ook door deze auteur: The Novice
Serie: Summoner #4
Andere boeken in deze serie: The Novice
Uitgever: Van Goor | Juni 2018
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9789000362264
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

De outcast van Taran Matharu
Laat je opnieuw meeslepen in de wereld van Summoner

De outcast vertelt het verhaal dat voorafgaat aan De nieuweling, over Fletchers latere leermeester Arcturus.

Arcturus is een weesjongen die werkt als stalknecht als hij ontdekt dat hij in staat is om demonen uit een andere wereld op te roepen. Hij wordt naar de Vocans Academie gestuurd, waar de verloren kunsten van oproepen, toverspreuken en demonologie worden onderwezen aan de edele kinderen van het rijk. Arcturus is de eerste gewone burger die begaafd is met deze vaardigheid en dat bevalt de adel en de aanwezige machten allerminst. De jonge summoner maakt dan ook snel vijanden. Met niemand behalve zijn demon Sacharissa aan zijn zijde, moet Arcturus zichzelf bewijzen.

Epische gevechten, dramatische onthullingen en adembenemend drama in dit vierde boek van de Summoner-serie die wordt beschreven als 'Harry Potter meets The Lord of the Rings meets Pokémon'.

Lees de hele Summoner-serie:
Summoner 1 - De nieuweling
Summoner 2 - De edele
Summoner 3 - De strijdmagiër
Prequel - De outcast

Na het lezen van het derde deel van de Summoner serie was ik eigenlijk een beetje teleurgesteld dat ik afscheid moest nemen van deze serie, totdat ik dus hoorde dat er nog een deel zou komen. De Outcast gaat dan niet over Fletcher, maar speelt zich ervoor af. Het gaat namelijk over de jeugd van Fletcher’s leermeester Arcturus.

Arcturus is een weesjongen en werkt in een stal als knecht. Als hij erachter komt dat hij demonen uit een andere wereld kan oproepen, wordt hij naar de Vocans Academie gestuurd waarin hij met zijn gaven leert om te gaan. Als eerste burgerleerling is dat echter heel lastig, tussen al die edelen. Gelukkig maakt hij ook vrienden, al moeten hij en zijn demon Sacharissa zich keer op keer bewijzen dat ze het waard zijn.

Een prequel over de leermeester van, dat kan twee verschillende kanten op gaan. Aan de ene kant kan het super veel verdieping brengen en een hele nieuwe kant van de wereld laten zien, aan de andere kant kan het een herhaling worden van het eerste boek, waarin een jongeman zijn wereld moet leren kennen. In De Outcast spreek je eigenlijk van een mix daartussen. Er zitten enorm veel overlappingen met Fletcher’s verhaal in, over een jongen met een burgerafkomst (naar wat men denkt) die demonen leert summonen en een bepaalde rol krijgt toegedeeld waar hij in eerste instantie niet geschikt voor lijkt. Hij leert zijn demon kennen, ontdekt nieuwe demonen. Het is een bekende formule.

Toch werd het boek daardoor niet saai. Het bood toch de mogelijkheid de wereld die Taran Matharu heeft geschapen op een andere manier te verkennen. Daarnaast vond ik Arcturus best een prettig personage om te volgen en was het leuk om ook andere personages jonger te zien.

Maar wat ik vooral interessant vond is dat je de oorsprong van de spanningen tussen verschillende volkeren beter meekrijgt, waardoor de wereld meer verdieping krijgt en eigenlijk ook beter in elkaar komt te zitten.

Aan de andere kant was het veel toffer geweest als de hoofdpersoon uit dit boek een Elf of een Dwerg was geweest, omdat je dan daadwerkelijk een nieuwe kijk op de wereld krijgt. Arcturus en Fletcher bewandelen immers voornamelijk hetzelfde pad, dus wat het doel van dit verhaal dan precies is? Geen idee. Ik heb ook gehoord dat 1/3 van dit boek bestaat uit Origins, een novelle die al eerder was uitgegeven, en nu dus is uitgegroeid tot een volledig boek.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat De outcast echt wel een leuk en vermakelijk boek is (want meer van hetzelfde, maar toch een beetje anders), maar dat wanneer ik Taran Matharu was geweest, ik mijn wereld veel uitgebreider had verkend. Er zijn zo veel opties, zoals het ontstaan van de band tussen demonen en hun summoners, de andere volkeren, de historische dingen die Fletcher vond. Zo veel opties.. En er is gekozen voor de makkelijkste weg. Dat vind ik zonde.

Maargoed, genoeg geklaagd over ‘wat als’ dingen. De Outcast is verder weer een heel avontuurlijk boek, zoals ik van Taran Matharu gewend ben. Het boek zit lekker in elkaar en leest vlotjes weg. Ik vond het leuk om een aantal personages uit de trilogie terug te zien, maar dan ook als starters. Ik heb me goed vermaakt tijdens het lezen en vloog er doorheen.

De outcast is weer ontzettend avontuurlijk en tja, na het lezen wil jij ook je eigen demon.

Hoewel ik het jammer vind dat Taran Matharu voornamelijk het wiel van zijn trilogie opnieuw uitvindt, is het toch erg leuk lezen. Het werkt namelijk wel; arme jongen is uitverkorene en krijgt magische krachten. De demonen zijn tof, de personages zijn tof en de wereld is tof? Dan hadden er misschien betere opties geweest om de wereld te verkennen, het blijft werken. En het is verslavend.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “De Outcast (Summoner #4) – Taran Matharu

  1. Andrea

    Ik heb alleen nog maar deel 1 gelezen, maar ik begrijp wat je bedoelt met dat het misschien beter was geweest om de wereld vanuit de elfen of dwergen te beschrijven in dit boek.
    Misschien komt er in het handboek meer over de dingen die je miste, zoals de historische dingen. Dat verschijnt in oktober 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.