Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky Albertalli

Geplaatst op 19 februari 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 10 Comments

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky AlbertalliSimon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld door Becky Albertalli
Ook door deze auteur: De voordelen van onbeantwoorde liefde
Uitgever: Blossom Books | Februari 2016
Genres: Young Adult, Contemporary, Romantiek
Aantal pagina's: 272
ISBN: 9789020679946
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.

Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld. Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom Simon opeens zo in zichzelf gekeerd is. Hij piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd enorm van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je je seksualiteit eigenlijk verantwoorden?

Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt. En dat alles terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.

Torenhoge verwachtingen had ik gekregen van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertalli. Fangirls, een enthousiaste uitgever en een ware strijd voor diversiteit; er werd eigenlijk een hele heisa gemaakt om één enkel boek.

En die verwachtingen hebben me weer eens de das om gedaan. Ik wist dat ik geen boek vol actie moest verwachten, maar gewoon een lekker feelgood boek over een jongen die verliefd wordt. Toevallig op een andere jongen.

Eerlijk gezegd snap ik de heisa niet zo goed. Simon is namelijk helemaal niet het eerste boek over een jongen die toevallig homo is. En ja, zijn hoe-kom-ik-uit-de-kast- frustraties zijn interessant.. maar verder is dit gewoon een liefdesverhaal. Misschien ben ik te nuchter, of vind ik homoseksualiteit zo ontzettend normaal dat ik de drama eromheen niet snap. Echt, ik snap Simon’s worstelingen, maar ik kan gewoon niet zo extreem fangirlen over het boek als dat ik gehoopt had. En potverdorie wat baal ik daarvan. Als ik dit stukje type zit ik ook met mijn handen in het haar. Eline is zo’n fan, Becky is zo leuk en ik gun het Blossom van harte, maar doordat alles zo is opgeblazen, voel ik me eerder gefrustreerd dan fangirl.

Begrijp me niet verkeerd, want het is een goed en toegankelijk boek waarin homoseksualiteit helemaal niet overdreven wordt aangekaart. Het is juist heel mooi hoe Simon vrede met zichzelf heeft en durft te accepteren wie hij is. Dat zijn geaardheid gewoon een onderdeel is van wie hij is. En zo denk ik ook tegen seksualiteit aan. Blue spreekt van ‘iedereen zou uit de kast moeten komen’, en dat idee vind ik ook goed. Maar aan de andere kant; waarom moet er focus worden gelegd op hetgeen waar iemand op valt. Iedereen zou wat mij betreft mogen weten dat ik ook een relatie met een meisje heb gehad (WOW, PLOTTWIST), maar dat het me geen bil uitmaakt dat ik nu in een hokje gepropt ‘moet’ worden. (Daarom snap ik dus wat Simon doormaakt).

Wat mij betreft komt Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld een beetje overeen met het boek Lobsters que humor. Beide boeken zijn echt een soort ‘het dagelijkse leven van’ idee en dat is wel iets waar je zin in moet hebben. Wat ik leuk vind aan dat soort boeken is dat ze soms echt hilarische (herkenbare) stukken hebben (zonder geforceerd te zijn) en dat je een personage echt leert kennen. Toch miste ik dat bij een aantal personages. Eigenlijk wilde ik van Nick, Leah, Abby, Simon en zijn zussen net dat beetje meer weten, waardoor het zou lijken dat ik ook bij hen op school rondliep. Ik voelde nu af en toe net teveel afstand.

De vertaling van het boek is prima in orde en de taal is lekker eigentijds. Ik kan me goed voorstellen dat deze situaties echt zouden plaats kunnen vinden. En dat vind ik knap. Niet iedere schrijver is in staat om echt te levelen met jongeren, Becky Albertalli slaagt daar dus wel in.

Heb ik me vermaakt tijdens het lezen van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld? Ja. Vind ik dit boek een unicum van zijn soort? Nee. Het was een leuk boek voor tussendoor en ik raad het iedereen ook echt wel aan, maar persoonlijk vind ik niet dat het thema homoseksualiteit het boek nou echt anders maakt dan een ander liefdesverhaal. Maar misschien is dat voor mensen die op een andere manier bezig zijn met seksualiteit weer een heel andere ervaring. Ik ben helemaal vóór meer diversiteit in young adult boeken, maar ik denk dat het niet perse nodig is om dit te onderstrepen. Een boek labelen met ‘dit boek is anders’ is naar mijn mening nadruk leggen op minderheden, in plaats van de grenzen van de norm uitrekken.

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld is een leuk young adult boek met humor en lieve romantiek. Het gaat niet zozeer de clicés aan, maar focust zich vooral op de eigenschappen die bepaalde mensen nu eenmaal hebben en dat homoseksualiteit daar een van kan zijn.

Foto 16-02-16 11 57 46

three-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

10 responses to “Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky Albertalli

  1. Uh oh. Ik ben ook zo bang dat al die hypende mensen mijn verwachtingen veel te hoog maken. Ik kies er daarom bewust voor om nog even te wachten met het lezen van dit boek. Ik ben het overigens helemaal met je eens. Ik ben ontzettend vóór diversiteit, maar al die nadruk op het “speciale” zorgt ervoor dat het onderwerp homoseksualiteit juist als iets ‘anders’ wordt gezien. En dat lijkt me nou net niet de bedoeling ;’)

  2. Ik was best positief over dit boek, maar ik snap zeker je punt. Ik kon het ook echt geen 10 geven, want echt overdreven geweldig was het ook niet, maar ik vond het zelf wel snel weglezen en de hoeveelheid fandoms die zijn genoemd vond ik ook fantastisch. Dat er nadruk wordt gelegd op het ”speciale” is inderdaad wat tegenstrijdig omdat het juist de indruk geeft dat het heel anders is, maar ja, dat is natuurlijk ook het thema van het boek. Een tof boek, maar de grote hype wellicht niet helemaal waard. 🙂

  3. Wat jammer dat het boek je zo tegenviel, maar ik begrijp je punt (en dat terwijl ik het boek nog niet heb gelezen). Natuurlijk ben ik voor meer diversiteit, maar nu ben ik (van dezelfde uitgeverij) ook een boek aan het lezen met een hoofdpersonage, dat homoseksueel is. Benadrukken dat het boek ‘anders’ is, maakt het in ieder geval niet beter.

  4. Door die hele #strijdvoordiversiteit-heisa heb ik juist geen zin meer om het boek te lezen eigenlijk. Ik heb ook geen enkel probleem met homoseksualiteit (en ik weet dat veel mensen dat nog wel hebben), maar ik weet wel dat het hoe dan ook lastig blijft om uit de kast te komen. Hoeveel strijd we daar ook voor leveren. Maar doordat er al zoveel om te doen is geweest, wordt voor mijn gevoel het homo-zijn en uit de kast komen juist weer veel groter gemaakt dan dat het zou moeten zijn… Of zoiets. xD

  5. Ik kan me je mening wel voorstellen, het wordt veel bijzonderder gemaakt dan het hoeft (hoort?) te zijn. Ik ben er wel razend benieuwd naar dus ik ga ‘m binnenkort kopen denk ik!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.