De Eigenzinnigheden van Leah Burke – Becky Albertalli

Geplaatst op 17 juni 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

De Eigenzinnigheden van Leah Burke – Becky AlbertalliDe Eigenzinnigheden van Leah Burke door Becky Albertalli
Ook door deze auteur: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld
Uitgever: Blossom Books | Mei 2018
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 272
ISBN: 9789463491235
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Na Simon vs, wilden veel lezers nog maar één ding: een vervolg! Met De eigenzinnigheden van Leah Burke krijgen zij hun zin – met Simons BFF Leah in de hoofdrol. We blijven het zeggen: we kennen niemand die zo goed over verliefdheid kan schrijven als Becky Albertalli. Ook in De eigenzinnigheden van Leah laat ze weer zien dat ze de onbetwiste koningin van de YA-romcom is.

Leah, drummer in een girlband en kampioen van de droge humor, merkt dat haar vriendengroep in hun laatste jaar op de middelbare school uit elkaar begint te vallen. Ze weet niet zo goed wat ze moet doen om dat tegen te houden, en het feit dat Leah hopeloos verliefd is op Abby, die al een relatie heeft, maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Becky Albertalli is wat mij betreft een van de meest toffe contemporary schrijvers van het moment. Zij weet op geheel eigen wijze personages tot leven te brengen. In haar high school drama boeken zit dan misschien niet echt een plot, het laat wel heel erg goed het dagelijkse leven van een (Amerikaanse) tiener zien. Misschien dat ik daarom ook behoorlijk uitkeek naar De Eigenzinnigheden van Leah Burke. Het klonk als een heerlijk mens, deze Leah en ik keek er naar uit om Simon en zijn vrienden opnieuw te zien.

Dit boek speelt zich af na Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld en De voordelen van onbeantwoorde liefde. De eigenzinnigheden van Leah Burke gaat over Leah, de beste vriendin van Simon. Ze hebben nog een jaar tot ze gaan studeren en iedereen worstelt met de toekomst; waar gaan ze heen? Is een lange afstandsrelatie haalbaar? Kies ik voor mijn eigen geluk of die van mijn geliefde? Leah heeft het dubbel zo lastig, want ze is enorm verliefd op Abby. Abby die verkering heeft met Nick-Abby. En niemand weet het, zelfs haar beste vriend Simon niet. En nu prom eraan komt, wat moet ze dan doen?

Ik ken aardig wat mensen die dit boek al hebben gelezen en hoewel iedereen hem leuk vond, waren er veel mensen die het boek toch minder leuk vonden, wat mede door Leah zelf kwam. Ik had daar zelf geen last van. Ik vond Leah echt een heerlijk mens, wat mede komt door het feit dat ze me zo veel aan mezelf doet denken. Ik ben ook te dik, van Zwadderich en bi. Ik ben ook vaak sarcastisch om mezelf te beschermen, hou ook van manga en tekenen en ben zelden echt tevreden over mijzelf en mijn werk. Oh, en ik hou ook van dingen shippen, zelf als het geen canon is (en ik ben niet eens piraat). Omdat Leah voor  mijn gevoel heel erg op mijn lijkt (zelf het haar!) was het gemakkelijk om me met haar te identificeren. ik snapte waarom ze soms echt een bitch was en hoe ze dacht. Nu hoop ik dat ik minder bitchy ben, maar wie weet…

Over de plot valt natuurlijk niet heel heel heel veel te zeggen, want er is niet echt sprake van iets spannends of echt een begin tot eind. De Eigenzinnigheden van Leah Burke draait – net als Becky’s andere boeken – vooral om de ontwikkelingen die de personages in een bepaalde tijd meemaken. De setting (high school) is gewoon een onderdeel van het leven, ditmaal in de tijd richting prom. Verwacht dus geen spectaculaire gebeurtenissen of explosieven a la Micheal Bay, maar gewoon een lekker luchtig verhaal over tieners die twijfelen over hun kunnen en gevoel.

Natuurlijk zit er weer heel veel tienerdrama in (ruzies, misvattingen, vooroordelen), maar dat heeft ook zo zijn charme. Dat hebben we allemaal toch wel meegemaakt? Becky is er weer in geslaagd om deze tieners heel realistisch neer te zetten. Soms zelf zo dat je ze niet uit kunt staan. Dat vind ik echt knap, want niet elke auteur slaagt erin om personages zo overtuigend neer te zetten dat je iets voor ze gaat voelen (positief of negatief).

De eigenzinnigheden van Leah Burke was super herkenbaar; ik had de rol van Leah zo kunnen spelen.

Ik had niet heel veel hoge verwachtingen voor De Eigenzinnigheden van Leah Burke, maar ik vond hem achteraf echt heel erg leuk. Ik kon me erg goed inleven in Leah omdat ze zo op mij leek. Dit maakte haar weg naar de prom erg leuk. En tja, meer Simon is natuurlijk altijd beter! Al met al was het een heerlijk boek voor tussendoor, wat perfect in het moment paste, omdat mijn hoofd overvol was. Becky Albertalli maakt me wederom een blije lezer.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

4 responses to “De Eigenzinnigheden van Leah Burke – Becky Albertalli

  1. Amy

    Oké, even een SPOILERS waarschuwing voor mijn reactie!

    Ik vond het boek ook weer heel fijn, zoals Becky Albertalli dat zo goed kan doen. Maar, ik vond het ook minder dan de andere boeken. En in mijn geval lag dat eigenlijk niet aan Leah. Ik vond Leah heel erg tof! Wat ik onrealistisch vond was dat Abby ineens ook op Leah viel. Dat ging mij te snel en kwam op mij over als ‘als er maar een perfect einde is’… Dit boek had ik veel beter en realistischer gevonden als Leah aan het einde haar gevoelens voor Abby aan de kant moest leren zetten omdat het juist niets zou worden. Maargoed, waarschijnlijk vind ik dat omdat ik al minstens vier keer in Leah’s situatie heb gezeten en dat heb moeten doen. Wellicht dat ik alleen om die reden lichtelijk boos het boek weglegde toen het uit was…

    Verder vond ik het weer een fijne read hoor, maar dit stoorde mij gewoon ontzettend en ik verbaas mij erover dat ik de enige lijk te zijn. Ik vraag me af of iemand datzelfde gevoel had…?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.