De ijzeren prinses (de helse creaties #3) – Cassandra Clare

Geplaatst op 9 december 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

De ijzeren prinses (de helse creaties #3) – Cassandra ClareDe ijzeren prinses door Cassandra Clare
Ook door deze auteur: City of Ashes
Serie: De Helse Creaties #3
Andere boeken in deze serie: De IJzeren Engel
Uitgever: Full Moon | November 2015
Genres: Young Adult, Historische fictie, Fantasy, Steampunk
Aantal pagina's: 448
ISBN: 9789048826957
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

Axel Mortmain wil De Helse Creaties, een leger van meedogenloze wezens, inzetten om de schaduwjagers te vernietigen. Om zijn plannen ten uitvoer te kunnen brengen, heeft hij echter nog één iemand nodig: Tessa Gray.

Als Mortmain Tessa ontvoert, doen Jem en Will - de twee jongens die het meest van haar houden - er alles aan om haar te redden. Ondertussen realiseert Tessa zich dat zijzelf de enige is die haar kan redden. Maar kan één meisje alleen een heel leger overwinnen?

Hoewel ik de Engelse boeken van De Helse Creaties al eerder had gelezen, vond ik de verschijning in het Nederlands een uitstekend moment om de boeken opnieuw te gaan lezen. Onlangs verscheen het derde deel, De ijzeren prinses, waar ik vrijwel meteen in begonnen ben. Ik kon niet wachten om me weer te storten in de bijzondere wereld van de Schaduwjagers.

Tessa’s leven is sinds een paar maanden verwikkeld met dat van de Schaduwjagers; niemand kan precies vertellen wat ze is en waarom de Magister haar zo graag wil bezitten. Daarnaast heeft ze haar oog laten vallen op Jem en Will, twee super stoere schaduwjagers die ook interesse in haar hebben. In dit afsluitende boek komt Tessa eindelijk achter de waarheid en moet iedereen de handen ineen slaan om de Magister en zijn Automaten te kunnen verslaan.

Laat ik meteen beginnen met de sfeer; die is – net zoals in al Cassandra’s verhalen – erg prettig. Duister, grimmig, maar toch vol hoop. Gevaarlijk, maar toch vol moed. Daar hou ik van, zeker omdat deze trilogie zich afspeelt in Victoriaans Londen en deze tijdgeest sterk verbonden is met de personages. Weelderige jurken, een element van steampunk, maar ook de ontwikkelingen van de mensheid; alles komt een keertje voor. Ook worden er in dit boek ontdekkingen gedaan waar we de invloed van terug kunnen zien bij de Kronieken van de onderwereld.

Als je een van de twee series tof vind, raad ik je ook van harte aan de ander ook te lezen. Ik zie ze graag als één geheel. Een grote epos, met verschillende sets van personages. En hoewel je zou kunnen zeggen dat Cassandra haar schaduwjagerswereld volledig uitperst, zit er toch steeds voldoende vernieuwing in om leuk te blijven. En daarnaast is het ook gewoon stom om afscheid te moeten nemen. Ik zou best wel kennis willen maken met de Nephilim!

De vertaling is prima gedaan, maar mij viel – net als in de vorige boeken – wel op dat Cassandra veel gebruik maakt van herhalingen. Zo nu en dan betrapte ik het verhaal erop dat er letterlijke herhalingen van bepaalde gedachten of handelingen van de personages in zitten. Dit was niet perse storend, maar wel opvallend.

Ik heb erg genoten van het herlezen van dit boek. Door het boek nu in twee talen gelezen te hebben, heb ik de indruk dat ik het veel beter kan onthouden en dat ik veel minder details over het hoofd heb gezien. En eerlijk; het is een serie die ik over een tijdje weer met veel liefde zal herlezen.

Als je al kennis hebt gemaakt met City of Bones (Stad van Beenderen), en de andere boeken van deze reeks, dan mag je deze trilogie ook niet missen. Het speelt zich af voor het verhaal van Clary, namelijk in Victoriaans Londen, en laat je kennis maken met bekende personages en de voorouders van de personages die je al lief hebt. De ijzeren prinses heeft een erg unieke sfeer en persoonlijk vind ik deze trilogie beter dan de hele serie. Ik raad je aan deze trilogie te lezen na de eerste drie boeken van The Mortal Instruments gelezen te hebben. Dan zul je namelijk meer plezier hebben van de laatste drie boeken.

De ijzeren prinses

 

four-half-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

3 responses to “De ijzeren prinses (de helse creaties #3) – Cassandra Clare

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.