Damn, Honey – Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen

Geplaatst op 20 september 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Damn, Honey – Marie Lotte Hagen & Nydia van VoorthuizenDamn, honey door Marie Lotte Hagen, Nydia van Voorthuizen
Ook door deze auteur: Heb je nou al een vriend?
Uitgever: Blossom Books | Augustus 2018
Genres: Non-fictie
Aantal pagina's: 92
ISBN: 9789463498029
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

"Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig, dat staat in de wet. In Saudi-Arabië, dáár is het pas erg. Wees blij dat je nageroepen wordt. Vrouwen doen het zichzelf ook wel een beetje aan, hè? Zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar. Het was maar een grapje, daar hoef je niet zo serieus op te reageren, hoor. Mannen hebben het ook zwaar."


Damn, honey.

Je flappen moeten verbergen. Alle ballen in de lucht kunnen houden. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt.

Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee. In dit pamflet schoppen ze deze misvattingen dan ook graag voor je onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen zij iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt.

Voor alle moeders, oma's, vriendinnen, collega's, jonge meisjes en alle andere vrouwen. En ook voor henzelf.

Sinds Body Positive Power in Nederland verkrijgbaar is, heb ik een nieuwe – in mijn ogen – gezondere kijk gekregen op het menselijk lichaam en hoe wij daar in deze maatschappij tegenaan kijken. Met een groepje bloggers en lezers verdiepen wij ons meer in deze beweging en hebben we veel contact met elkaar. Toen Damn, Honey werd aangekondigd, kochten we dit pamflet vrijwel allemaal. Niet alleen omdat Marie Lotte en Nydia op hilarische wijze een dag zoals Jamie Li (Tired, but sexy, but tired) probeerde te leven, maar ook omdat ik meteen al het idee had dat deze meiden alle kansen zouden aangrijpen om te vertellen wat je vooral niet moet doen. Hard nodig in deze maatschappij waar moeten ons belangrijkste werkwoord is geworden, dacht ik zo.

Al je rolletjes verbergen, alle ballen in de lucht houden, zonder relatie niet compleet zijn, seks draait om de man en nageroepen worden is waarschijnlijk je eigen schuld. Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee (en ik ook!). In dit pamflet breken ze misvattingen af. Ondersteund door hun eigen ervaringen en soms hilarische anekdotes, roepen ze iedereen op om eens na te denken over de wereld om ons heen en vooral eens te doen waar jij zelf zin in hebt.

Ik kocht mijn exemplaar bij mijn favoriete boekhandel, Van Piere, en begon er diezelfde avond nog aan. In een ruk las ik het pamflet uit, want heel dik is het niet. Maar toch zaten er zo veel waarheden in, zo veel herkenbare situaties. Zo veel confronterende boodschappen.

Of het nu over seks gaat of over hoe we onszelf heel veel aandoen door constant rekening te houden met ons uiterlijk voor anderen, Marie Lotte en Nydia zijn pijnlijk eerlijk en schetsen herkenbare en soms hilarische situaties. Constant heb ik knikkend verder gelezen, want Damn, Honey, legt precies de vinger op de pijnlijke plek.

Ik ben zelf dik en heb dus veel te maken met de meningen van anderen. En hoewel ik kan doen dat het me niks doet, is dat gelogen. Toch zal ik mezelf niet in van die pakjes wurmen die me slanker doen lijken… Ik ben gek zeker. En jij mag ook gewoon trots zijn op je lijf. Laten we wat minder over elkaar oordelen. Ik oordeel immers ook over anderen.. Dit vind ik oneerlijk van mijzelf en ik probeer dat in de hand te houden. Deze pamflet helpt daarbij.

Seks, masturberen, homoseksualiteit.. er hangt nog zo’n taboe om heen en dat is eigenlijk nergens voor nodig. Ik vind het fantastisch hoe taboedoorbrekend dit boek is en vooral hoe recht voor z’n raap deze meiden durven te zijn. Ik kan dit enorm waarderen en ik heb dan ook met veel interesse gelezen.

Eigenlijk is er maar één ding uit het hele boek wat tegenvalt; het was veel te snel uit. Ik wil meer over dit onderwerp lezen. Ik wil meer van dit soort boeken, waarin we worden gestimuleerd kritisch na te denken over onze maatschappij. Want we hoeven echt niet alles aan te nemen wat ons gezegd wordt…

Damn, honey, mag aan niemands kast/tas/klaslokaal/bibliotheek/op-tafel-bij-de-tandarts/op de wc ontbreken. Iedereen zou dit moeten lezen; jong en oud.

Damn, Honey is met vlotte pen geschreven, zit vol pijnlijke en hilarische anekdotes en is vooral een pamflet dat door iedereen gelezen moet worden. De auteurs weten precies te omschrijven wat er mis is in deze maatschappij; dat we vetjes moeten verstoppen, altijd tiptop verzorgd over straat moeten en dat we vooral seks moeten hebben omdat de ander het wil. Nee. Daar moeten we klaar mee zijn. Iedereen mag er zijn, inclusief vetjes, rimpels, haren op plekken waar je het niet verwacht, geslacht, formaat etc. etc. Laten we het lijf vieren.

five-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Damn, Honey – Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen

  1. Wat goed om te zien dat er ook jonge en hippe meiden zijn die zo’n dingen willen neerschrijven.
    Dit zorgt er volgens mij echt voor dat meer jongeren dit zullen willen lezen en dat zorgt er dan weer voor dat onze wereld weer een stukje mooier kan worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.