De Blauwe Diamant (Waterfire Saga #2) – Jennifer Donnelly

Geplaatst op 28 juli 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

De Blauwe Diamant (Waterfire Saga #2) – Jennifer DonnellyDe Blauwe Diamant door Jennifer Donnelly
Ook door deze auteur: Deep blue
Serie: Waterfire Saga #2
Andere boeken in deze serie: Deep blue
Uitgever: Van Goor | juli 2015
Genres: Young Adult, Fantasy, Romantiek
Aantal pagina's: 280
ISBN: 9789000344758
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-half-stars

In dit spannende vervolg op Deep Blue zetten Serafina en haar vriendinnen de zoektocht voort naar de magische talismans van de Zes Die Heersten. Het aloude kwaad dat Atlantis ooit vernietigde, waart weer rond en alleen de zes meerminnen – Serafina, Neela, Ling, Ava, Becca en Astrid – kunnen het verslaan.

Serafina gelooft dat haar talisman begraven ligt in een oud scheepswrak. Als ze op onderzoek is naar de locatie van het wrak, wordt ze bijna ontdekt door een patrouille van de ruiters des doods, waarvan de leider een oude bekende is… De pijn die ze voelt als ze ontdekt dat hij haar heeft bedrogen en nu met de vijand heult, is hartverscheurend.

Neela reist naar Matali om haar ouders te waarschuwen voor het dreigende onheil. Ze geloven haar niet en sluiten Neela op in haar kamer. Ze ontsnapt echter en reist naar Kandina, om te proberen haar talisman uit de klauwen van de angstaanjagende scheermesdraken te halen. Met moed en listigheid, waarvan ze niet wisten dat ze die in zich hadden, trotseren ze de – soms zelfs dodelijke – gevaren die hen bedreigen. Om vervolgens te worden geconfronteerd met een verraad, zo overweldigend als een vloedgolf.

Vorig jaar maakte ik kennis met de zogezegd bijzondere wereld die Jennifer Donnelly heeft weten te scheppen; een onderwaterwereld vol prinsesachtige meerminnen. Ik vond het een lastig boek omdat er weinig gebeurde en er heel veel vreemde begrippen werden gebruikt. Verbeterde dit in deel twee, De Blauwe Diamant?

Nog steeds had ik last van het gebruik van al die aangepaste woorden die het leven onder water moesten aangeven. Achterin zit nu weliswaar een woordenlijst, nog steeds maakt dit het verhaal vaag. En niet helemaal kloppend. Want die aangepaste woorden lijken de enige elementen die het verhaal daadwerkelijk onder water trekken.

Meer dan eens voelde het verhaal aan alsof het zich gewoon bovenwater afspeelde. Personages werden meegesleurd en kunnen hun lippen stiften. Bloed daarentegen, stroomt gelukkig niet meer. Maar toch klopt het gewoonweg niet helemaal. Gelukkig zijn er ook elementen die zijn verbeterd.

Zo spelen minder meerminnen de hoofdrol, waardoor er meer ingezoomd kan worden op bepaalde gebeurtenissen en er meer plaats is voor actie. De infodump valt ook mee. Maar er mist wel weer wat herhaling om alles een beetje op te halen. Toch komt de magie van de meerminnen veel meer tot leven, alsof Donnelly heeft begrepen dat het niet helemaal werkte in het eerste boek. Toch is het gebrek aan de andere heldinnen wel opvallend; waarom zijn zij opeens niet meer belangrijk? Ging het puur en alleen om de gaven die van de andere meiden komen? Moeilijk.

Het laatste argument wat ik wil geven wat bijdraagt aan de warrigheid van het boek is dat er zo ontzettend veel bijpersonages in zitten die niet worden geïntroduceerd (of niet voldoende). Dan kwam die weer langs, en dan weer die. Het duizelde me af en toe gewoon.

Helaas kan ik alleen maar concluderen dat deze serie het niet helemaal voor mij is. Wellicht is een jongere lezer – of een zeemeerminnenfan – er wel heel enthousiast over. De Blauwe Diamant leest ontzettend vlot, maar omdat ik geen enkele binding met de personages of de setting heb, doet het me gewoon heel erg weinig. Schrijf het boek dus niet af omdat ik het niet echt wat vind, wellicht trekt het jou wel enorm!

two-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

3 responses to “De Blauwe Diamant (Waterfire Saga #2) – Jennifer Donnelly

  1. Ik heb deel 1 nog steeds niet in huis en je review doet me wel een beetje twijfelen of het uberhaupt de moeite is erin te beginnen! Maar de cover is zo moooooooi 😮

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.