De dag van Eden – Liz Flanagan

Geplaatst op 27 maart 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

De dag van Eden – Liz FlanaganDe dag van Eden door Liz Flanagan
Uitgever: Gottmer | December 2018
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 288
ISBN: 9789025770273
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Als Eden op een dag niet op school aankomt, zet haar beste vriendin Jess alles op alles om haar te vinden. Niet lang geleden heeft Eden háár leven gered – nu moet zij hetzelfde doen. Jess vecht zich een weg door haar herinneringen, wanhopig op zoek naar een aanwijzing die haar naar Eden kan leiden. Maar door terug te blikken komen zorgvuldig begraven geheimen weer aan het licht…

Toen ik De dag van Eden ontving wist ik niet meteen of dit een boek was dat ik snel zou oppakken. Toen ik echter op mijn werk een nieuw boek uitzocht om te lezen, besloot ik het een kans te geven. Het lukte contemporary boeken eerder me te verrassen, dus wie weet!

Eden is verdwenen. Als Jess op school komt en Eden blijkt er niet te zijn, heeft ze daar een slecht gevoel over. Eden heeft in het verleden Jess’ leven gered; niet moet zij hetzelfde doen en Eden zien te vinden. Door diep in haar herinneringen te duiken gaat ze wanhopig op zoek naar haar beste vriendin. Het is echter niet voor niets dat beide meiden geheimen hadden voor de wereld…

Ik vind De dag van Eden lastig om te beschrijven. Het is een bijzonder boek met onderhuids spanning. Toch vond ik het nergens echt heel spannend worden. Nergens had ik het idee dat het nu gruwelijk mis zou gaan. Wel denk ik dat je als lezer een bepaalde richting op gewezen wordt en daar zit een verrassende wending in. Zelf zag ik hem aankomen, maar misschien jij niet?

Wat ik veelbelovend vond is dat Jess zich gothic kleed en daarmee opvalt tussen de andere personages. Ze durft anders te zijn, ook al is ze daardoor het slachtoffer geworden van pesterijen. Echter vind ik het verder niet echt overtuigend overkomen dat Jess zich binnen deze subcultuur beweegt. Ze houdt van tekenen, en dat is het. Ik wilde haar muzieksoort leren kennen, de snuisterijen op haar kamer proeven… Dat soort dingen. Dat miste ik een beetje. Nu leek gothic een te makkelijk antwoord om Jess in de problemen te brengen.

Gaandeweg krijg je tijdens het lezen steeds meer puzzelstukjes aangereikt om het mysterie rondom Eden op te lossen. Hierin speelt rouwverwerking een grote rol en ik vond het op een mooie subtiele manier gedaan, zonder dat er allemaal drama bij kwam kijken. Toch miste ik wel een vorm van actie. Tuurlijk, ik wilde heel graag weten hoe het af zou lopen, maar van mij mocht er soms net wat meer pit in zitten. Wel vind ik het tof dat het verhaal zich op een enkele dag afspeelt en dat je steeds wat stukjes van vroeger meekrijgt.

Ik wilde samen met Jess uitzoeken wat Eden was overkomen. De dag van Eden weet je stapje voor stapje dat te laten ontdekken.

De dag van Eden was een prima – ietswat literair – verhaal. Laat dit je echter niet afschrikken, het is alleen meer dat de problematiek op een andere manier benadert wordt dan je in eerste instantie verwacht. Dit geeft het boek een heel eigen karakter.

three-stars

Tags:

Divider

One response to “De dag van Eden – Liz Flanagan

  1. priscilla

    Klinkt als een interessant boek. Ik merk dat ik de laatste tijd steeds meer zin krijg in boeken met spanning er in verwerkt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.