De Gouden Toren (Magisterium #5) – Holly Black & Cassandra Clare

Geplaatst op 15 februari 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

De Gouden Toren (Magisterium #5) – Holly Black & Cassandra ClareDe Gouden Toren door Holly Black, Cassandra Clare
Ook door deze auteur: Witte Kat, City of Ashes
Serie: Magisterium #5
Andere boeken in deze serie: De IJzerproef
Uitgever: Moon | November 2018
Genres: Jeugd, Fantasy
Aantal pagina's: 232
ISBN: 9789048835539
Uitgave: Hardcover
Goodreads
two-half-stars

Callum Hunt heeft de afgelopen vier jaar magische training gehad op het Magisterium, waar hij vocht tegen chaos en het kwaad. Uiteindelijk versloeg hij het leger van Chaoten in een episch gevecht. Maar hij betaalde daar wel een hoge prijs voor. Nu - als winnaar - maar met een gebroken hart, heeft Callum er genoeg van. Hij is er klaar voor om zijn training af te ronden. Maar het kwaad waar Callum tegen vecht heeft het nog niet opgegeven...

Ik ben dol op middle grade. Ik ben dol op middle grade waarin de doelgroep serieus wordt genomen en waarbij er diepgaande (verborgen) plotlijnen aanwezig zijn en waarbij de karakters een grote ontwikkeling doormaken. Met elk boek van de Magisterium-serie vond ik de geloofwaardigheid dat Black en Clare samen een goedlopende Middle Grade konden schrijven af. Deel vier voelde nogal als een ‘laten we er maar snel een afronding aan maken’, dus ik hield mijn hart vast voor het vijfde deel, De Gouden Toren. Toch wilde ik dit laatste deel wel lezen, omdat ik toch wel een beetje benieuwd was naar het einde.

Callum Hunt heeft er al vier jaar training aan het Magisterium opzitten en nam het in de tussentijd op tegen chaos en het ultieme kwaad. Hij won tegen een leger van Chaoten, maar betaalde daar wel de ultieme prijs voor. Nu zit zijn beste vriend in zijn hoofd en moet hij beginnen aan zijn laatste jaar op school. Het kwaad heeft het echter nog niet opgegeven. Zal Callum kunnen winnen? En kunnen zijn medeleerlingen het aan de kant zetten dat hij de Vijand des Doods is?

Het is zo jammer dat de personages zo oppervlakkig blijven en dat de wereld zo vlak blijft. Er is werkelijk weinig nieuws gekomen sinds het eerste boek en hoewel wat wel wat meer leren over de Vijand des Doods, blijft het voor de rest vooral een herhaling. Vet zonde, want ik ken zo veel middle grades die bomvol avontuur zitten en waarbij de personages echt een ontwikkeling doormaken. In dit laatste deel zouden de personages een stuk ouder moeten zijn dan in het eerste deel, maar je merkt er amper wat van. Behalve dan dat er wat (gedwongen) stelletjes ontstaan.

Mijn verwachtingen van De gouden torenwaren erg laag en ik moet zeggen dat ik het niet heel erg vond tegenvallen. Het gevaar van een serie waarbij je van te voren al aangeeft dat het vijf delen gaat worden, is dat je het niet volhoud. Dit was denk ik ook het geval bij deze serie. De wereld komt niet compleet tot z’n recht en het is gewoonweg niet zo diepgaand als andere boeken binnen dit genre. Callum voelt niet ouder worden en de relaties voelen mega geforceerd. Dit is Black en Clare absoluut niet op hun best, terwijl we in hun andere boeken zien dat ze hier juist fantastisch in zijn. Wat ging er mis? Is het de doelgroep?

Dit vijfde deel speelt zich af tijdens het vijfde jaar. Hoe er in hemelsnaam vier jaar voorbij zijn gegaan, is me een raadsel maar goed. Dit boek zou het complete jaar omvatten, maar het voelt alsof er maar een week beschreven is, zo gehaast is het. Het gebrek aan echt conflict maakt het er ook niet makkelijk op. Ja, een eindbaas, maar geen persoonlijke conflicten. Dit boek raast vooral af op het einddoel en dat vind ik jammer. Die persoonlijke conflicten maken een boek juist overtuigend.

De gouden toren was een aardig einde van de serie, maar bevat voor mij de nodige gebreken.

Jonge lezers zullen dit misschien wel verslinden, maar zelf vond ik De gouden toren (en de rest van de serie ook) niet het juiste niveau halen. het was te kinderlijk geschreven en de ontwikkeling was voor mij onvoldoende. Wil je niet teveel poespas en meteen op het einddoel af? Dan is dit je boek. Zelf wil ik meer diepgang. En logica. Vooral dat.

Bestel het ebook van de gouden toren hier. Door de lage druk zul je voor de hardcover moeten zoeken in je plaatselijke boekhandel.
two-half-stars

Tags: , , ,

Divider

4 responses to “De Gouden Toren (Magisterium #5) – Holly Black & Cassandra Clare

  1. Annelies Voolstra

    Deze serie heb ik op mijn verlanglijstje staan,maar nu ik deze recentie lees schrap ik hem maar snel.Heb ik weer een paar minder boeken die ik wil lezen.Dat komt goed uit want die lijst word al aardig lang.

  2. Minshellu

    Wat n mooie serie! Moet alleen nog deel 5. Dus Ik ben ook opzoek naar deel 5 in hardcover. Is er iem die het wilt verkopen?
    Alvast bedankt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.